RO EN
Košík je prázdný

COFACE: Europa ramane cel mai mare castigator al relansarii economice mondiale

Cresterea economica mondiala poate sa nu fie inca la cel mai ridicat nivel (2,9% in 2017 si 2018), dar nu se poate nega faptul ca exista semne sanatoase de evolutie. In acest trimestru, inca o data, aproape toate evaluarile de risc revizuite la nivel de tara si de sector realizate de Coface arata imbunatatiri semnificative.
Europa promite o revenire a cresterii
Economia globala isi continua revenirea, cu o crestere a comertului mondial mai puternica decat se anticipa la inceputul anului. Performanta Europei este dinamica, iar riscurile politice (desi nu dispar in totalitate) sunt in scadere. Exista din ce in ce mai multe semne pozitive in Brazilia si in Rusia, in timp ce capitalul curge din nou in unele tari emergente. Aceste tendinte pozitive au determinat Coface sa imbunatateasca mai multe ratinguri de tara:
- Ungaria (acum A3) demonstreaza o activitate economica dinamica, sustinuta de consumul gospodariilor si de investitii reinnoite gratie conditiilor de creditare flexibile si ajutorului UE.
- Finlanda (acum A2) are perspective incurajatoare in ceea ce priveste insolventele corporative (in scadere cu 6% in 2016 si cu 19% in prima jumatate a lui 2017) si cresterea (1,3% in 2017, cu 1,7% preconizat pentru 2018), intr-un context extern mai favorabil.
- Cipru (acum A4) inregistreaza o crestere dinamica, imbunatatindu-si sistemele de control ale sectoarelor bancar si finante publice.
- Belarus (acum C) beneficiaza de revigorarea activitatii in Rusia si Europa, care favorizeaza atat exporturile, cat si consumul gospodariilor.
Cu toate acestea, perspectiva nu se imbunatateste pentru majoritatea tarilor vorbitoare de engleza, asa cum ilustreaza ratele dobanzilor economiilor si dinamica salariilor mediocre in SUA si Marea Britanie. Acest lucru este agravat de lipsa de vizibilitate fata de politicile lui Donald Trump si de rezultatul negocierilor in privinta Brexit-ului.
Industria si canalele industriale legate de consum beneficiaza cel mai mult de redresare
In acest mediu economic global dinamic, mai multe sectoare de activitate se relanseaza. Industria este cel mai mare castigator datorita caracterului sau pro-ciclic. In urma imbunatatirilor semnificative observate in industriile metalurgice si auto in mai multe din regiunile lumii in prima jumatate a lui 2017, alte sectoare ii urmeaza exemplul:
- Industria farmaceutica se dovedeste a fi sectorul cu cel mai scazut risc din lume. In Europa Occidentala si in special in Italia, Franta si Germania, riscul sau este in prezent considerat „scazut" datorita productiei si cererii bine orientate. Insolventele corporative sunt scazute.
- Sectorul transporturilor din America de Nord beneficiaza de investitii publice, de aici plasarea lui in categoria „risc scazut".
- Sectorul IT&C revine pe fagasul normal in tarile emergente din Asia, China si America Latina. Aceasta dinamica ilustreaza situatia mai sanatoasa a consumului gospodariilor. In Brazilia, aceasta tendinta pozitiva urmeaza unei scaderi a consumului de doi ani. Riscul este in prezent clasificat „mediu" in aceste regiuni si tari.
- America Latina a fost subiectul unei alte imbunatatiri, industria retail intrand in categoria „risc mediu" la nivel regional si in Brazilia, gratie consumului gospodariilor (sustinut de scaderi ale inflatiei si ratei somajului).
In doua tari emergente importante, Rusia si Africa de Sud, industria agroalimentara confirma iesirea din criza. Riscul la nivel de sector este in prezent evaluat ca fiind „scazut" in ambele tari, dar din motive diferite. In Rusia, firmele locale beneficiaza de embargoul alimentar, in timp ce recoltele excelente din Africa de Sud au asigurat o reducere binevenita in acest an.
Evaluarile la nivel de tara realizate de Coface (160 de tari) sunt clasate pe o scara de opt niveluri, in ordinea ascendenta a riscului: A1 (risc foarte scazut), A2 (risc scazut), A3 (risc destul de acceptabil), A4 (risc acceptabil), B (risc semnificativ), C (risc ridicat), D (risc foarte ridicat) si E (risc extrem). Evaluarile sectoriale realizate de Coface (13 sectoare in 6 regiuni geografice, 24 de tari reprezentand aproape 85% din PIB-ul mondial) sunt clasate pe o scara de patru niveluri: risc scazut, risc mediu, risc ridicat si risc foarte ridicat.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter