RO EN
Košík je prázdný

GORJ: A crescut numarul cererilor de reabilitari, modernizari si extinderi

La nivelul judetului Gorj se deruleaza in prezent numeroase investitii atat de constructii noi, cat si de reabilitari, restaurari, extinderi sau consolidari ale celor existente, declara Alexandru-Mircea Camui, arhitectul-sef al Consiliului Judetean Gorj. "Am observat ca, in ultimii doi ani, a crescut numarul cererilor de reabilitari, modernizari si extinderi in detrimentul constructiilor noi. In perioada pandemiei s-au observat avantajele locuirii la casa versus locuirii in locuinte colective si cred ca lumea constientizeaza mai bine acum avantajul de a locui la curte”, subliniaza Alexandru-Mircea Camui. In opinia sa, majoritatea oraselor din judetul Gorj se confrunta cu degradarea spatiilor construite, iar calitatea vietii, atat in mediul urban, cat si in spatiul rural, inregistreaza inca, in mod vizibil, decalaje severe in raport cu standardele europene.
 
- Cum credeti ca se va dezvolta din punct de vedere arhitectural, judetul Gorj in urmatorii ani?
- In ultimul timp, putem observa o imbunatatire a calitatii arhitecturale in zonele rurale din judetul Gorj. De asemenea, in ultimii ani s-au aprobat mai multe Planuri Urbanistice Generale, altele fiind inca in desfasurare. Mai mult, se lucreaza in prezent la regulamente locale de urbanism care vor fi transpuse grafic in ghiduri ilustrate ce vizeaza aspectul exterior al cladirilor si integrarea acestora in specificul arhitectural local. Consiliul Judetean Gorj a demarat procedurile pentru actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judetean. Acesta va fi elaborat pe baza consultarilor facute cu principalele institutii si agenti economici ai judetului Gorj si reprezinta expresia spatiala a programului de dezvoltare economica, sociala, ecologica, culturala si institutionala a judetului pe o perioada de maximum 10 ani. As raspunde aici si cum as dori sa se dezvolte judetul nostru in urmatorii ani. De exemplu, in cazul Planurilor Urbanistice Zonale elaborate pentru construirea unor locuinte colective, ar trebui sa se tina cont de infrastructura edilitara, stradala si mai ales de dotarile publice necesare (scoli, gradinite etc.).
 
- Care sunt cele mai mari proiecte de constructii care se dezvolta in prezent in judet?
- Avem in prezent, numeroase investitii atat de constructii noi cat si de reabilitari, restaurari, extinderi sau consolidari a celor existente. Amintim aici urmatoarele lucrari aflate in executie:
● construirea Sediului Parchet de pe langa Judecatoria Targu Jiu si Tribunal Gorj; 
● extinderea Tribunalului Gorj; 
● extinderea Parcului Industrial Gorj SA;
● modernizarea si reabilitarea zonei protejate a Ansamblului Monumental Calea Eroilor;
● consolidarea, reabilitarea si dotarea Ansamblului Manastiresc Tismana;
● reabilitarea Colegiului National Spiru Haret, din municipiul Targu Jiu;
● reabilitare Colegiul National Tudor Vladimirescu, din Targu Jiu;
● conservarea, restaurarea si valorificarea turistica si culturala a casei memoriale Iosif Keber;
● reabilitarea cladirii Palatului copiilor, din Targu Jiu;
● reabilitarea energetica a Spitalului Judetean de Urgenta Targu Jiu, de pe str. Tudor Vladimirescu;
● restaurarea si consolidarea Casei Memoriale "Ion Popescu Voitesti"; 
● reamenajarea zonei pietonale a centrului civic al municipiului Targu Jiu;
● reamenajarea parcului statuia Tudor Vladimirescu, din Targu Jiu;
● reabilitare UPU din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Targu Jiu;
● extinderea si dotarea Centrului Scolar de Educatie Incluziva Targu Jiu.
 
- Care este zona cu cel mai mare potential de dezvoltare din judetul Gorj?
- Situat in municipiul Targu Jiu, "Ansamblul sculptural Constantin Brancusi", alcatuit din Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului, este mostenirea cea mai de pret pe care lasat-o Constantin Brancusi gorjenilor si in jurul careia va trebui sa se dezvolte, in continuare, orasul nostru. O zona cu un mare potential turistic a devenit, in ultimul timp, si zona submontana a judetului. Astfel, s-a dezvoltat in cadrul Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Gorj un compartiment de turism prin care incercam sa identificam elementele de interes turistic din judet, sa le includem in cadrul unor programe turistice, cat mai complete si complexe, capabile sa satisfaca cerintele pietei turistice interne si internationale si pe care sa le promovam corespunzator catre turisti sau catre operatorii din turism.
 
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatilor de constructii?
- Principala problema in constructii o reprezinta lipsa fortei de munca. De asemenea, scumpirea brusca a materialelor de constructii din ultimul timp ridica mari probleme pentru investitiile aflate in desfasurare.
 
- Care este perspectiva dumneavoastra in ceea ce priveste noile reglementari privind dezvoltarea sustenabila a activitatilor economice si a obiectivelor de constructii din judet?
- Majoritatea oraselor din judetul Gorj se confrunta cu degradarea spatiilor construite, iar calitatea vietii atat in mediul urban, cat si in spatiul rural, inregistreaza inca, in mod vizibil, decalaje severe in raport cu standardele europene. Absenta unei politici nationale orientate catre infrumusetarea oraselor si cresterea atractivitatii acestora (in special pentru grupul tinta al familiilor tinere, care doresc sa locuiasca si sa profeseze aici) poate accelera declinul demografic pe termen lung. Cresterea calitatii vietii in mediul urban poate fi atinsa prin 3 directii de actiune: revitalizare culturala, regenerarea spatiilor publice si extinderea spatiilor verzi si cresterea calitatii si accesului la servicii, cu accent pe serviciile care lipsesc, in prezent, familiilor tinere. Reconvertirea si schimbarea functiei unor foste structuri industriale poate reprezenta punctul de plecare pentru regenerarea acestor spatii. Pentru respectarea angajamentului de ameliorare a serviciilor publice in mediul rural, factorii interesati de la nivel local trebuie sa realizeze un efort investitional major intr-un cadru partenerial de amploare, in care cuvintele de ordine vor fi prioritizarea interventiei, asocierea intercomunitara si angrenarea actorilor non-publici. Interventiile-cheie in mediul rural vor fi reprezentate de infiintarea, modernizarea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata, dar si de asigurarea accesului la servicii de sanatate si la sistemul integrat de management al deseurilor.
 
- Ce impact a avut pandemia de coronavirus asupra proiectelor de constructii din judetul Gorj si cum vedeti viitorul proiectarii si constructiilor in perioada post Covid-19?
- Daca este sa comparam cu anii trecuti, am observat o mica scadere a numarului de autorizatii de construire emise de Consiliul Judetean Gorj, astfel ca in anul 2020 avem 25 de autorizatii, comparand cu 34 emise in 2019 si, respectiv, 74 in 2018. Am observat, de asemenea, ca in ultimii doi ani a crescut numarul cererilor de reabilitari, modernizari si extinderi in detrimentul constructiilor noi. In perioada pandemiei s-au observat avantajele locuirii la casa versus locuirii in locuinte colective si cred ca lumea constientizeaza mai bine acum beneficiile locuirii la curte.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter