Dupa un an 2022 marcat de conditii dificile de piata, in care cifra de afaceri a biroului de arhitectura Cumulus a scazut usor, perspectivele pentru 2023 sunt optimiste. In opinia reprezentantilor companiei, arhitectii Ioana Moanga si Razvan Puchici, anul in curs va fi marcat de investitorii de portofoliu, care au o structura a afacerilor gandita pe termen lung si ale caror strategii de investitii nu sunt afectate de 2 sau 3 ani de dificultati. De asemenea, va fi un an al finantarilor publice, in special in zona de sanatate publica si programele finantate prin PNRR.
"In anul 2022 au continuat proiectele incepute deja in anii anteriori. Am semnat si contracte noi, actiunile noastre de marketing si vanzari pastrandu-si cadenta si generand astfel si alte proiecte. Avand in vedere contextul de piata si tipologia lucrarilor noastre usor sensibile la variatii externe (inflatie, majorari de preturi in constructii, incetinirea creditarii atat pentru investitori, cat si pentru utilizatorii finali), cifra de afaceri a grupului Cumulus a marcat o usoara scadere. Masurile luate de managementul nostru au fost insa axate pe o eficienta mai buna, cu perspective optimiste pentru anul 2023", au precizat reprezentantii Cumulus.
In prezent, arhitectii au in lucru mai multe proiecte de locuinte colective, aflate in diferite stadii de proiectare, ce vor fi dezvoltate in urmatorii 2-3 ani. Alte doua santiere sunt active, cu lucrari programate pentru finalizare in prima jumatate a anului 2024, iar alte proiecte sunt in stadiul de concept si urmeaza sa intre in autorizare.
"In noile proiecte rezidentiale am remarcat tendinta de a creste calitatea produselor, de la atentia pentru proiectarea spatiilor interioare ale apartamentelor, cat si a zonelor comune. Se investeste mai mult in materiale de finisare interioara si exterioara, in sisteme de tamplarie si protectia acestora, dar si in designul spatiilor comune, pentru personalizarea lor si crearea unei identitati remarcate de utilizatorul final. Sub influenta situatiei create de pandemie, in configurarea apartamentelor se da atentie spatiilor de lucru remote, din propria locuinta. Sunt gandite incaperi dedicate pentru birou sau activitati sportive sau posibilitatea amenajarii biroului in living si dormitoare. In ceea ce priveste consumul de energie, am remarcat preocuparea constanta a dezvoltatorilor in aceasta directie, sustinuta si de cerintele si nevoile beneficiarului final. In ultimii ani, solutiile propuse pentru instalatii sunt in sistem centralizat, atat pentru incalzire, cat si pentru climatizare, cu parametri mult eficientizati fata de sistemele individuale", a precizat Ioana Moanga, Senior Architect Cumulus.
Onorariile de proiectare pot creste cu pana la 20% in 2023
In contextul majorarilor de preturi care au marcat intreaga piata de arhitectura si constructii in ultimii ani, managementul Cumulus are in plan majorarea atat a onorariilor, cat si a veniturilor echipei, printr-o masura de corectie fireasca, reactiva. "Am afirmat tot timpul ca preturile din proiectare sunt mult sub nivelul competentelor si responsabilitatilor arhitectilor si inginerilor, dar asumam ca aceasta corectie o face o piata, unde desigur este loc de mai multa calitate si profesionalism. Este imposibil de proiectat eficient si profesionist sub un anumit cost pe ora. Inflatia are rolul ei in a genera cresteri ale onorariilor si apreciem ca in 2023 vom asista la o crestere a onorariilor cu circa 20%, intr-o incercare de alinierea cu preturile din UE. Ramane de vazut daca acestea vor fi asimilate si de piata sau vor genera anumite corectii", au mai precizat Ioana Moanga si Razvan Puchici.
Potrivit arhitectilor, cateva proiecte rezidentiale s-au oprit sau au intrat in conservare, iar cererea de proiecte noi trebuie privita prin prisma valorii si importantei lor, mai degraba decat prin cea a valorilor cantitative. "Suntem in ofertare pentru doua proiecte rezidentiale complexe, ambele gandite de clientii nostri a fi dezvoltate in etape. Sa nu omitem ca este o cerere reala de locuinte, utilizatorii sunt mult mai educati in a alege, ramane de vazut daca se vor putea finanta in noile conditii economice", au precizat specialistii.
Pe termen scurt si mediu, planurile Cumulus vizeaza mentinerea echipei de parteneri si arhitecti asociati, dezvoltarea unui sistem de proiectare mai eficient si mai bine asistat de inteligenta artificiala si o abordare mai aplicata a relatiilor cu clientii, atat cu cei traditionali cat, mai ales, cu cei noi. "Pe termen lung, ne dorim consolidarea parteneriatelor din interiorul grupului de firme si dezvoltarea sustenabila a proceselor de proiectare, care sa genereze o mai buna profitabilitate si eficienta", a mai adaugat Razvan Puchici, arhitect si Managing Partner Cumulus.
***
CUMULUS este un birou de arhitectura care aduce impreuna zeci de ani de expertiza, idei si abilitati complementare pentru a oferi servicii integrate de proiectare, arhitectura, urbanism, design. Proiecte rezidentiale mari, hoteluri, birouri, zone industriale, restaurare si reabilitarea spatiilor publice si arhitectura de interior - toate serviciile ofera investitorilor sansa de a avea control asupra costurilor, prin serviciul de cost control ale proiectelor in timp real. In plus, arhitectii de la Cumulus fac design responsabil pentru clientii lor, dar si pentru comunitatile in care proiectele prind viata.