RO EN
Košík je prázdný

OAR: Nou ghid privind valoarea arhitecturii sprijinind sporirea calitatii vietii

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), Filiala Teritoriala Bucuresti, prin intermediul secretarului sau executiv, arh. Cornelia Burcus, precum si prin cel al consilierului pentru relatii internationale al OAR, Mariana Ionescu, anunta aparitia noului ghid al Uniunii Internationale a Arhitectilor - UIA privind valoarea arhitecturii sprijinind sporirea calitatii vietii, elaborat de arh. Vlad Gaivoronschi, impreuna cu arh. Albert Dubler, fostul presedinte al UIA, in cadrul activitatii sale ca reprezentant OAR in Comisia UIA de Exercitare a Profesiei. Ghidul, ca parte integranta a Acordului UIA privind standardele internationale de profesionalism recomandate in practica arhitecturala, a fost aprobat de Consiliul UIA si prezentat arhitectilor din intreaga lume, cu ocazia reuniunii Comisiei UIA de Exercitare a Profesiei, care a avut loc la Congresul UIA de la Seul (in perioada 3-7 septembrie 2017).
„Ghidul este menit sa contribuie activ la durabilitatea arhitecturii si la excelenta in calitatea acesteia, sa fie nu doar un alt sistem de certificare, ci un instrument practic pentru viitoarele generatii de sisteme de certificare. El este expresia preocuparii Uniunii Internationale a Arhitectilor (UIA) de promovare a unui sistem holistic de indicatori privind valoarea arhitecturii, care contribuie la sporirea calitatii vietii, precum si de elaborare a unui set de criterii holistice de proiectare sustenabila, un sistem de evaluare a performantei bazat pe instrumente de definire masurabile si nemasurabile. Ghidul va da posibilitatea recunoasterii politice a arhitecturii ca o componenta importanta a identitatii culturale a diferitelor tari si regiuni, ilustrand modul in care un inalt nivel al valorii arhitecturale influenteaza calitatea vietii si reliefand, in ultima instanta, rolul cultural fundamental al arhitecturii pentru public si pentru interesul colectiv”, a declarat - referindu-se la acest document programatic - Mariana Ionescu.
Motivatia ghidului: „arhitectii trebuie sa ofere cultura, cunostinte si experienta”!
In preambulul ghidului, redactat ca o motivatie - cuvant inainte, autorii acestuia, arh. Vlad Gaivoronschi si arh. Albert Dubler, arata ca „arhitectii trebuie sa ofere cultura, cunostinte si experienta si sa-si exercite profesia la nivel inalt, avand in vedere responsabilitatea pe care o au fata de comunitatile pe care le servesc”.
„Uniunea Internationala a Arhitectilor (UIA) promoveaza un sistem holistic de indicatori privind valoarea arhitecturii, care contribuie la sporirea calitatii vietii. Dupa secole de teorie a arhitecturii si decenii de sisteme de certificare, UIA intentioneaza sa elaboreze un set de criterii holistice de proiectare sustenabila, un sistem de evaluare a performantei bazat pe instrumente de definire masurabile si nemasurabile. Ghidul de fata este menit sa contribuie activ la durabilitatea arhitecturii si la excelenta in calitatea acesteia, sa fie nu doar un alt sistem de certificare, ci un instrument practic pentru viitoarele generatii de sisteme de certificare. El va da posibilitatea ca arhitectura sa fie recunoscuta politic ca o componenta importanta a identitatii culturale a diferitelor tari si regiuni. Un inalt nivel al valorii arhitecturale influenteaza calitatea vietii - insemnand inevitabil mai mult decat un efort economic sau o initiativa «verde» - acesta reliefand in ultima instanta rolul cultural fundamental al arhitecturii pentru public si pentru interesul colectiv”, se mai arata in motivatia redactata de cei doi autori.
Fotografiile din cadrul documentului, precum si cea utilizata pentru ilustrarea acestui articol, apartin arhitectului Vlad Gaivoronschi. Pentru a descarca noul ghid, in versiunea integrala, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter