RO EN
Košík je prázdný

AICPS: Noua echipa de conducere sustine valoarea si profesionalismul in constructii

Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri - AICPS, corpul profesional care sustine responsabilitatea si asigurarea calitatii in domeniul constructiilor, cu cea mai mare comunitate profesionala romaneasca in domeniul proiectarii structurilor civile si o traditie de 30 de ani, si-a ales o noua echipa de conducere, cu o misiune puternica: sustinerea unui climat de dezvoltare a pietei constructiilor, bazat pe valoare si profesionalism, informeaza un comunicat al organizatiei, dat publicitatii la 7 iunie 2019.
„Cladita de catre reprezentantii unei generatii remarcabile de ingineri, mentori si promotori ai unei scoli moderne de specialisti, AICPS este o asociatie profesionala cu traditie si renume, care reuneste cei mai buni profesionisti, mereu aliniata la cele mai noi cunostinte si practici performante in domeniul ingineriei civile. In acord cu contextul si provocarile pietei actuale de constructii, credem ca este important sa avem asociatii profesionale puternice si implicate. AICPS isi va intari pozitia, in urmatorii doi ani, ca initiator si sustinator al proiectelor de dezvoltare a pietei constructiilor, care aduc un aport semnificativ in crearea si mentinerea unui fond construit sigur si durabil, cu implicatii directe asupra cresterii calitatii vietii si a mediului inconjurator, pentru un viitor, asa cum ni-l dorim cu totii, sustenabil”, a declarat noul presedinte ales al AICPS, dr. ing. Lucian Melinceanu.
Noua echipa de conducere a fost investita in cadrul celui mai mare eveniment al comunitatii inginerilor de structuri. Conferinta anuala AICPS a adus impreuna, timp de doua zile, la Eforie Nord, invitati internationali de renume si experti locali. Tema conferintei – „Risc si consecinte in proiectarea structurilor” - este cea care ii preocupa cel mai mult in acest an pe profesionistii proiectanti de structuri, in contextul dezvoltarii actuale a pietei de constructii din Romania.
Regres mai putin substantial pe piata constructiilor
Bineinteles, situatia actuala si perspectivele pietei constructiilor au reprezentat un subiect dezbatut pe larg la conferinta asociatiei profesionale. Potrivit comunicatului, in prima parte a acestui an, volumul lucrarilor din constructii, in comparatie cu ultima jumatate a anului trecut, a suferit un oarecare regres, nu substantial. Dupa cum afirma ing. Dan Iancu, director executiv administrativ al AICPS, privita din perspectiva proiectarii de structuri, dinamica aceasta se poate datora mai ales unei faze de proiectare noi, care se impune din ce in ce mai des: optimizarea. Ce inseamna optimizare? Pe scurt, este o faza de proiectare in care se coreleaza bugetul de investitie al clientului cu bugetul rezultat in urma proiectarii. In consecinta, piata constructiilor de cladiri de birouri in marile orase din tara se dezvolta momentan intr-un ritm ceva mai scazut comparativ cu partea de cladiri de locuit. Totusi, este de retinut ca dezvoltatorii unor astfel de investitii sunt in general investitori care doresc lucrurile facute bine, cunoscand foarte bine costurile exploatarii unor cladiri construite ieftin. Acesti investitori aleg proiectanti si constructori cu experienta. In medie, cladirile de birouri sunt construite calitativ mai bine decat cele de locuinte. De retinut ca, pentru cei care cauta sa isi cumpere un apartament nou, AICPS a realizat un ghid de informare. Ghidul poate fi accesat la adresa: www.aicps.ro/stiri/tehnic/recomandarile-unui-inginer-structurist-la-achizitionarea-unui-apartament-nou
Tendinte in constructia noilor cladiri de birouri
Cele mai noi tendinte, din perspectiva proiectarii de structuri, in cazul cladirilor de birouri, vizeaza inaltimea. Daca, de exemplu, in Bucuresti, acum 15-20 ani, modelul de cladire de birou era in jurul a P+4E/P+6E, acum cladirile tind catre P+10E/P+12E. Structurile unor astfel de cladiri se gasesc de obicei in zona de amplificare maxima a efectelor cutremurelor si, ca atare, rezulta costuri ridicate pentru structura. In domeniul structurilor, ne indreptam cu pasi destul de mici, dar clari, catre folosirea materialelor superioare calitativ, betoane de clasa superioara, oteluri speciale, precum si spre folosirea unor sisteme moderne de protectie antiseismica, precum folosirea amortizoarelor seismice sau a sistemului de izolare a bazei.
Pentru a exemplifica, ar trebui mentionat ca, la finalul lunii mai 2019, la conferinta AICPS, premiul AICPS din acest an a fost acordat cladirii de birouri Unirii View. Premiul este o recunoastere a excelentei in ceea ce priveste calitatea si performanta in proiectarea structurilor de constructii. Despre cladirea de birouri premiata in acest an, directorul executiv administrativ al AICPS, ing. Dan Iancu, a precizat: „Proiectul cladirii de birouri Unirii View, cu regimul de inaltime trei subsoluri, parter, saptesprezece etaje si etaj tehnic, a fost unul cu dificultate ridicata, conceptul de arhitectura impunand gasirea de solutii complexe si ingenioase, astfel incat sa poata fi implementat intr-o zona cu seismicitate ridicata, cum este Municipiul Bucuresti. Sistemul infrastructurii a fost proiectat ca un format din elemente de fundare diferite si cu interactiuni complexe intre acestea (pereti mulati cu adancime mare, piloti de diametru mare si barete). La suprastructura s-au proiectat plansee dala din beton armat precomprimat, cu armatura post-intinsa, cu deschideri generoase”.
Anual, AICPS premiaza performanta si calitatea in proiectarea structurilor de constructii acordand premiile AICPS si premiile „Radu Agent”, iar medalia si premiul „Dr. Ing. Petru Vernescu” (care se acorda pentru un merituos tanar inginer) se acorda in cadrul conferintei anuale AICPS.
Experti de top la conferinta anuala AICPS
Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri a avut ca invitati, in zilele de 23 si 24 mai 2019, in cadrul conferintei AICPS, doi ingineri exceptionali, preocupati, de-a lungul prodigioaselor lor cariere, de inovatie si excelenta: ing. Matsutaro Seki, Ph.D. la International Institute of Seismology and Earthquake Engineering si Ryoichi Kanno, Ph.D. Fellow la Nippon Steel Corporation. Profesorul ing. Matsutaro Seki, key-speaker, cercetator la International Institute of Seismology and Earthquake Engineering, a vorbit la conferinta AICPS despre cum sunt proiectate cladirile inalte din Japonia pentru cutremurele de durata mare. Potrivit prestigiosului cercetator, in Japonia, sistemul structural impus cladirilor inalte trebuie sa pastreze integritatea structurala a cladirii in urma cutremurului, fiind vorba despre cladiri cu o inaltime de peste 60 m (cu peste 16 etaje). Prin comparatie, in Romania, se proiecteaza si construieste cu acceptarea degradarilor in structura. Aceasta chiar si pentru cladiri foarte inalte. Mai exact, structura este proiectata sa disipeze energie prin modul ei de alcatuire (in termeni tehnici, prin „articulatii plastice”). Acest sistem, chiar daca protejeaza viata, poate duce la degradari mari in urma cutremurelor majore, cu costuri de reparatie extrem de ridicate.
„Dar, intr-o tara ca Japonia, in care cutremurele de pamant sunt extrem de puternice si dese, lucrurile sunt foarte bine aprofundate in ceea ce priveste proiectarea structurilor de rezistenta a cladirilor. Acest lucru inseamna echiparea cladirilor cu mijloace moderne de combatere a efectelor cutremurelor (izolarea bazei, amortizoare seismice). Abordarea structurilor rezistente la cutremur in acest mod este un mijloc de a construi sustenabil, cladirile fiind functionale si in urma cutremurelor majore. Sistemul de constructie folosit in Romania are justificare in frecventa destul de mica a cutremurelor mari in tara noastra. Din pacate, multi investitori, in Romania, aleg calea celei mai ieftine investitii. Aceasta inseamna ca ei transfera povara reparatiilor viitoare (in urma unui cutremur major si nu numai) pe umerii viitorilor proprietari. Si acest lucru nu este valabil doar in ceea ce priveste structura de rezistenta”, a precizat directorul executiv administrativ al AICPS, ing. Dan Iancu.
Totodata, dr. ing. Mihai Pavel, director executiv tehnic al AICPS (si care face parte din colectivul de elaborare al P100-3/2019), a prezentat impactul pe care il va avea intrarea in vigoare a noului cod de evaluare seismica: „Odata cu intrarea in vigoare a noului cod de evaluare seismica, concluziile si recomandarile expertizelor tehnice de evaluare seismica, intocmite inainte de acest moment, necesita actualizarea. Actualizarea este cu atat mai insemnata cu cat cadrul normativ care a stat la baza intocmirii unei expertize este mai vechi. Noul cod de reglementare tehnica P100-3 identifica vulnerabilitatea fondului construit, avand in vedere normele de proiectare iesite din uz si recomanda evaluarea cu prioritate a tuturor cladirilor realizate inainte de intrarea in vigoare a normativului P100/78, precum si a celor cu mai mult de cinci niveluri supraterane, realizate pe baza normativelor P100/78 sau P100/81. De asemenea, codul P100-3 considera ca recomandarile si concluziile unei expertize tehnice devin caduce (isi pierd valabilitatea), in cazul schimbarii documentelor normative, fata de cele aflate in vigoare la data elaborarii expertizei, in cazul schimbarii semnificative a starii de degradare a constructiei, fata de situatia de la momentul expertizarii, sau atunci cand s-au produs modificari ale cladirii referitoare la functiunea acesteia, sistemul structural sau componentele nestructurale. Cu alte cuvinte, odata cu intrarea in vigoare a noului cod de evaluare seismica, concluziile si recomandarile expertizelor tehnice de evaluare seismica, intocmite inainte de acest moment, necesita actualizarea. Actualizarea este cu atat mai insemnata cu cat cadrul normativ care a stat la baza intocmirii unei expertize este mai vechi”.
De retinut, pentru cei care cauta sa faca o investitie intr-o cladire veche, care sunt riscurile, pasii de urmat, ce presupune si cat costa o expertiza tehnica, AICPS a prezentat o serie de informatii, disponibile online, la adresa: www.aicps.ro/stiri/evenimente/risc-seismic-care-sunt-riscurile-unui-fond-de-cladiri-imbatranit
Mai multe detalii despre alte subiecte de interes major, care au fost abordate in cea mai mare conferinta anuala din domeniul proiectarii structurale, puteti afla urmarind site-ul AICPS si pagina de Facebook Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter