RO EN
Košík je prázdný

BAIA MARE: 120 milioane euro pentru proiectele de dezvoltare ale municipiului

In cadrul unei conferinte de presa primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches a prezentat o analiza a proiectelor depuse deja pentru obtinerea de finantari europene. Valoarea acestora ajunge la 120 de milioane de euro, suma de zece ori mai mare decat a primit-o municipiul Baia Mare in exercitiul financiar anterior.
Atunci municipiul Baia Mare a obtinut 20 de milioane de euro pentru implementarea proiectelor europene. In momentul de fata, Administratia Publica Locala a depus un portofoliu de proiecte in valoare de peste 150 de milioane de euro, 122 de milioane de euro pentru mobilitate urbana si alte 30 de milioane de euro pe zona sociala. La aceste sume se mai adauga alte aproximativ 60 de milioane de euro pentru eficientizarea transportului in comun.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare: „Astazi concuram cu municipiul Oradea si Cluj, lasand departe in spate municipiul Satu Mare, Bistrita sau Zalau. Tocmai din acest motiv s-a si impartit la nivelul ADR Nord-Vest aceasta regiune in doua categorii, de eficienta si restul. Pe de alta parte municipiul Baia Mare are posibilitatea sa obtina intre 60 si 80 de milioane de euro, fonduri pentru tot ceea ce inseamna infrastructura rutiera, cu conditia ca acest lucru sa duca la eficientizarea transportului in comun. Asta inseamna benzi de circulatie dedicate transportului in comun si un sistem de transport unitar cu pungi de parcare tip park and ride la marginile orasului, cu intersectiile mari, sub care se vor face parcari si subtraversarea pietonala a bulevardelor pentru a putea eficientiza traficul. Deci va fi o filosofie noua de transport rutier, de calatori si piste de biciclete. Asadar, daca cu 20 de milioane de euro am schimbat fata orasului, cu 120 de milioane de euro o sa facem un oras nou”.
Proiectele depuse pentru finantare europeana fac referire la reabilitarea a 28 de blocuri (au fost semnate deja primele contracte si vor intra in executie in luna martie 2019), a 24 de unitati de invatamant si gradinite (Gradinita Micul Print, Scoala Victor Babes, Scoala Ion Luca Caragiale, Scoala numarul 18, Liceul Emil Racovita, Scoala Avram Iancu, Gradinita numarul 10, Liceul cu Program Sportiv, Scoala Vasile Alecsandri, Scoala Simion Barnutiu, Scoala Alexandru Ivasiuc, Scoala Dimitrie Cantemir, Liceul Mihai Eminescu, Colegiul Tehnic Transilvania, Scoala Nicolae Balcescu) dar si a Spitalului de Pneumoftiziologie.
De asemenea mai este vorba despre proiecte importante privind mobilitatea urbana durabila prin pietonizarea Centrului Istoric si realizarea retelei velo in municipiul Baia Mare (pietonizarea Pietei Libertatii, Pietei Pacii, realizarea de retele de piste de biciclete, pietonizarea Pietei Revolutiei) sau implementarea sistemului de e-ticketing si modernizarea statiilor de transport in comun, dar si achizitia de 6 troleibuze, 6 autobuze electrice, 14 autobuze hibrid de 12 m si alte 7 autobuze hibrid de 18 m. La acestea se mai adauga reabilitarea zonei verzi si a infrastructurii de agrement in zona Monumentului Ostasului Roman, prin reabilitarea Strandului Municipal si a zonei sport.
Realizarea Cresei „Stelutelor” dar si a unei gradinite in cartierul Vasile Alecsandri sunt alte doua proiecte cuprinse deja in mapa depusa la Agentia de Dezvoltare Durabila (ADR) Nord-Vest. Mai mult, reabilitarea zonei verzi si a infrastructurii de agrement din perimetrul malurilor raului Sasar, realizarea infrastructurii de acces, utilitati si zone de agrement urban in zona Pintea Viteazu, portiunea cuprinsa intre Gara si Jandarmerie, perimetru unde se va construi un nou cartier. Implementarea invatamantului electronic in scolile din municipiul Baia Mare, prin dotarea acestora cu tablete, table electronice si manuale electronice, precum si modernizarea retelei de drumuri forestiere in municipiul Baia Mare se alatura proiectelor importante care au fost depuse spre finantare europeana.
Catalin Chereches a mai aratat in cadrul conferintei de presa ca municipiul Baia Mare se numara printre cele cinci orase din Romania care la rectificarea generala isi va recupera banii pierduti odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal. Ce nu s-a recuperat este faptul ca in 2016 bugetul de salarii era de 2 milioane de lei, iar astazi aceasta suma se ridica la 5,5 milioane de lei. Conform celor declarate de primarul municipiului Baia Mare, aceasta crestere nu se raporteaza insa la eficienta. Astfel, intr-un mod foarte pragmatic, va propune Consiliului Local sa pondereze aceste salarii in functie de eficienta fiecarui angajat, injumatatindu-se functiile de conducere. Asta deoarece, dupa cum a precizat Catalin Chereches, primarul nu este de acord ca banii din capitolul investitii sa fie repartizati pentru salarii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter