RO EN
Košík je prázdný

COFACE: In pofida accelerarii economice, insolventele au crescut cu +6,4%

Europa Centrala si de Est s-a bucurat de o activitate economica imbunatatita in ultimii ani. Acest lucru s-a putut remarca indeosebi in 2017, cand cresterea medie a PIB-ului regiunii a ajuns la 4,5% - cea mai mare rata din 2008. Consumul gospodariilor si intrarile din investitiile de active fixe au contribuit semnificativ la crestere. Cu toate acestea, mediul de afaceri favorabil din 2017 nu a fost suficient pentru a determina o imbunatatire a situatiilor legate de lichiditatile companiilor.
Numarul global al insolventelor a crescut cu +6,4% in 2017, ceea ce inseamna o inversare a tendintei din ultimii ani, cand a existat o scadere de -6% in 2016, dupa un declin de -14% in 2015. O alta schimbare a fost faptul ca in 2017, mai multe tari au fost afectate de o crestere a insolventelor. In cursul anului, noua tari au raportat un volum mai ridicat al insolventelor (Croatia, Estonia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania, Rusia, Serbia si Slovenia), in timp ce doar cinci tari au inregistrat o scadere (Bulgaria, Republica Ceha, Letonia, Slovacia si Ucraina).
Defalcarea regionala arata o mare varietate a dinamicii, de la o scadere a insolventelor de -27,1% in Slovacia si de -26% in Republica Ceha, la cresteri usoare de +2,4% in Estonia si +2,5% in Romania si chiar de +40,1% in Croatia. Tarile au mentionat cateva motive comune pentru deteriorarea lichiditatilor companiilor, ceea ce a dus, in unele cazuri, la insolvente. „Utilizarea ridicata a capacitatii si cererea solida au incurajat companiile sa isi extinda afacerile” explica Grzegorz Sielewicz, Economist Regional Coface pentru Europa Centrala si de Est. „In plus, perioadele pozitive din economie au impulsionat infiintarea de noi companii, in ciuda nivelului ridicat al concurentei care prevaleaza intr-un numar de sectoare. Companiile au inregistrat frecvent cresteri ale cifrei de afaceri si evolutii mai mici ale profiturilor. Profiturile au fost constranse de costurile tot mai mari, inclusiv cu salariul si materiile prime - confirmate in accelerarea indicilor pretului de productie.”
In plus, dificultatea in ocuparea posturilor vacante a devenit un obstacol major pentru companiile din Europa Centrala si de Est in activitatea si potentiala lor extindere. Companiile au raportat mai frecvent aceasta problema decat nesiguranta legata de cererea pentru produsele si serviciile lor, conform sondajelor Eurostat. In concluzie, accelerarea economica nu este singurul factor care afecteaza lichiditatea sectorului de afaceri a regiunii.
“Pentru 2018 si 2019, Coface prognozeaza cresteri continue ale numarului de insolvente in regiune. Acest lucru confirma sfarsitul unui ciclu economic in Europa Centrala si de Est, explica Declan Daly, CEO Coface pentru Europa Centrala si de Est. “In 2018, vom vedea o crestere a numarului mediu a insolventelor cu +10,4%, mai multe tari inregistrand o evolutie a procedurilor. Polonia este de asteptat sa aiba o crestere a insolventelor companiilor si a procedurilor de restructurare cu +20,2%. Serbia si Slovacia, pe de alta parte, vor experimenta o contractie a numarului acestora. Cresterea economica mai slaba va fi un factor care va contribui la impulsionarea insolventelor din ECE cu +15,5% in 2019”, continua Daly.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter