RO EN
Košík je prázdný

ARAD: Depozit destinat reciclarii produselor rezultate din activitati de constructii

Intr-o sedinta a Consiliului Local al Municipiului Arad, a fost aprobat proiectul de hotarare privind aprobarea documentatiei de urbanism pentru obiectivul de investitie: Amenajare depozit deseuri inerte, in zona Fantanele. In contextul actual al problemei gestionarii deseurilor inerte si avand in vedere necesitatea implementarii unei solutii viabile, in acord cu normele europene de protectie a mediului, Directia Tehnica a Primariei Municipiului Arad, prin Serviciul Investitii si Dezvoltare Imobile, a formulat un program in vederea demararii investitiei pentru amenajarea unui depozit destinat deseurilor inerte din municipiul Arad.
Amenajarea depozitului de deseuri inerte in locatia propusa de municipalitate a starnit numeroase discutii in plenul sedintei CLM, mai ales ca in sala au fost prezenti si cativa locuitori din Fantanele si Sanicolau Mic.
„Evident ca proiectul municipalitatii a generat foarte multe discutii, alimentate de frica locuitorilor din zona de a nu se depozita gunoi menajer sau deseuri periculoase. Nu este cazul. Este vorba despre deseuri inerte. Dar asa cum am precizat in sedinta, imediat dupa ce am obtinut votul, statul roman are in proprietate peste 1000 ha si i-am rugat pe consilierii PSD sa faca demersurile necesare pentru a obtine o suprafata rezonabila de cateva hectare pentru a amenaja depozitul in alta parte.” a declarat viceprimarul municipiului Arad, Calin Bibart.
Cu privire la acest subiect, doamna Lilioara Stepanescu, secretar al Primariei Municipiului Arad, a precizat: “In primul rand doresc sa comunic faptul ca exista avizul Agentei de Protectie a Mediului. Acest depozit de deseuri inerte se realizeaza chiar la cererea expresa a autoritatilor din domeniul mediului. Subliniez ca nu a fost simplu de gasit un teren potrivit deoarece este necesar ca acesta sa fie din alta categorie de fertilitate decat categoria I si a II-a. Terenul in discutie a fost si este arabil, in extravilan. Avem toate avizele prevazute de lege, inclusiv cel de la Ministerul Agriculturii, care subliniaza faptul ca este in categoria a III-a de fertilitate. Am inteles ca unii oameni se asteapta sa fie vorba despre deseuri biodegradabile. Nu este cazul. Este vorba despre deseuri inerte. Nu fac parte din categoria celor periculoase, nici nepericuloase. Potrivit legii, deseul inert este acela care nu se supune transformarii si nu prezinta pericol pentru sanatatea populatiei.”
Necesitatea implementarii proiectului rezida in dezvoltarea recenta a orasului, in toate domeniile de activitate economica si sociala, preponderent in activitatea de constructii.
“Necesitatea acestui depozit de deseuri inerte a aparut din legislatia care reglementeaza aceste aspecte. Depozitul propus este destinat acestui tip de deseuri : betoane, caramizi, tigla, rezultate din constructii. In avizul pe care il avem, cu privire la mediu, sunt cuprinse toate etapele, inclusiv modul de operare si de monitorizare pe parcursul realizarii depozitarii deseurilor inerte. Din nefericire, la momentul de fata, mare parte din deseurile rezultate din constructii le gasim aruncate pe terenuri adiacente drumurilor”, a subliniat doamna Elena Portaru, Director al Directiei Tehnice din cadrul Primariei Municipiului Arad.
Prin prezentul proiect municipalitatea aradeana urmareste gestionarea deseurilor rezultate in urma constructiilor si demolarilor, promovarea unei abordari corecte, integrate a managementului deseurilor din constructii si demolari, si imbunatatirea modului de gestionare a deseurilor produse, in scopul reducerii cantitatilor de deseuri depozitate si imbunatatirea conditiilor de mediu. In prezent, depozitul A.S.A. Arad nu primeste spre depozitare/tratare deseuri din constructii si demolari intrucat nu dispune de facilitatile necesare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter