RO EN
Košík je prázdný

RESPO CITY: Studentii la arhitectura vor proiecta viitoarele orase responsabile

Asociatia Respo DEEE impreuna cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor lanseaza initiativa RESPO CITY, un concurs de idei dedicat tuturor studentilor facultatilor de arhitectura si urbanism din Romania. In concurs participa toate centrele universitare de profil din tara, respectiv Facultatea de Arhitectura si Urbanism Bucuresti, Facultatea de Arhitectura si Urbanism Timisoara, Facultatea de Constructii, Cadastru si Arhitectura din cadrul Universitatii Oradea, Facultatea de Arhitectura si Urbanism din Cluj-Napoca si Facultatea de Arhitectura din Iasi.
Prin acest proiect, studentii sunt invitati sa-si imagineze o zona din aceste orase ale Romaniei care sa fie dedicata exclusiv responsabilitatii de mediu si colectarii deseurilor de echipamente electrice si electronice. Astfel, studentii vor face propuneri de amenajare urbana care sa inglobeze puncte de colectare a DEEE-urilor (deseuri de echipamente electrice si electronice), spatii de intalnire pentru comunitate, locuri de joaca pentru copii, colturi dedicate schimbului de idei si conferintelor cu scop educativ de mediu.
RESPO CITY se prezinta astfel ca o competitie de creativitate si inovare in ceea ce priveste felul in care studentii abordeaza managementul deseurilor – in mod particular DEEE-urile.
"Toate orasele Romaniei trebuie sa devina cat mai curand orase ale responsabilitatii de mediu. Concursul RESPO CITY pregateste Romania pentru integrarea activitatii de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice in viata de zi cu zi a oraselor si a locuitorilor lor. Ne bucura implicarea  studentilor romani de la toate facultatile de arhitectura si urbanism din tara, intr-un concurs de la care asteptam o viziune inovativa, prin care responsabilitatea de mediu sa treaca de la concept, la actiune in masa. Romania sufera la capitolul colectarii deseurilor electrice si electronice si speram ca ideile studentilor romani sa surprinda nu doar utilitatea acestor zone de responsabilitate de mediu, dar mai ales designul inovativ care sa impulsioneze reflexul de mediu al populatiei. In acelasi timp, Romania va beneficia de sume uriase prin Planul National de Redresare si Rezilienta, iar pentru finantarea acestei tranzitii verzi, trebuie sa fim pregatiti cu cele mai bune idei de spatii si platforme urbane, prin care managementul deseurilor sa depaseasca impasul in care se gaseste astazi", spune ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Barna Tánczos.
 

Tema concursului
Tema propriu-zisa a concursului RESPO CITY consta in amenajarea unei suprafete de 600 – 800 mp (intr-o zona, la alegerea participantului si predefinita in regulament), care sa includa urmatoarele: zona verde de recreere - 50% din totalul suprafetei; zona de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) - 25% din totalul suprafetei si zona de educare si constientizare - 25% din total suprafata. Siturile care vor face obiectul concursului exista in mod fizic si sunt localizate in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea si Iasi, iar proiectul fiecarui concurent va consta in maximum 3 planse din care sa reiasa viziunea proprie asupra spatiului ales.
"In marile centre urbane avem nevoie de spatii reamenajate, moderne, care sa educe comunitatea si sa-i incurajeze pe oameni sa colecteze responsabil DEEE-urile. Dupa cum stiti, avem o mare problema cu aceasta categorie de deseuri, atat la nivel mondial, cat si in Romania. Nu reciclam nici pe jumatate cat sunt normele impuse de Uniunea Europeana si avem nevoie de solutii ingenioase, care sa-i determine pe oameni sa fie receptivi la educatia de mediu. Lansam astfel RESPO CITY, un concurs de idei, avand convingerea ca vom fi impresionati de studenti prin viziunea lor asupra spatiilor urbane alese. Speram ca, ulterior, si primariile sa fie receptive si sa transforme macheta in realitate. Le multumesc Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si tuturor universitatilor partenere ca au dovedit deschidere pentru o astfel de initiativa, unica in Romania!", declara Cristian Pocol, Presedintele Asociatiei RESPO DEEE.
Perioada de inscriere pentru proiectul RESPO CITY este cuprinsa intre 15 martie si 30 mai, se poate face online pe www.respocity.ro, urmand ca, pe 15 iunie, sa fie anuntate proiectele castigatoare. Concursul are premii totale in valoare de 8.000 de euro, dupa cum urmeaza: Premiul 1- 5.000 de euro, Premiul 2 - 2.000 de euro, Premiul 3 - 1.000 de euro.
 
De ce este vitala reciclarea DEEE-urilor
In 2021, omenirea a generat o cantitate record de deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arata Global Waste Monitor.
Conform RESPO DEEE, printre deseurile generate in 2021 se afla produse iesite din ciclul de utilizare precum televizoare, calculatoare, electrocasnice, imprimante, routere, echipamente audio, camere video, componente ale calculatoarelor, cabluri, chiar si jucarii electronice si instrumente muzicale.
Cantitatea globala de DEEE din 2021 este cu 4 milioane de tone mai mare in comparatie cu 2019,  cand s-au raportat 53,4 milioane de tone si cu 21% mai mare decat in 2014, cand cifrele indicau 45 de milioane de tone. Daca se urmeaza aceasta tendinta, specialistii estimeaza ca totalul deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) generat anual va depasi 74 de milioane de tone pana in 2030.
 
Ce inseamna DEEE?
Deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) inseamna orice echipament care functioneaza pe baza de curent electric, indiferent ca este legat la retea sau foloseste o baterie, care nu mai indeplineste functia pentru care a fost construit.
Acestea nu trebuie tinute in casa spre pastrare si nici aruncate la gunoiul menajer.
DEEE-urile includ echipamente de transfer termic, ecrane, monitoare şi televizioare, lampi, echipamente electrice de mari dimensiuni, cele de mici dimensiuni, echipamente informatice si echipamente de dimensiuni mici pentru comunicattii electronice.
***
Asociatia Respo DEEE a fost infiintata in vara anului 2019 si se dedica unui proces de colectare si reciclare DEEE performant, care asigura conditiile de calitate, fiabilitate si progres tehnologic la standarde ridicate. Serviciile exista pentru a crea un sistem eficient de colectare, logistica, tratare si valorificare a DEEE, cu scopul de a reduce impactul negativ al DEEE asupra mediului inconjurator. Organizatia se implica activ in construirea unui viitor sustenabil in Romania avand in prezent 260 de contracte cu producatori si importatori de echipamente electrice si electronice.
Prin aceste parteneriate, Asociatia RESPO DEEE preia responsabilitatea legala a acestor producatori in gestionarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, asociatia devenind astfel unul din principalii jucatori din zona de management al DEEE.
Astazi exista 2.578 de producatori si importatori activi, cu 150 mai mult ca in 2019, care, conform legislatiei in vigoare, au obligatia de a se inregistra la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) si sa predea responsabilitatea gestionarii deseurilor catre o organizatie de profil - OTR (Organizatie de Transfer de Responsabilitate).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter