Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local din Cluj-Napoca, ce a avut loc la data de 5 martie 2019, a figurat si a fost aprobat proiectul de hotarare nr. 29 privind aprobarea contractarii unei finantari rambursabile interne in valoare de 400.000.000 de lei, pentru asigurarea surselor de finantare pentru programul de realizare a investitiilor in municipiul Cluj-Napoca.
Practic, potrivit autoritatilor locale, primaria din Cluj-Napoca trebuie sa contracteze un credit in valoare de 400 de milioane de lei pentru finantarea unor investitii, masura avand rolul de a compensa pierderile aduse bugetului local in urma deciziilor Guvernului si care se ridica la 5 milioane de euro in primele trei luni.
„Finantarea investitiilor din surse proprii constituie o problema la nivelul municipiului Cluj-Napoca, din cauza modificarilor aduse de legile bugetare care au diminuat semnificativ veniturile proprii, respectiv cota defalcata din impozitul pe venit. Suntem nevoiti sa apelam la un credit, ce reprezinta o centura de siguranta financiara, pentru a ne proteja obiectivele de investitii, in conditiile in care anul trecut bugetul local a pierdut 28 de milioane de euro, reprezentand o treime din bugetul de investitii al municipiului, care este de 90-100 de milioane de euro”, a subliniat in cadrul sedintei primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Potrivit anexei la HCL nr. 28/5.03.2019, contractarea imprumutului bancar (din initiativa primarului), in valoare de 400 milioane lei, cu o maturitate de cel putin 30 de ani, se face pentru realizarea investitiilor publice de interes local. Astfel, se pot finanta: Ansamblul „Centrul Cultural Transilvania” – cladirea salii de concerte, sediul Filarmonicii Transilvania, Piata Transilvania, anexe tehnice si parcare subterana (in valoare de circa 288 milioane de lei, fara TVA), reabilitarea structural-arhitecturala a imobilului situat in ansamblul urban „Centru Istoric al Orasului Cluj-Napoca”, corp C3, str. Iuliu Maniu nr. 1 (peste 10,9 milioane de lei), precum si a corpului C2 (8,7 milioane de lei), respectiv reabilitarea pasajului superior DN 1F, km 1+5000, str. Locomotivei – pasaj gara (20,4 milioane de lei). Valoarea aprobata a tuturor acestor proiecte (fara TVA) insumeaza 339,6 milioane de lei, din care 243,7 milioane de lei reprezinta contravaloarea lucrarilor de constructii-montaj, iar finantarea poate fi asigurata din creditul de 400 milioane de lei. Pentru a descarca hotararea integrala, cu anexe, aprobata de Consiliul Local Cluj-Napoca, in sedinta din 5 martie a.c., click aici!