RO EN
Košík je prázdný

TRIPTIC: Noul Bauhaus European face trecerea catre adevarata Europa verde

Triptic Studio, companie infiintata in 2013 de Aurel Basuc, Adrian Tutuianu si Cristian Danciu, cu scopul de a proiecta si construi in mod creativ, se apropie de un deceniu de activitate, in care si-a indeplinit acest obiectiv asumat. Proiectele pe care arhitectii le realizeaza sunt multidisciplinare, cu focus pe regenerare urbana si sustenabilitate, punand accent pe nevoile oamenilor. Compania creeaza, cu precadere, proiecte din spectrul rezidential, dar si industriale, avand, insa, in portofoliu si lucrari speciale, precum scene pentru concerte, resorturi si chiar si un centru Engie Green Spot Charger, pentru Untold Romania. In aceasta perioada, echipa Triptic Studio lucreaza la mai multe proiecte cu functiuni de locuire, retail si amenajari urbane.
Cei trei membri fondatori ai companiei spun ca sunt prieteni cu mult inainte de a infiinta compania. Aurel si Adrian sunt absolventi ai Facultatii de Arhitectura Ion Mincu si au fost implicati activ in Asociatia Romana a Tinerilor Arhitecti, prin care au dezvoltat revista Atelierul de Proiectare, cu un tiraj de 5.000 de exemplare, de 6 ori pe an. Cristian are un background de finante si investitii, fiind absolvent al Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE. Ulterior a fost implicat in activitati de business development in mai multe domenii, precum resurse naturale, agricultura, consultanta financiara si constructii.
Interviu cu arh. Aurel Basuc (33 de ani), fondator si arhitect principal la Triptic Studio si specialist cu o experienta profesionala de 10 ani de arhitectura si proiectare.
 
- La ce proiecte lucrati in aceasta perioada?
- In prezent derulam mai multe tipuri de proiecte, din care vom prezenta 3. Primul selectat vizeaza constructia unui imobil cu functiunea de camin studentesc (D+P+6E+E7 retras), pentru Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB). Cladirea are o suprafata construita de 5.600 mp si se afla in etapa de executie. De asemenea, am proiectat si se afla in constructie un centru comercial P+E retras, cu suprafata de 10.000 mp, in Cisnadie - Sibiu, pentru dezvoltatorul Zacaria Group. Cel de-al treilea proiect, special pentru noi, vizeaza amenajarea, echiparea, utilarea si eficientizarea spatiilor din curtea scolii, in Apahida (judetul Cluj) - echipare terenuri de sport, reorganizare si creare de noi functiuni, reamenajare parc central, refacere piateta camin cultural, reorganizare circulatii auto, creare de locuri pentru parcare, utilare si echipare spatii publice, extindere si reorganizare spatii verzi, creare locuri de joaca pentru copii pe categorii de varste, precum si optimizarea si mobilarea spatiilor publice. Lucrarile de regenerare urbana vor fi realizate pe o suprafata studiata de 31.000 mp si se afla in etapa de proiectare.
 
 
- Cum a evoluat activitatea biroului in 2021 si ce estimari aveti pentru 2022 si in perspectiva?
- Anul 2021 a adus pentru noi o crestere atat a echipei, cat si a volumului financiar comparativ cu 2020. In 2022, in contextul actual, ne-am propus sa avem o crestere a cifrei de afaceri de 15%, dar si a dimensiunii si importantei proiectelor. Bineinteles, perfectionarea, dezvoltarea si cresterea echipei este o prioritate continua. Pentru biroul nostru, cererea de proiecte se incadreaza mai degraba acum la discutii mai ample despre termene de predare realiste in contextul actual si optiuni locale de materiale de constructii, dar si intentionalitatii de a crea spatii cat mai eficiente energetic, in care infrastructura de acest tip sa fie integrata.
 
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2022 si ce tendinte observati?
- Pretul materialelor este o provocare majora pentru industria constructiilor si se reflecta in amanari sau ajustari de bugete. Consideram ca este o perioada de tranzitie din punct de vedere a tipologiei materialelor si shift-ului catre produsele promovate de New European Bauhaus, programul prin care Comisia Europeana aduce mai aproape de cetateni ideea Pactului Verde si a transformarii Europei in primul continent verde. Totodata, aceste momente critice sunt benefice pentru piata din care facem parte, in sensul in care supravietuiesc businessurile solide din punct de vedere al cashflow-ului si al viziunii. O data cu lansarea New European Bauhaus, pare ca s-au intensificat discutiile despre eficienta energetica, sustenabilitate, materiale alternative, regenerare urbana si energie verde, amplificate si de criza materialelor de constructii, pe de o parte, dar si de inceperea razboiului si cautarea de solutii alternative pentru gaze.
 
 
- Cum integrati tendintele de sustenabilitate si eficienta energetica, dar si de digitalizare, in cadrul companiei?
- Biroul nostru de arhitectura are o inclinare spre regenerare urbana si sustenabilitate, asadar viziunea si proiectele noastre sunt deja aliniate la standarde nZEB, fiind preocupati de durabilitate. Referitor la celalalt trend major, echipa noastra se aliniaza constant la evolutia digitalizarii cu impact atat in arhitectura si design, cat si in organizare si productivitate. Suntem mult mai atenti la tendintele si proiectele internationale, dar si la posibilitatea de a completa schemele locale, in special in zona de autoritati publice, cu solutii si idei de smart cities si mobilier urban inteligent, care sa schimbe in mod real viata cetatenilor. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter