RO EN
Košík je prázdný

TECON: Preturile de proiectare din Romania sunt printre cele mai mici din UE

Avand in vedere complexitatea la care au ajuns astazi constructiile si perioada indelungata de formare a unor specialisti in domeniu, preturile de proiectare sunt derizorii de mici, spune arh. Bogdan Babici, arhitect fondator si managerul Tecon, birou de arhitectura activ de peste doua decenii. Specialistul subliniaza ca, inclusiv in contractele publice, se promoveaza tarife si onorarii de proiectare de sub 3-4% din valoarea lucrarilor de construire, necorelate cu nivelul de complexitate, adaugand ca, probabil, preturile de proiectare din Romania sunt printre cele mai mici din UE. "Impactul este devastator, deoarece domeniul, prin complexitate si slaba remuneratie, devine neatractiv pentru tinerele generatii, accentuand pe termen mediu si lung deficitul de forta de munca. Preturile de proiectare astazi sunt mult inferioare altor meserii, calculate la tarife orare. Eu apreciez ca un pret minim acoperitor pentru o functionare legala cu licente, asigurari, cheltuieli fixe etc., este de circa 35 euro/ ora/ om proiectare, gandind ca alte meserii liberale sau consultanta practica tarife de la 70-120 euro/ora", a declarat arh. Bogdan Babici.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2022 si in primele 8 luni din 2023 si ce estimari aveti pentru perioada urmatoare?
- Activitatea birourilor de proiectare se desfasoara cu mare dificultate, mai ales in contextul postpandemic, care a adus, pe langa totala impredictibilitate a parcursului de avizare-autorizare generat de mecanismele nefunctionale ale institutiilor avizatoare si directiilor de autorizare din cadrul primariilor (mai ales la nivelul oraselor mari si in capitala), provocarea lipsei fortei de munca calificate. De asemenea, situatia este ingreunata si de cresterile mari salariale, ce nu au putut fi anticipate la momentele contractarii, provocate de contextul economic general - inflatie, majorarile de preturi, cresterea salariului minim etc.
Perioadele urmatoare vor fi marcate de aceleasi provocari, cu accent pe necesitatea cresterii tarifelor de proiectare la nivelurile practicate in Europa, daca ne mai dorim sa mai stabilizam exodul de forta de munca tanara care, dupa perioada de stagiu si castigarea de minima experienta, alege sa emigreze catre alte piete de proiectare unde salariile sunt mult mai atractive si rulajul proiectelor este mult mai rapid, dat fiind viteza mare de implementare specifica Europei Occidentale.
 
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- In mod normal, oportunitatile de investitii aparute pe fondul lansarii PNRR, impreuna cu proiectele finantate pe fonduri europene si de la buget pentru infrastructuri publice, ar trebui sa asigure o continuitate in domeniul constructiilor, care sa compenseze scaderea din domeniul imobiliar - rezidential. Din pacate, mecanismele extrem de greoaie pentru avizare-autorizare, impreuna cu termenele nerealiste alocate pentru implementarea acestor proiecte, vor pune mari probleme in utilizarea reala a acestei oportunitati de finantare a intregii economii. Am spus in mai multe randuri ca infranarea domeniului constructiilor are o reactie negativa in lant, incetinind intreaga ramura economica, de la tranzactionarea terenurilor, la industria materialelor de constructii, executia de lucrari, industria mobilei si a tuturor celor legate de echiparea constructiilor, toate cu un impact semnificativ in diminuarea contributiei la taxe si impozite a intregului domeniu.
O componenta importanta este formarea fortei de munca calificate pentru acest domeniu, care nu este acoperita pe toate palierele de expertiza si nu este corelata cu piata reala a muncii, si care este insuficienta raportat la nevoia actuala din societate si la ritmul necesar de dezvoltare pentru a surmonta decalajele de dezvoltare fata de restul tarilor europene.
 
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele cresterilor preturilor si cu ce alte provocari va confruntati in aceasta perioada?
- Pentru companiile de proiectare, cresterile de pret au devenit marea provocare pentru gasirea solutiilor tehnice care sa asigure incadrarea in valorile bugetate pentru executie. Constat o grava neintelegere la nivelul institutiilor publice a situatiei reale din santierele in executie, unde actualele mecanisme de ajustare si actualizare sunt total insuficiente pentru a obtine rezultate calitative scontate in investitiile publice. Intr-un mod iresponsabil, nu se gasesc mecanismele juste de constatare, interventie si solutionare a situatiilor de depasire in executie a sumelor bugetate, din diverse motive neimputabile constructorilor, proiectantilor sau chiar institutiilor beneficiare, fixandu-se ca unic scop incadrarea bugetara (mai ales in cazul proiectelor finantate pe fonduri UE), sacrificandu-se practic calitatea, performanta si actualitatea - modernitatea unor edificii ce ar trebui sa ne deserveasca macar 25 ani si sa fie reprezentative si generatoare de identitate in spatiul public. Inca suntem tributari unui unic indicator de performanta - cel financiar, si chiar daca domeniul constructiilor este total dependent de importurile care cresc costurile pe metru patrat, ne bucuram ca facem mult mai ieftin ca in restul Europei si nu realizam ca este compromisa, in fapt, calitatea constructiilor, ce va induce costuri mari in exploatare. Mai mult, mentinem un nivel scazut de capitalizare a companiilor de constructii si de salarizare in meseriile calificate, ce stimuleaza exodul fortei de munca.
 
- La ce proiecte lucrati, in acest moment, la Tecon?
- In acest moment lucram la definitivarea mai multor studii de fezabilitate pentru diverse tipuri de cladiri sportive, turistice, educationale, industriale, aflate in diverse faze de la stabilirea functiunilor si temei de proiectare, la etapa de aprobare a indicatorilor tehnico-economici. Avem si proiecte in executie, din aceleasi categorii de investitii mentionate. Cam toate proiectele au termene de realizare stabilite in intervalul 2024-2026.
 
 
- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design in aceasta perioada?
- Presiunea tehnologica, criza energetica, lupta pentru cresterea calitatii vietii, concomitent cu mentinerea constructiilor la un pret suportabil de catre piata, aduc noi abordari si tendinte in designul constructiilor, ce exprima o preocupare mult sporita pentru sustenabilitate, ecologie, eficienta energetica si zero carbon, ce transforma incet, dar sigur, imaginea cladirilor si a oraselor pe termen mediu si lung.
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Ne propunem sa eficientizam activitatea de proiectare prin implementarea la un nivel superior a sistemului de lucru integrat cu toate specialitatile, si crearea unor echipe interne de specialisti, pe domenii complementare proiectarii de arhitectura. Pe termen mediu si lung, vom incerca abordarea unor proiecte proprii de investitii, pe care sa le ducem inclusiv in implementare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter