RO EN
Košík je prázdný

ADR: 157 milioane lei pentru dezvoltarea turismului si reabilitarea patrimoniului

In prezenta a 50 de invitati din Regiunea Centru, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat, la Complexul Balnear Jasmine din Ocna Sibiului, o dezbatere pe tema nevoilor actuale si viitoare de dezvoltare a turismului in Regiunea Centru. Evenimentul a reunit reprezentantii Grupului de lucru al proiectului InnovaSPA - ”Servicii inovatoare de sanatate in regiuni balneare”, precum si membri ai Grupului de lucru tematic: Turism si patrimoniu cultural constituit ca grup tematic pentru elaborarea Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru (PDR Centru) pentru perioada 2021-2027.
Intalnirea reprezinta si o oportunitate de a contribui la conturarea nevoilor si a tipurilor de interventii care necesita finantare in perioada 2021-2027, din fondurile alocate Obiectivului 5 al Politicii de Coeziune: ”O Europa mai apropiata de cetatenii sai”, pentru domeniile turism si patrimoniu cultural.
Prima parte a evenimentului va fi dedicata prezentarii turismului si balneologiei in Regiunea Centru si prezentarii initiativelor ADR Centru dedicate imbunatatirii politicilor care sprijina dezvoltarea turismului in Regiunea Centru.
Cea de a doua parte a evenimentului va fi dedicata dezbaterii directiilor de finantare pentru perioada 2021-2027 din Planul de Dezvoltare al Regiunii Centru. Pe parcursul intalnirii veti avea posibilitatea sa participati la atelierele de lucru pentru identificarea nevoilor, masurilor si ideilor de proiecte care se vor regasi in Planul de Dezvoltare al Regiunii Centru si pe baza carora ADR Centru va face propuneri pentru alocarea de fonduri in perioada 2021-2027, la nivelul Regiunii Centru, din fondurile distribuite de Uniunea Europeana Statelor Membre.
Pe parcursul celor aproape 5 ani de implementare a initiativei InnovaSPA (Iunie 2018 - Noiembrie 2022), partenerii proiectului vor identifica, impartasi si transfera cele mai bune practici si modele de imbunatatire a politicilor dedicate sustinerii transferului de solutii inovative in sectorul balnear si al preventiei in sanatate. In acest sens, partenerii proiectului lucreaza pe grupuri de lucru la nivel regional, alaturi de care vor crea si implementa planuri de actiune pentru imbunatatirea instrumentelor de finantare disponibile la nivelul regiunilor participante, care vor include actiuni specifice privind implementarea de solutii inovatoare in domeniul balnear si al preventiei in sanatate.
Instrumentul politic pe care ADR Centru isi propune sa il modifice si imbunatateasca ca urmare a implementarii acestui proiect este Axa Prioritara 1 a Programului Operational Regional 2014-2020 -Promovarea transferului tehnologic, Prioritatea de Investitii 1.1 - Consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si a inovarii, in special prin crearea mediului adecvat dezvoltarii prin inovare a IMM-urilor din sectorul balnear si medical.
„In Regiunea Centru vrem sa pastram intacta bogatia patrimoniului, pentru a-l reda, nealterat, cetatenilor. Pe de alta parte, avem si o componenta extraordinara din punct de vedere balneo-turistic, regiunea noastra fiind intre primele din Europa din punctul de vedere al resurselor de izvoare de ape minerale. Lipseste insa infrastructura, cu toate ca numarul de turisti a crescut constant in ultimii ani. De asemenea, ne preocupa corelarea si integrarea programelor si proiectelor, pentru ca intreg ansamblul ofertei turistice trebuie sa se dezvolte armonios, pe baza unor politici publice bine definite.
Pentru statiunile turistice sunt semnate acum sapte contracte de finantare, in valoare de circa 87 milioane lei. Pentru salvarea restaurarea, protectia si conservarea obiectivelor turistice din regiune finantam 32 de proiecte, cu fonduri nerambursabile de peste 157 milioane lei. Odata finalizate, aceste proiecte se vor alatura celor 25 de obiective deja reabilitate si redate circuitului national si international - cetati, biserici evanghelice, catedrale si muzee - care fac din Regiunea Centru un loc cu totul unic in Europa. La acestea se adauga investitiile din domeniul privat, in structurile de primire turistica, unde s-au creat sute de noi locuri de munca, folosind peste 350 milioane lei.
Acum trebuie sa corelam toate aceste investitii cu necesitatile si posibilitatile reale de dezvoltare, identificate de partenerii nostri, pentru urmatoarea perioada de finantare”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
La Ocna Sibiului, pe de alta parte, ADR Centru sustine investitii pentru reabilitarea infrastructurii locale, in vederea dezvoltarii durabile a turismului. Este vorba de concretizarea cererii de finantare cu denumirea ”Dezvoltarea infrastructurii turistice in statiunea balneo-climaterica Ocna Sibiului”, in valoare totala de aproape 20 milioane lei, prin care se vor realiza investitii in reabilitarea unor drumuri din aceasta statiune turistica si se vor realiza amenajari specifice activitatilor de agrement pe o suprafata de aproape patru hectare, finantate in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020.
Reamintim faptul ca PDR Centru este principalul document de planificare si programare realizat la nivel regional si aprobat de catre factorii de decizie din Regiunea Centru si care stabileste directiile strategice, prioritatile de dezvoltare precum si mecanismele de finantare pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare asumate. Totodata, PDR Centru este documentul care justifica necesarul de finantare la nivel regional, pe tipuri de interventii, din fondurile alocate Romaniei din Politica de Dezvoltare Regionala si Coeziune. PDR Centru este elaborat intr-un cadru partenerial larg care cuprinde un Comitet Regional de Planificare, definit ca structura cu rol consultativ a Consiliului de Dezvoltare Regionala precum si sase grupuri de lucru judetene si sapte grupuri tematice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter