RO EN
Košík je prázdný

BRASOV: Reprezentantii Dico & Tiganas au prezentat conceptul noii Sali Polivalente

Reprezentantii casei de arhitectura Dico&Tiganas au prezentat astazi Consiliului Local Brasov conceptul viitoarei Sali Polivalente, etapa in cadrul elaborarii studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic. Conceptul porneste de la un spatiu multifunctional care include nu numai constructia efectiva a Polivalentei, ci si o intreaga amenajare cu zone verzi, zone de promenada, zone de recreere si de odihna, amfiteatru in aer liber, locuri de joaca pentru copii, piste de biciclete si role si facilitati sportive puse la dispozitia publicului (terenuri de baschet, tenis, volei, fotbal in aer liber etc), care transforma intreaga suprafata de 148.210 mp intr-un imens parc. Privita dinspre Soseaua Cristianului, polivalenta se va afla in spatele acestui parc, iar arhitectura a fost gandita in asa fel incat sa se inscrie in peisaj, urmarind curbele de nivel ale Dealului Sprenghi si armonizand peisajul natural cu cel construit, sala fiind ea insasi gandita ca o completare a reliefului natural.
Suprafata include o sala polivalenta cu 10.000 de locuri si o sala de antrenamente cu 1.115 locuri, o parcare in aer liber cu 700 de locuri de tip park and ride, la care se adauga o autogara cu 104 locuri pentru autoturisme si sapte locuri pentru autocare, o parcare subterana cu 74 de locuri VIP si pentru presa, locuri de parcare pentru oficiali si sportivi, inclusiv doua locuri de parcare speciale pentru autocarele acestora.
Cladirea va fi de forma eliptica, avand inclusa in zona din spate sala „de antrenament“, care face corp comun cu cladirea principala si modifica liniile curbe ale fatadei posterioare. Imaginea finala seamana cu cea a unei nave din filmele SF, cu „motoarele“ in sala de antrenament. Ca regim de inaltime, cladirea va avea subsol, parter, mezanin si etaj. Subsolul va fi utilizat in special ca spatiu administrativ si tehnic, va include parcarea subterana, vestiare si va permite si circulatia publicului si al personalului sau sportivilor/artistilor, avand inclusiv acces VIP. Tot la subsol va fi amenajat si un adapost de protectie civila. La parter sunt incluse majoritatea fluxurilor de circulatie pentru public, spatiile comerciale, grupurile sanitare si o zona pentru bar. Mezaninul include circulatia publicului, sali de conferinte, grupuri sanitare, bar, bucatarie, spatii tehnice, spatii de depozitare si logii. Etajul cuprinde de asemenea o zona VIP un bar-restaurant, un bar, spatiul pentru presa, o terasa si un spatiu verde necirculabil, cabinetul de prim-ajutor, o zona de bucatarie, spatii de depozitare, grupuri sanitare si, desigur, zonele de circulatie pentru public. Atat mezaninul, cat si etajul includ terase in jurul cladirii, „exterioare“, gandite ca spatii de socializare sau relaxare, care sa permita contactul cu exteriorul, dar sa asigure umbra sau protectie in cazul precipitatiilor.
Pentru a ilustra multifunctionalitatea conceptului, proiectantul a propus mai multe scenarii de utilizare a salii impreuna cu zona exterioara (eveniment sportiv, concert in aer liber, targ) si scenarii de utilizare a salii la interior - competitii sportive (handbal, tenis, baschet, volei, judo, karate, box, wrestling, scrima, arte martiale etc), concerte, centru expozitional.
n cazul unui eveniment sportiv de amploare, de exemplu, care utilizeaza la maximum spatiul exterior disponibil, scenariul include zona pentru trambuline, tenis de masa, badminton, judo, karate, box si wrestling, o zona de jocuri pentru copii cu traseu gonflabil, traseu pe franghii si tobogane, un parc pentru copii, pista de alergare, o zona pentru activitati cu bicicleta (la care se adauga pista de biciclete), una pentru role si skating, o zona de worshop-uri si una pentru yoga, precum si o zona de echitatie. Activitati suplimentare pot fi organizate in interiorul celor doua sali, precum si pe cele patru terenuri de sport si cele cinci terenuri de tenis adiacente Toate acestea sunt completate de facilitatile de promenada, restaurante si zone de petrecere a timpului liber
La interior, cele doua sali - principala, cu 10.000 de locuri, si secundara, cu 1.115 de locuri - pot fi adaptate pentru configuratii diferite ale terenurilor de joc, specifice fiecarui sport, iar sala secundara poate fi utilizata fie ca locatie alternativa pentru competitii, fie pentru antrenamente sau ca sala mai mica pentru concerte ori spatiu expozitional. Sala principala are 952 de locuri in gradene retractabile, care ajuta la modificarea spatiului in functie de necesitati. In sala „de antrenamente“ pot fi amenajate pana la 2.100 de locuri in cazul concert, prin apel la spatiul de legatura dintre cele doua sali.
In incalzirea si ventilarea salii, precum si pentru asigurarea unei parti din energia electrica, proiectantii au luat in calcul instalatii fotovoltaice si sisteme cu recuperare de caldura, precum si alte solutii prietenoase cu mediul, care au ca scop . Cladirea va integra un sistem automatizat de management (BMS), care va monitoriza si optimiza permanent functionarea instalatiilor.
„Dealurile si muntii din Brasov si peisajul absolut fenomenal pe care se proiecteaza aceasta sala sunt sursa noastra de inspiratie. Ceea ce ne place la Brasov este lucrul cu peisajul si cu zona din imprejurimi, care este in dezvoltare, si aceasta investitie, necesara, va genera conexiuni cu spatiile adiacente, fiind de fapt un adevarat proiect de regenerare urbana. Nu e vorba doar de Sala Polivalenta, care este conceputa pentru toate categoriile de sporturi indoor, cat si pentru spectacole, conferinte, festivaluri, targuri sau alte evenimente de acest fel, ci de intreaga zona. Ne-am gandit la a furrniza spatii si suprafete pentru toate tipurile de activitati, atat cele spontane - pentru care avem la dispozitie un parc care inseamna promenada, copii, odihna, joaca, umbra atunci cand e cald, activitati sportive in aer liber - dar si pentru manifestari municipale, organizate, care atrag un public foarte numeros - targuri, festivaluri, concerte si altele asemenea - pentru care avem spatii potrivite si echipate corespunzator. Cred ca am gasit un echilibru bun intre toate aceste tipuri de spatii, care sa faca placuta utilizarea zonei, atat pentru evenimente municipale, cat si pentru cei care se afla in proximitatea zonei in fiecare zi, si care vor gasi un loc in care sa-si petreaca in mod placut timpul cateve ore“, a declarat arhitectul Serban Tiganas.
„Una dintre provocarile cele mai mari este fara indoiala ambitia justificata a Primariei Brasov de a avea o sala polivalenta cu un grad inalt de sustenabilitate, deci foarte avansata din punct de vedere al utilizarii energiilor alternative si a sistemelor de constructie care reduc foarte mult costurile de functionare si fac o astfel de cladire prietenoasa cu mediul. Va urma studiul de fezabilitate, care ne va oferi componenta financiara, si proiectul tehnic, iar intr-un an de zile putem vorbi de achizitia lucrarilor“, a adaugat arhitectul clujan.
,,Astazi am ajuns intr-o etapa foarte importanta a proiectului de construire a Salii Polivalente, cea in care am definit cum va arata aceasta sala si cum va fi amenajata intreaga zona. Ma bucur ca echipa de proiectanti a venit cu un concept de amenajare a unui parc de mari dimensiuni, care, pe langa zonele verzi, aleile de promenada, pistele de biciclete si role, terenuri pentru practicarea diverselor sporturi, va include si sala polivalenta. In acelasi timp, nu pot sa nu remarc creativitatea acestora de a proiecta o sala care sa se incadreze in peisaj, care sa urmareasca curbele de nivel ale Dealului Sprenghi. Sunt sigur, acest proiect va fi unul de referinta nu doar in domeniul arhitecturii, ci si in cel al amenajarilor peisagere si al functionalitatii. Nu cred ca mai are rost sa vorbim de necesitatea construirii unui astfel de obiectiv, mai ales ca aceasta sala va trebui sa asigure conditiile necesare pentru desfasurarea de competitii sportive la nivel olimpic, dar si sa fie indeajuns de flexibila incat sa putem organiza concerte sau alte evenimente culturale sau sociale. Este un proiect foarte bun, care integreaza si celelalte faciliti sportive din zona, si va aduce beneficii vietii sportive si culturale din orasul nostru, economiei si statutului de oras turistic al Brasovului, si al Romaniei, iar aceste lucruri vor fi benefice pentru fiecare brasovean in parte“, a declarat primarul George Scripcaru.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter