RO EN
Košík je prázdný

OAR BUCURESTI: Este necesara adoptarea unei legi a Capitalei

Municipiul Bucuresti este, in anul 2016, o capitala europeana fara o institutie de dezvoltare metropolitana responsabila, care sa coordoneze transparent si integrat dezvoltarea orasului si politicile urbane. Mai mult, Capitala are o relatie discontinua si deseori conflictuala cu zona metropolitana, ocupa unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste calitatea aerului si nivelul zgomotului, nu are spatii publice de calitate, are zone blocate sau subdezvoltate si comunitati degradate, fiind nominalizat la categoria "centru istoric in pericol" pe lista din 2016 a World Monuments Watch. Acestea sunt concluziile prezentate de arhitectii din cadrul Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OARB) cu ocazia lansarii Raportului pentru Bucuresti (RB) 2016.
"Deocamdata, Capitala este un oras depreciat climatic si ambiental, definit de pierderi de substanta identitara, lipsit de sprijinul zonei metropolitane si necorelat cu principiile actuale de mobilitate si accesibilitate. Orasul se afla in situatie de criza, cauzata de ignorarea caracteristicilor sale si de tratarea superficiala a problemelor urbanistice", a declarat Serban Sturdza, presedintele OARB, cu ocazia lansarii RB 2016.
Avand in vedere aceste concluzii, arhitectii propun adoptarea unei legi dedicate Capitalei, cu scopul de a defini statutul special al Bucurestiului, care sa permita ulterior acordarea unei arii metropolitane si restructurarea administrativa, doua obiective obligatorii pentru dezvoltarea sustenabila si cresterea competitivitatii orasului. Alte directii de actiune pentru dezvoltarea Capitalei vizeaza infiintarea centrului de planificare urbana si metropolitana, intarirea administratiei publice, cresterea nivelului de informare si transparenta in activitatea administratiei publice, aprobarea si implementarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti-Ilfov, adoptarea de politici coerente pe termen scurt si mediu pentru regenerare urbana - integrarea patrimoniului, consolidarea si reabilitarea fondului construit reprezentativ.
RB 2016 a fost realizat in perioada aprilie - iulie a.c. si cuprinde observatii culese de membrii OARB si de reprezentanti ai altor organizatii non-guvernamentale axate pe probleme de interes urban, aceste observatii fiind critice si constructive, dupa cum declara reprezentantii OARB.
"Scopul acestui raport este identificarea si inventarierea principalelor evenimente urbane cu impact asupra dezvoltarii orasului. Oportunitatile oferite in ultimii ani de comunitatile creative si culturale emergente sunt doar cateva din elementele de potential ale orasului, care ne motiveaza sa cautam solutii aplicate la probleme care necesita de mult timp o rezolvare. RB 16 este primul document de acest tip, prin urmare nu reprezinta exhaustiv problemele Bucurestiului. Editiile anuale urmatoare vor adauga sau elimina din probleme, pentru a avea o evidenta constanta a evolutiei orasului", au mai spus reprezentantii OARB.
Urmatoarea editie a Raportului pentru Bucuresti va fi publicata in anul 2017.
Raportul poate fi descarcat gratuit de pe www.oar-bucuresti.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter