RO EN
Košík je prázdný

ADR Bucuresti-Ilfov se apropie 100% la accesarea fondurilor alocate regiunii

Doua manastiri monument istoric vor fi reabilitate cu bani europeni. Presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache si directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, Dan Nicula, au semnat contracte de finantare in valoare de aproape 30 de milioane de lei, pentru manastirile Caldarusani si Sfantul Nicolae- Sitaru (Balamuci).
Marian Petrache, presedintele Consiliului Judetean Ilfov: Am investit in scoli si gradinite, in drumuri judetene, in servicii precum apa si canal (va reamintesc ca am semnat cel mai are contract din tara pe fbani europeni- 311 milioane de euro), pregatim gestionarea integrata a deseurilor, un parc stiintific si o noua strategie de dezvoltare a judetului, pana in 2030. Nu uitam nici de radacini. E important sa ne amintim ce am fost, ca sa stim ce vrem si ce trebuie sa devenim. Conservarea patrimoniului cultural face parte din obiectivele Consiliului Judetean. Alaturi de cele doua manastiri, avem de gand sa atragem fonduri europene si pentru reabilitarea forturilor si a bateriilor din judet, precum Fortul 13 Jilava, dar si pentru Palatul Ghica, din Caciulati.
Dan Nicula, directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov: Cu aceste doua contracte ne apropiem de suta la suta cu accesarea fondurilor alocate regiunii. Noi am fost singura regiune din tara care nu risca sa piarda din banii alocati. Cererea de finantare totala eligibila este mult mai mare decat fondurile alocate: 225%. Ar mai fi loc de primit bani.
Scriosteanu Irinel, administratorul public al judetului Ilfov: Am luat toate fondurile disponibile si, in unele cazuri, chiar mai mult. In exercitiul financiar trecut, de exemplu, am accesat 120% din fondurile alocate pentru dotarea serviciilor de interventie in caz de urgenta.
Este monument istoric si face parte din patrimoniul cultural national. Numele manastirii provine de la configuratia locului, care are aspectul unei caldari. In muzeul manastirii se afla un important tezaur cu obiecte bisericesti din aur si din argint. Este una dintre cele mai mari si mai vechi manastiri ortodoxe din Muntenia. Se afla la 25 de kilometri de Bucuresti, pe malul lacului Caldarusani, pe teritoriul comunei Gruiu, in judetul Ilfov. Ansamblul monahal de la Caldarusani este compus din: biserica mare, zidita in centru; chiliile, asezate initial pe trei laturi; zidul de rasarit; turnul clopotnita; biserica din cimitir.
Enumeram doar cateva dintre interventiile necesare:
- Desfacerea zonelor tencuite cu mortare neadecvate din ciment
- Desfacerea tamplariei din otel (inclusiv la turle)
- Inlocuirea tamplariei metalice cu o tamplarie din otel cu rupere de punte termica si geam termfonoabsorbant, pastrand forma si desenul tamplariei existente
- Restaurarea usilor de acces (desfacere si recompunere a pieselor componente - reconditionarea feroneriei etc.), inclusiv a usii exterioare la altar
- Reabilitare soclu si brau superior din piatra cu forme speciale
- Inlocuirea instalatiei vechi de iluminat si prize cu o instalatie noua care sa satisfaca cerintele de iluminat si consum ale bisericii
- Incalzirea se va realiza intr-un sistem centralizat modern cu panouri radiante de pardoseala si centrala proprie cu combustibil solid-lemn si ventilo-convectoare carcasate de pardoseala
- Apa calda menajera pentru lavoarul din biserica se prepara semi-instantaneu intr-un boiler cu rezistenta electrica.
Valoarea totala a contractului de finantare: 21.079.552 lei, din care 1.957.336 lei sunt contributie proprie. Asistenta financiara nerambursabila solicitata: 19.417.811 lei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter