RO EN
Košík je prázdný

ANAP: Bune practici la contractarea lucrarilor de constructii pentru investitii

Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP), din subordinea Ministerului Finantelor Publice (MFP), a dat recent publicitatii o notificare privind bunele practici in realizarea achizitiilor aferente contractelor de lucrari pentru constructia/modernizarea obiectivelor de investitii.
Potrivit documentului, aceasta notificare se refera la realizarea proiectului tehnic si executia lucrarilor de catre antreprenor. Astfel, printre altele, „in cazul in care autoritatea contractanta utilizeaza pentru realizarea obiectivului de investitii abordarea bazata pe atribuirea unui contract de lucrari care include si proiectarea acestora in conformitate cu legislatia de specialitate, respectiva autoritate trebuie sa constientizeze faptul ca viitorul contractant este responsabil atat pentru prestarea serviciilor de proiectare (elaborarea documentatiei tehnice si a detaliilor de executie atat pentru lucrarile permanente, cat si provizorii), cat si pentru lucrarile de constructie (permanente, respectiv provizorii), pe baza cerintelor prevazute in caietul de sarcini, respectiv documentatia de atribuire pe baza careia se desfasoara procedura de atribuire. In acest sens, elementul principal care trebuie avut in vedere de autoritatea contractanta atunci cand elaboreaza caietul de sarcini al achizitiei (specificatiile tehnice) este ca acestea din urma nu pot fi la fel de detaliate in comparatie cu un proiect tehnic, ci trebuie axate pe rezultatele urmarite (specificatii de performanta si/sau de calitate)”.
Expertii ANAP mai precizeaza ca abordarea descrisa anterior este mai adecvata in cadrul proiectelor care sunt complexe, prin faptul ca includ lucrarile de constructie a infrastructurii propriu-zise, integrand o componenta semnificativa de proces tehnologic, acesta din urma presupunand instalarea unor echipamente destinate efectuarii unor operatiuni electrice, mecanice sau electromecanice integrate intr-un flux tehnologic. Rezultatul acestei flux tehnologic caracterizeaza, in fapt, performanta obiectivului de investitii. In plus, procesul tehnologic poate fi implementat folosind o gama larga de tehnologii si echipamente, in timp ce realizarea propriu-zisa a constructiei necesita o solutie tehnica complexa, in raport de care autoritatea contractanta nu doreste sa preia toate riscurile legate de calitatea proiectarii. In fine, dar nu in ultimul rand, la o asemenea abordare se tine cont si de experienta contractantului, pentru ca antreprenorul general, in realizarea unor constructii similare, aduce o valoare semnificativa asupra performantei rezultatului obiectului de investitii. Pentru a descarca notificarea ANAP, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter