RO EN
Košík je prázdný

ASRO: Absenta standardelor actualizate creeaza prejudicii pentru piata constructiilor

Standardizarea joaca un rol esential in sectorul constructiilor europene. Aceasta este principalul pilon al pietei interne, care permite libera circulatie a materialelor de constructii in Uniunea Europeana si care eficientizeaza activitatile de constructii. Importanta acesteia este recunoscuta in legislatia europeana, cu precadere in CPR si in Regulamentul standardizarii europene.
In cadrul domeniului de aplicare al CPR, specificatiile tehnice armonizate, cum sunt standardele europene armonizate ale materialelor, definesc limbajul tehnic comun. Acesta trebuie utilizat de producatori pentru a prezenta performanta tehnica a produselor lor.
Autoritatile nationale de reglementare il utilizeaza atunci cand este necesar, pentru a defini cerintele minime de performanta care sa asigure nivelurile nationale de siguranta prevazute. De asemenea, limbajul tehnic comun permite producatorilor, proiectantilor si furnizorilor sa faca schimb de informatii despre materiale, independent de granitele Uniunii Europene, de practicile traditionale si de constructiile regionale sau locale.
Actualizarile permanente, bazate pe dovezi stiintifice, inovare si nevoi de schimbare, sunt realizate intr-un mod transparent si coordonat si publicate in documente usor accesibile. Aceste actualizari sunt vitale pentru lantul valoric al constructiilor.
Asadar, producatorii si furnizorii de materiale de constructii se bazeaza puternic pe standarde care raman aliniate la schimbarile pietei si pe reglementarile in vigoare. In absenta unor standarde actualizate, piata interna a materialelor pentru constructii nu poate fi realizata si nici mentinuta.
Cu toate acestea, in ultimii ani, sistemul si legislatia europeana de standardizare nu au reusit intotdeauna sa furnizeze in timp util standarde armonizate ale produselor care sa tina cont de modificarile relevante ale sistemului. Aceasta situatie nu pune in pericol numai piata interna a materialelor de constructie, ci reduce si eficienta in sectorul constructiilor, rezultatul fiind reprezentat de citarea cu intarziere a standardelor armonizate ale produselor in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE).
Intarzierea, desi nu se limiteaza doar la materialele pentru constructii, ii afecteaza pe producatorii din domeniu mai mult decat pe cei din alte sectoare, din cauza caracterului obligatoriu al standardelor armonizate ale produselor in conformitate cu CPR. Efectele utilizarii unor standarde indisponibile sau invechite, duc la o crestere a costurilor in mod direct sau indirect pentru afaceri (in special pentru intreprinderile mici si mijlocii – IMM-uri), pentru care daunele economice nu sunt inca clare.
Mai mult decat atat, exista o confuzie acuta pe piata, in mod special atunci cand standardele noi sau revizuite/actualizate au fost publicate de mult timp, insa nu au fost inca mentionate in JOUE. Aceasta situatie este ineficienta pentru partile interesate, beneficiari ai standardelor. In plus, nu exista numai un risc pentru competitivitatea sectorului, ci si riscul ca un sistem disfunctional sa poata forta crearea de noi initiative nationale de standardizare.
Comisia Europeana a realizat, de mai mult timp, o revizuire a regulamentului CPR. Raportul va fi prezentat in curand Parlamentului European si Consiliului UE privind punerea in aplicare a Regulamentului in ceea ce priveste standardizarea europeana. Producatorii si furnizorii de materiale de constructii fac apel la institutiile europene pentru a coordona raspunsurile cu constatarile in vederea asigurarii coerentei si transparentei.
Desi nu a fost inca luata nicio decizie cu privire la revizuirea efectiva a CPR, domeniul constructiilor are nevoie de solutii urgente. Sectorul nu poate astepta pana la finalul procesului de revizuire. Din acest motiv, producatorii si furnizorii materialelor de constructii se angajeaza sa sprijine in permanenta institutiile europene (in mod particular, Comisia Europeana) si organizatiile europene de standardizare. Dorim sa colaboram pentru a gasi solutii pe termen scurt, astfel incat piata interna a materialelor pentru constructii sa poata functiona intr-un mod eficient, mai exact:
- Sa oferim o abordare flexibila in ceea ce priveste elaborarea standardelor armonizate ale materialelor, permitand industriei sa prezinte solutii tehnice care sa corespunda nevoilor sectorului, continuand sa satisfaca obiectivele de reglementare;
- - Sa eficientizam dezvoltarea cererilor de standardizare, asigurand atat livrarea, cat si transparenta;
Sa punem in aplicare solutii comune intre organizatiile europene de standardizare si Comisia Europeana, astfel incat sa eliminam intarzierea citarii standardelor armonizate ale produselor in JOUE.
Federatia europeana a industriei constructiilor (FIEC) este „partenerul social” care reprezinta angajatorii in cadrul dialogului social sectorial european „Constructii”. FIEC reprezinta, prin intermediul celor 31 de state membre federale din 28 de tari (24 de state membre UE si EFTA si Turcia), IMM-urile din constructii, spre exemplu intreprinderile mici si mijlocii precum si „marii actori globali” care efectueaza orice activitate de constructii civile.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter