RO EN
Košík je prázdný

CITR: 1% dintre companiile din Romania au venituri mai mari decat restul de 99%

Raportul privind distributia averii mondiale, potrivit caruia 1% din populatie detine mai mult de jumatate din averea globala, adica e mai bogata decat restul de 99%, e replicat si la nivelul economiei romanesti, releva un studiu al CITR Group privind privind evolutia societatilor de impact din Romania. Analiza CITR Group arata ca tara noastra numara in jur de 640.000 de companii, iar doar un procent din acestea, adica 6.521 de societati, genereaza peste 60% din cifra de afaceri cumulata la nivel national.
Astfel, desi la nivel macroeconomic Romania a inregistrat, in al doilea trimestru din 2017, cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, de 5,7%, conform datelor din Eurostat, la nivel microeconomic asistam la o concentrare ingrijoratoare a veniturilor in jurul unui numar foarte mic de companii. Acest dezechilibru actioneaza puternic asupra modului in care 99% dintre companiile din Romania isi desfasoara activitatea; economia romaneasca e dependenta de acest numar restrans de societati mari iar companiile mici si mijlocii, care formeaza marea majoritate a companiilor din Romania, sunt extrem de vulnerabile. Romania ramane la fel de fragila ca in 2007-2008, iar experienta crizei anterioare nu creeaza vreun confort, fiindca nu suntem mai bine pregatiti acum pentru eventualitatea unui recul, avertizeaza Rudolf Vizental, CEO CIT Resources. Studiul CITR Group indica o concentrare spre varf a companiilor din economia Romaniei. Numarul companiilor de impact in economie a scazut, insa genereaza mai mult, sunt mai profitabile si folosesc mai putini angajati. Cu alte cuvinte, piramida economiei romanesti este mai inalta, varful mai ascutit, iar la baza pot aparea miscari seismice capabile sa distruga intregul sistem.
Rudolf Vizental apreciaza ca lipsa companiilor mari are efect direct asupra investitiilor: Aceasta structura dezechilibrata este principala cauza a numarului redus de tranzactii la nivel national. Desi Romania reprezinta cea mai atractiva economie din Europa de Est, oportunitatiile concrete sunt de cele mai multe ori mult prea mici pentru a atrage investitori institutionali. Pentru a creste, trebuie avute in vedere si optiunile de consolidare, nu doar de crestere organica. Potrivit studiului CITR Group, companiile de impact au fost impartite in finantabile, restructurabile si insolvabile. Numarul celor dintai a crescut, urmatoarele au scazut, iar cele insolvabile aproape s-au injumatatit.
Un alt semnal de alarma tras de specialistii CITR Group se refera la oportunitatile de salvare a afacerilor cu probleme, considerate de banci nefinantabile, iar de investitori - prea mici. Doar circa 1.500 de companii, adica societatile sanatoase, cu active de peste zece milioane de euro, reprezinta zona de interes pentru consultanti, investitori si banci.
“In aceste conditii, avem cel putin 18.500 de companii cu active mai mari de un milion de euro considerate neatractive, nu avem servicii suficient de specializate in aceste zone. Investitorii nu se aventureaza sub pragurile lor, iar bancile le considera nefinantabile; ele au produse debt to equity, un retetar, dar o restructurare se aplica de la caz la caz, fiecare companie are nevoi diferite. Intr-un context economic in care bancile prefera sa-si vanda portofoliile de credite neperformante, nu vad perspective pentru dezvoltarea acestui mecanism. Chiar daca nivelul acestora in Romania a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 8 ani, in realitate aceste credite nu au disparut, ci doar s-au transferat de la un proprietar la altul, iar situatia companiilor a ramas la fel de dificila.”, explica oficialul CITR Group.
Specialistii CITR Group argumenteaza ca, in acest context, reechilibrarea economiei romanesti are nevoie urgenta de masuri de sprijinire a acestor business-uri in dificultate, ignorate de principalii finantatori, izolate de mediul de business si stigmatizate de cel social, de teama efectului de domino al unui potential esec. Acestea in contextul in care economia autohtona nu are capacitatea sa genereze suficienti antreprenori incat sa suplineasca lipsa disparitiei celor care esueaza.
Rudolf Vizental: „Noi investim timp si resurse in aceste analize tocmai pentru a trage semnale de alarma spre actiune, nu doar spre constatare. Trebuie sa intervenim in restructurarea acestor companii prin toate mijloacele si mecanismele specificice, aplicate de la caz la caz. Retetele nu functioneaza. Recomandam, in special, un proces de consolidare pe orizontala, in aceleasi domenii de activitate, pentru cresterea in volum si reducerea costurilor, un proces de care inca fugim ca de frica colectivizarii, pastrata pe undeva ca o frustrare istorica”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter