RO EN
Košík je prázdný

PLAN: Nou institut de proiectare pentru realizare documentatii de pregatire proiecte

Programul de guvernare al Coalitiei pentru rezilienta, dezvoltare si prosperitate PNL - PSD - UDMR prevede elaborarea, aprobarea si implementarea cadrului legal pentru infiintarea unui institut de asistenta tehnica si proiectare dupa model european, care va permite realizarea documentatiilor de pregatire a proiectelor.
Un alt obiectiv care vizeaza Ministerul Investitiilor si proiectelor Europene este reprezentat de imbunatatirea serviciilor de suport si asistenta directa pentru beneficiari, inclusiv la nivel local, in vederea cresterii nivelului de informare privind oportunitatile de finantare si a calitatii proiectelor.
Programul de guvernare mentioneaza, de asemenea, printre obiective: gestionarea urgenta si eficienta a crizei absorbtiei pentru cadrul financiar multianual CFM 2014-2020 si necesitatea de a fi "urgentata derularea apelurilor pentru sumele necheltuite, evaluarea si contractarea pentru apelurile intarziate (exemplu: Innotech Student, competente digitale, POR 2.2. Sprijin pentru IMM-uri, POC 4.1.1. - Sprijin pentru investitiile companiilor afectate de criza Covid, etc)".
Reprezentantii coalitiei au mai precizat, ca obiective, aprobarea si implementarea legislatiei pentru operationalizarea Planului National de Redresare si Rezilienta 2021-2026, precum si elaborarea, aprobarea si inceperea implementarii Acordului de parteneriat si a Programelor Operationale aferente fondurilor europene din cadrul financiar multianual CFM 2021-2027, acreditarea sistemului de management si control.
Cresterea prefinantarii pentru urgentarea implementarii proiectelor, avand in vedere problemele identificate in contractarea imprumuturilor pentru cofinantare si pentru demararea acestora, reprezinta un alt obiectiv aflat in Programul de guvernare.
"Pentru a valorifica potentialul reprezentat de finantarile europene in perioada 2021-2027, Romania trebuie sa atraga si sa utilizeze cu maxima responsabilitate, eficienta, transparenta si cu impact fondurile nerambursabile si rambursabile avute la dispozitie. Oportunitatea financiara la care Romania are acces in urmatorii ani este fara precedent. Este motivul fundamental pentru care aceste resurse vor fi investite inteligent pentru ca proiectele si entitatile finantate sa poata produce beneficii consistente si in perioada de dupa finalizarea finantarii.", se mai precizeaza in document.
Potrivit sursei citate, aceasta viziune se bazeaza pe un set de prioritati si masuri subsecvente care au drept scop imbunatatirea impactului utilizarii fondurilor europene in viata cetatenilor, materializandu-se printr-o contributie a interventiilor publice si private asupra cresterii calitatii vietii tuturor romanilor.
In ceea ce priveste prioritatile pe termen mediu 2021 - 2024, Programul de guvernare prevede, printre altele, cresterea ritmului anual de absorbtie a fondurilor europene in perioada 2021-2023, aferente exercitiului financiar 2014-2020 si pregatirea si dezvoltarea unui portofoliu de proiecte mature pentru demararea cu celeritate a implementarii in perioada 2021-2027.
De asemenea, documentul mai prevede operationalizarea Mecanismului de Redresare si Rezilienta si crearea cadrului institutional si financiar de implementare a proiectelor care sunt parte din Planul National de Redresare si Rezilienta, Implementarea Acordului de Parteneriat si a Programelor Operationale, precum si Descentralizarea si orientarea spre beneficiari si rezultate cu impact economic, de mediu, social.
Pe lista de prioritati se mentioneaza: debirocratizarea si simplificarea mecanismului de finantare/implementare, inclusiv corelarea legislatiei nationale, in vederea fluidizarii procesului si cresterii atractivitatii, dar si a eficientei fondurilor europene si cresterea capacitatii institutionale si profesionalizarea resurselor umane care sunt implicate in implementarea activitatilor aferente fondurilor europene, atat la nivel de institutii ale statului, cat si la nivel de beneficiari.
Documentul mai prevede, printre altele, promovarea investitiilor in educatie, in mod special in educatia timpurie si in invatamantul profesional si dual, dar si incurajarea participarii directe a actorilor din Romania la programe aflate in managementul direct al Comisiei Europene, inclusiv prin sustinerea cofinantarii unei astfel de participari acolo unde este posibil.
"Fondurile europene, cu precadere politica de coeziune, reprezinta principalul instrument de investitii al Uniunii Europene. Avand in vedere ponderea acestora in PIB-ul anual de peste 5%, fondurile europene sunt sansa Romaniei de a-si maximiza oportunitatile de dezvoltare printr-o buna administrare.", se mentioneaza in Programul de guvernare.
Conform sursei citate, Romania urmeaza sa beneficieze de un volum de fonduri europene fara precedent, peste 80 de miliarde de euro - in cadrul politicii de coeziune, politicii agricole comune si pachetului de relansare economica, a caror utilizare trebuie sa schimbe fundamental societatea romaneasca. Pentru transpunerea acestor resurse in rezultate palpabile este necesar un efort colectiv si un angajament al intregii societati.
"Romania are probleme in absorbtia fondurilor europene, fie ca este vorba despre fondurile de coeziune, de dezvoltare regionala sau problemele care se prevad in raport cu alocarile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Problemele sunt generate de capacitatea administrativa redusa in domeniul absorbtiei fondurilor europene, existand un cerc vicios deoarece multe fonduri sunt destinate chiar cresterii capacitatilor administratiei publice 'de a crea institutii stabile si predictibile, dar si suficient de flexibile' (obiectivul tematic 11 din politica regionala). Fara o administratie sprijinita tehnic, nu se pot atrage insasi fondurile necesare de consolidare a capacitatilor esentiale pentru absorbtia tuturor fondurilor europene.", se mai precizeaza in document.
Guvernul Romaniei isi asuma ca proiect de tara prioritar implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta. Astfel, cele 64 de reforme si 107 investitii vor reprezenta temelia pe care fiecare minister isi va concentra eforturile si resursele in urmatorii ani. Ministerele se angajeaza sa duca la indeplinire cu prioritate reformele din PNRR pentru care sunt responsabili si sa mobilizeze expertiza si resursele necesare pentru a realiza la timp si sustenabil toate investitiile planificate.
"Avand in vedere importanta PNRR pentru economia Romaniei, precum si timpul limitat de care dispunem pentru a realiza reforme structurale cu impact major pentru intreaga societate, Guvernul Romaniei va aloca cu prioritate resurse pentru recrutarea specialistilor si atragerea expertizei inalte din domeniile vizate de reforme si investitii", sustin reprezentantii coalitiei.
Programul de guvernare mai prevede pregatirea si dezvoltarea unui portofoliu de proiecte mature pentru demararea cu celeritate a implementarii in perioada 2021-2027, obiectivul fiind "Romania - un model european de transformare a modului de gestionare al fondurilor europene: simplu, transparent, sustenabil si eficient."
In ceea ce priveste alocarea financiara pentru perioada programatica 2021-2027, aceasta insumeaza 87,24 miliarde euro si se va realiza dupa cum urmeaza: Politica de coeziune - 32,44 miliarde euro; Facilitatea de Rezilienta si Rederesare - 29,20 miliarde euro; Politica agricola - 21,6 miliarde euro, SURE - 4 miliarde euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter