RO EN
Košík je prázdný

URBANPROIECT: Modul de organizare a licitatiilor pentru urbanism, neproductiv

Dr. arh. Marius Voica, director al sucursalei Urbanproiect din cadrul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala “URBAN-INCERC”, din Bucuresti, considera ca modul de organizare a licitatiilor publice pentru proiectele de urbanism este neproductiv. Specialistul atrage atentia ca o parte dintre aceste proceduri de atribuire a contractelor sunt castigate de firme “de apartament” care promoveaza oferte nerealiste, ale caror costuri sunt si sub 30% din valoarea estimata a licitatiei. In alta ordine de idei, dr. arh. Marius Voica este de parere ca, in perioada 2013-2014, vom asista la continuarea trendului descendent al pietei constructiilor si domeniului proiectarii.
 
- Specificati trasaturile distincte ale proiectelor pe care le elaborati si ce lucrari aveti in lucru in prezent.
- Urbanproiect realizeaza proiecte la scara urbana si teritoriala, mai putin la nivel de obiect de arhitectura. Fiind adaptate unui oras sau unei regiuni, nu se poate vorbi de o trasatura comuna, fiecare avand un specific particular. In ordinea importantei as enumera cateva proiecte la care lucram: Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona centrala a municipiului Galati, PUZ Ludus, PUZ Satu Mare, PUZ Turnu Magurele, PUZ Sulina, Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunal (PATZIC) Paltinis-Cindrel-Domeniu Schiabil si cateva lucrari de cercetare in care colectivul nostru este implicat. Beneficiarii acestor proiecte sunt, in general, autoritati locale (primarii sau consilii judetene), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) si Autoritatea Nationala pentru Cercetarea Stiintifica.
- Care sunt cele mai stringente probleme intampinate de birourile de proiectare si cum s-ar putea rezolva acestea?
- Suntem afectati, in primul rand, de modul in care se organizeaza licitatiile publice in domeniu. Urbanismul este prin specificul sau un segment interdisciplinar, care necesita conlucrarea activa a specialistilor de diferite profesii, respectiv arhitecti, urbanisti, sociologi, geografi, economisti, ingineri etc. Imaginati-va ca majoritatea licitatiilor au drept unic criteriu de departajare, pretul. Chiar si explicand cu argumente aceste deficiente autoritatilor responsabile de aprobarea lansarii unor astfel de proceduri de atribuire a contractelor, acestea refuza sa ia in considerare oferta tehnica sau lucrari similare abordate in ultimii ani ca fiind criterii cuantificabile in stabilirea castigatorilor licitatiilor. Reprezentantii statului trebuie sa inteleaga ca nu este vorba de un obiect banal caruia ii poti determina valoarea doar prin pret, pentru ca se ajunge la situatiile in care sunt castigate astfel de licitatii de firme “de apartament”, a caror oferta se situaza chiar si sub 30% din valoarea estimata initial de catre beneficiarul serviciilor. Pe de alta parte, constat ca recesiunea economica se manifesta pregnant mai ales in sectorul constructiilor, astfel incat - din lipsa de lucrari – tendinta companiilor este de a realiza aproape orice cu pretul oferit de beneficiar. Referitor la evolutia piatei de profil si a domeniul arhitecturii/proiectarii in perioada 2013-2014, anticipez continuarea trendului descendent.
- Ce proiecte ar fi necesare in mediul urban si cel rural pentru ca acestea sa poata fi aduse la un nivel european de dezvoltare?
- Sunt sanse ca macar pentru zonele centrale sa inceapa sa se aseze lucrurile. Au devenit tot mai respectate proiecte realizate in mod profesionist pentru unele zone protejate, in special in cazul oraselor mari din Transilvania. Una din problemele grave ramane, in continuare, disciplina in constructii. Este insuficient sa avem reglementari urbane corecte cand acestea sunt mereu fortate sau incalcate cu acordul tacit al autoritatilor. In mediul rural lucrurile sunt relativ simple, pentru ca aici sunt necesare cu precadere investitiile in infrastructura pentru ca oamenii sa se poata racorda civilizat la utilitati. De asemenea, este necesara  respectarea normelor de construire si incurajare a construirii de cladiri eficiente energetic.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter