RO EN
Košík je prázdný

BIHOR: Fonduri de 19,5 milioane lei pentru reabilitarea cladirii Primariei Oradea

Primarul Ilie Bolojan a prezentat marti, 26 iunie, intr-o conferinta de presa, unul dintre proiectele importante care se afla pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local de joi: proiectul de reabilitare a cladirii Primariei Oradea.
"S-au parcurs primele doua etape: realizarea studiului de fezabilitate si realizarea proiectului tehnic. Dupa aprobarea in sedinta de Consiliu Local, urmeaza sa desfasuram procedura de licitatie. Durata estimata a lucraruilor de reabilitare atat in interior, cat si in exterior este de 2 ani de zile , iar valoarea lucrarilor este estimata la 19,5 milioane lei. Conceptul pe care il urmarim este ca primaria, in afara de a fi unul din punctele importante de rezolvare a problemelor oradenilor, alaturi de celelalte servicii comunitare, sa fie si un punct de destinatie turistica avand o destinatie mixta: partea din fata sa aiba o destinatie turistica de tip muzeu, dar si de evenimente, casatorii etc., iar parterul si partea din spate a cladirii primariei sa fie destinata cetatenilor, sala de lucru cu publicul - Piramida urmand sa isi mentina actuala destinatie", a spus primarul Ilie Bolojan in deschiderea conferintei.
Cladirea primariei este un monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturala a orasului, aceasta regasindu-se in Lista monumentelor istorice si facand parte din monumentul istoric Ansamblul Urban "Centrul Istoric Oradea".
Prin acest proiect de reabilitare se doreste punerea in valoare a cladirii pentru a deveni un punct de atractie turistica bine definit prin realizarea unui circuit turistic in urmatoarele spatii publice ale cladirii: accesul principal in primarie dinspre Piata Unirii, scara de onoare in trei rampe, coridorul principal de la etajul I, Sala Mare "Traian Mosoiu", Sala Mica "Rimler Károly" si antecamera acesteia, actualul birou al consilierilor primarului.
Pentru realizarea acestui circuit turistic se vor executa urmatoarele lucrari: amenajarea unor spatii din cadrul primariei (aripa dinspre Piata Unirii) cu destinatie turistica; readucerea la forma initiala a salii de consiliu Traian Mosoiu (incluzand reamenajarea in forma de amfiteatru-semicerc a mobilierului) si consolidarea acoperisului acesteia; readucerea la forma initiala (dinaintea bombardamentului) a acoperisului cladirii - aripa dinspre Piata Unirii, partea centrala si aripile laterale, precum si realizarea de reparatii la intreg acoperisul cladirii, reabilitarea fatadelor exterioare si interioare, inclusiv a Turnului Primariei.
In continuare, arhitectul Pafka Ernest - reprezentantul firmei de proiectare S.C Pro-Arh S.R.L., a prezentat documentele si fotografiile de epoca care au stat la baza proiectului de reabilitare a cladirii primariei. Astfel, acesta a prezentat imagini cu proiectul de concurs din anul 1895 al arh. Rimanoczy Kalman jr., apoi primul proiect al arhitectului Rimanoczy Kalman jr. realizat conform recomandarilor juriului, imagini din anul 1903 din timpul constructiei primarie, imagini din 1904 cu proiectul final realizat de Rimanoczy Kalman jr. (constructia a durat 2 ani, incepand la 26 februarie 1902), alte imagini de la manifestatiile de la 1 mai 1945 cand cladirea primariei apare fara acoperis, deoarece acesta a ars in timpul unui bombardament, imagini cu sala mare amenajata ca amfiteatru.
Imobilul Primariei Oradea se intinde pe o suprafata de teren de 5508 mp. Cladirea este formata din demisol, parter, doua etaje si un turn al orologiului. Suprafata construita a cladirii este de 3605,30 mp, iar cea desfasurata de 13.530,50 mp. Suprafata curtilor interioare este de 1137,40 mp, iar a terenului exterior cladirii este de 765,30 mp. In ceea ce priveste momentul inceperii lucrarilor de reabilitare, primarul Ilie Bolojan a precizat: "Dupa organizarea licitatiei, daca totul va fi bine si procedura va decuge fara probleme, lucrarile vor incepe in aceasta toamna sau cel tarziu in primavara".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter