RO EN
Košík je prázdný

ORADEA: Noul PUZ pentru zona centrala protejata va intra in vigoare in martie 2022

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona centrala protejata a orasului Oradea este supus astazi aprobarii in cadrul sedintei Consiliului Local. Daca va fi aprobat, documentul va clarifica din punct de vedere urbanistic toate interventiile viitoare asupra cladirilor din zona centrala, urmand a intra in vigoare pe 15 martie 2022.
"Practic, PUZ cuprinde toate reglementarile pentru zona protejata si clarifica in detaliu modul in care se va putea investi in aceasta zona si ce principii trebuie respectate. Cel mai probabil PUZ-ul va intra in vigoare undeva dupa 15 martie, astfel ca oricine va solicita o autorizatie de constructie pentru zona centrala va trebui sa respecte reglementarile acestuia", a precizat Florin Birta, primarul Oradiei.
Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, arhitectul Eugen Panescu, cel care a lucrat la elaborarea PUZ, a prezentat in linii mari viziunea acestui plan. El a explicat ca ideea acestui PUZ este de a consolida si de a detalia reglementarile din Planul Urbanistic General (PUG) si de a lua in calcul toate evolutiile si tendintele care au aparut de la aprobarea acestuia din urma.
Prin urmare, in PUZ-ul pentru zona protejata au fost creionate patru intentii principale: protejarea cladirilor din aceasta zona, cu spatiul aferent lor (strazi, spatii verzi), stabilirea unei directii de dezvoltare, stabilirea unui mod de utilizare a parcelelor si constructiilor, dar si consolidarea pe baza de calitate a centrului orasului, zona centrala trebuind sa devina un catalizator al municipiului.
"Chiar daca par doua idei opuse, reglementarile PUZ-ul vizeaza doua planuri: conservarea unor valori de patrimoniu si sprijinirea unor investitii noi. Zona centrala trebuie sa revina in prim-planul locuirii, al muncii, al culturii, fiind in acelasi timp zona de contact cu principalele institutii din oras", a spus arhitectul Eugen Panescu.
Conform specialistului, principiile care stau la baza PUZ-ului sunt: protejarea fondului construit valoros, protejarea curtilor si a gradinilor, incurajarea mai multor functiuni la o parcela pentru a incuraja un oras cu functiune mixta, cresterea controlata a densitatii si inaltimii cladirilor, consolidarea Crisului Repede si a malurilor sale, deschiderea pentru constructii noi si eliminarea constructiilor parazitare, incurajarea de investitii care vor transfera beneficii economice asupra populatiei, intentia de a reduce intensitatea traficului auto/numarul de parcari, avand in vedere si ca zona centrala este foarte bine deservita de mijloacele de transport in comun.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter