RO EN
Košík je prázdný

LEVIATAN se implica in procesul de educare a noilor generatii de ingineri constructori

Progresul inregistrat in primele doua decenii ale secolului al XXI-lea a adus cu sine numeroase schimbari atat in tehnologie, cat si in perceptia umana. Generatia Z, reprezentata de tinerii care vin cu avant si cunostinte solide de IT&C in lumea digitalizata a progresului tehnologic, reprezinta bazinul principal din care se va selecta forta de munca viitoare, reprezentantii acesteia fiind utilizatorii carora li de adreseaza LEVIATAN DESIGN, punandu-le la dispozitie experienta extinsa, cumulata in practica de arhitectura si proiectare in domeniul constructiilor. Inovatiile tot mai dese care se aplica in acest sector de activitate departajeaza in mod net metodele noi de design si executie, de cele precedente. Dezvoltarea accelerata a informaticii, care a avut loc in mod constant in ultima jumatate de secol si mai ales in primele doua decenii din mileniul actual, reprezinta principala sursa de suport in abordarea coerenta a procesului de transformare digitala a constructiilor.
 
Tehnologiile digitale folosite in mod curent de LEVIATAN DESIGN
Chiar daca digitalizarea in acest sector economic deosebit de important a avut un ritm putin mai lent fata de alte industrii, data fiind inertia sa destul de mare, precum si complexitatea ridicata a operatiunilor din domeniu, specialistii companiei LEVIATAN DESIGN au reusit sa se adapteze tendintelor actuale si sa creeze propriul model de lucru, care raspunde provocarilor curente, cum ar fi:
  1. Volume mari de date (Big Data);
  2. Inteligenta artificiala (AI) si algoritmii de invatare automata (Machine Learning);
  3. Tehnologia mobila de comunicare si procesare a datelor;
  4. Echipamente si dispozitive de ultima generatie - drone, ochelari Hololens 2, scannere 3D - complet integrate in sistemele IT disponibile;
  5. Realitate mixta (augmentata - AR si virtuala - VR);
  6. 3D printing (sau additive manufacturing).
 
Conceptul de proiectare pe baza de modele BIM
"Avand in vedere aceasta evolutie tehnologica accelerata, ne simtim datori sa transmitem experienta si cunostintele noastre viitoarei generatii de specialisti in design, asigurandu-le acestora suportul necesar realizarii unor constructii civile sustenabile. Astazi, ei sunt studenti in universitati, maine vor fi ingineri pe santierele de constructii. Intrucat unul dintre obiectivele principale ale educatiei este acela de a pregati oamenii pentru o cariera de succes in lumea reala, am dezvoltat programe de practica si stagiatura, care sa vina in intampinarea studentilor, cu abordari moderne asupra proiectarii si executiei, avand la dispozitie toate instrumentele necesare si mai ales, beneficiind de indrumarea echipei noastre de experti", arata oficialii LEVIATAN DESIGN.
 
Instrumente digitale de proiectare experimentate de studentii UTCB
In sezonul estival din 2021, o serie de studenti de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB) au ales sa isi realizeze stagiul de practica in cadrul companiei LEVIATAN DESIGN si, pentru ca au fost foarte incantati de cunostintele asimilate, acestia au dorit sa continue cu un program de stagiatura. Acestia au folosit aplicatii si software de randare tridimensionala (convertire a informatiilor digitale in imagini 3D), cum ar fi Revit, Enscape, BIM360, MagiCAD, Civil3D si au observat felul in care metoda BIM, aplicata de intreaga echipa de proiect, reuseste sa conecteze, sa organizeze si sa optimizeze proiecte, rezultand cresterea calitatii constructiei si eficientizarea resursei umane. Prin acest mediu comun de date, in care se capteaza informatii in timp real, intr-un mod mai eficient si in timp util, forta de munca este utilizata la un randament net imbunatatit, reducandu-se astfel timpul de constructie. Prin intermediul BIM se poate analiza si planifica intregul proces de constructie, inainte de a incepe executia in santier, iar metoda respectiva permite reevaluarea graduala a proiectului, reducandu-se si chiar anulandu-se riscul erorilor costisitoare.
 
 
"Mixed reality" prin Microsoft HoloLens 2, o metoda eficienta de vizualizare si control
Studentii au participat la diverse proiecte de design & build, precum:
  • Realizarea cladirii administrative in incinta INSTITUTULUI NATIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE MEDICO-MILITARA "CANTACUZINO", Bucuresti;
  • Reabilitarea cladirii si asigurarea infrastructurii pentru UNIVERSITATEA NATIONALA DE APARARE “CAROL I";
  • Realizarea unui PAVILION ADMINISTRATIV CU DOTARI SPECIFICE SI AMENAJARI EXTERIOARE.
  • In cadrul activitatilor specifice, li s-au prezentat proiectele prin prisma executiei lucrarilor si a activitatii curente pentru fiecare rol, insistand pe intelegerea importantei si functionalitatilor aplicatiilor Checklists, Daily Logs, FAM, Issue Management si Markups, din BIM 360.
In vizitele efectuate pe santiere, studentii au testat tehnologia "mixed reality" (VR+AR) cu ajutorul ochelarilor Microsoft Hololens 2 si au vazut cum se transpune modelul 3D pe santier. Prin tehnologia mentionata anterior, viitorii specialisti au observat cum au loc:
  • Revizuirea designului arhitecturii;
  • Vizualizarea modelelor structurale;
  • Asistenta de la distanta privind colaborarea tehnicienilor de pe santier cu specialistii din birourile de proiectare.
Programele educationale derulate in cadrul LEVIATAN DESIGN nu sunt doar teoretice, ci imbina partea practica din executie cu cea aplicata din proiectare, fapt confirmat de marturiile studentilor participanti la proiect.
 
 
Program de stagiatura pentru familiarizarea cu sistemul BIM
In continuarea stagiului de practica, studentii au avut posibilitatea inrolarii in cadrul programului de stagiatura, in care au luat parte la procesul de proiectare si detaliere a elementelor structurale si nestructurale aferente proiectelor interne, desfasurate in cadrul firmei. De asemenea, in vederea coordonarii cu specialitatile de arhitectura si instalatii, au luat parte la sedintele de lucru pentru stabilirea si implementarea solutiilor. Studentii au invatat sa lucreze utilizand conceptele BIM implementate in cadrul firmei - si anume: modelare si detaliere intr-un program de lucru 3D, utilizarea mediului comun de date intern - platforma BIM360, transmiterea informatiilor pe fluxurile de lucru ale procesului de proiectare si coordonarea structurii cu celelalte specialitati, planificarea si incadrarea in sarcinile de lucru avute, testarea realitatii mixte utilizand Hololens 2 si posibilitatea de a coopera in cadrul unei echipe de specialisti, care a inclus arhitecti, ingineri de structuri, de instalatii etc.
 
Promovare continua in mediul universitar a celor mai recente oportunitati tehnologice
"Obiectivul principal al proiectelor educationale in care suntem implicati este acela de a impartasi experienta pe care o are compania LEVIATAN DESIGN in digitalizarea constructiilor. Prin facilitarea testarii noilor tehnologii de catre studenti si prin implicarea acestora in munca alaturi de specialistii nostri, studentii au vazut beneficiile digitalizarii, prin efectele avute asupra proiectelor la care au lucrat, unul din principalele beneficii fiind reprezentat de eficientizarea timpului si a costurilor. In decursul celor noua ani de prezenta pe piata din Romania, compania noastra s-a implicat in programe educationale, sustinand seminarii in cadrul mai multor universitati de profil, precum Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), Universitatea Politehnica Timisoara (UTP) si Academia Tehnica Militara. Promisiunea noastra ferma este aceea de a continua sa lucram indeaproape cu mediul universitar, pentru a promova oportunitatile profesionale in domeniul constructiilor", subliniaza reprezentantii LEVIATAN DESIGN.
 
“Consider ca stagiul de practica este o experienta care completeaza teoria si care m-a ajutat sa ma familiarizez cu instrumentele si echipamentele pe care le voi folosi pe viitor. Practica m-a facut sa inteleg responsabilitatea cu care trebuie tratata aceasta meserie. Am castigat experienta si am cunoscut oameni noi, care m-au sprijinit sa ma lamuresc cu privire la lucrurile pe care nu le intelegeam. Echipa s-a straduit foarte mult pentru a ne invata, si-a facut timp mereu pentru a ne raspunde la intrebari si a organizat multe activitati pentru noi, fapt pentru care aceasta experienta a fost una din care am avut multe de descoperit. LEVIATAN DESIGN mi-a oferit sansa de a-mi dobandi o serie de cunostinte noi, care imi vor folosi pe viitor si care imi vor facilita tranzitia de la scoala la locul de munca", relateaza Cosmina Cardon, studenta in anul III la UTCB, in urma finalizarii stagiului de practica.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter