RO EN
Košík je prázdný

CROSS Structural Design are contractate proiecte de peste 500.000 mp

Cross Structural Design, companie de proiectare structurala fondata in anul 2009, are contractate proiecte cu o suprafata de peste 500.000 mp, care vor asigura front de lucru pentru ingineri in acest an si, partial, in 2023. Potrivit ing. Mihnea Horia, partener fondator al firmei, desi contextul socio-politic actual face destul de dificila realizarea de predictii privind chiar si activitatea pe termen scurt, nivelul de incarcare actual este considerat “confortabil” si in linie cu obiectivul companiei de dezvoltare.
In cei 13 ani de activitate, Cross Structural Design a participat la realizarea a peste 400 de proiecte, cu o suprafata proiectata totala de 1,3 milioane de metri patrati, executate majoritar in Romania, dar si in Germania si Elvetia. Printre proiectele de referinta realizate de companie se afla consolidarea si restaurarea cladirilor Marmorosch Blank Bucuresti, Palatul Cantacuzino din Floresti, dar si constructii noi, precum ansamblurile de locuinte Seaside Residence Constanta, The Park Bucuresti, hotelul Aerodrom Tuzla sau cladirile de birouri Stefan cel Mare Bucuresti si Pitesti Business Center.
Compania este condusa de Adrian Vasilescu si Horia Mihnea, doi antreprenori romani cu peste 15 ani de experienta in domeniile ingineriei si constructiilor, cu experienta concreta in structuri din beton armat si in expertiza tehnica a cladirilor existente (inclusiv monumente istorice). Inca din facultate, cei doi manageri si-au propus sa schimbe modul in care se face proiectare in Romania, motiv pentru care inoveaza continuu, angajandu-se sa ofere cele mai bune solutii structurale, luand in considerare particularitatile fiecarui proiect si integrand intotdeauna cele mai noi tehnologii si abordari.
Interviu cu ing. Mihnea Horia, partener fondator al Cross Structural Design si manager cu o experienta profesionala de 15 ani pe piata de proiectare si constructii.
 
- Cum evolueaza activitatea biroului in aceasta perioada? La ce lucrati si ce estimari aveti privind businessul, in 2022?
- Avem multiple proiecte in lucru in diverse stadii de implementare incepand cu PUZ pana la asistenta tehnica de santier. In momentul de fata, avem aproximativ 500.000 mp contractati. Avem contractate proiecte de importanta deosebita atat prin componenta sociala pe care o implica, cat si prin dificultatile tehnice ce trebuie depasite pentru realizarea lor. Anul 2021 a fost marcat de provocari tehnice noi, care au dezvoltat o mai buna intelegere a rolului nostru in societate. Este dificil, in contextul socio-politic actual, sa facem predictii, insa suntem confortabili din punct de vedere al nivelului de incarcare. In continuare, principalul obiectiv pentru anul curent este dezvoltarea echipei si pregatirea colegilor mai tineri.
 
 
- Ce impact a avut, din punctul dumneavoastra de vedere, pandemia asupra sectorului de proiectare si constructii?
- Pandemia a avut un efect pozitiv asupra contractelor care au avut ca obiect constructii din sectorul rezidential si unul negativ asupra sectorului industrial si HORECA. Uitandu-ne in spate, in ansamblu, pandemia a avut un efect pozitiv asupra sectorului constructii. Volumul lucrarilor de constructii a crescut foarte mult in 2020 si evolutia a continuat si in prima jumatate a anului trecut. Inflatia preturilor a avut un oarecare impact asupra startului de proiecte noi, dar suntem optimisti ca situatia se va regla, avand in vedere ca este foarte mare nevoie de constructii noi.
 
 
- Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata, la un an de la intrarea in vigoare a standardelor nZEB? Cum va aliniati acestui trend?
- Standardele de eficienta energetica se implementeaza in cadrul proiectelor pe care le dezvoltam. Principalul motor folosit in convingerea clientilor este costul in exploatare redus si nivelul crescut al independentei energetice, care protejeaza consumatorul in fata variatiilor de preturi in piata libera de energie. In calitate de proiectanti de structura, avem un impact foarte mare asupra energiei consumate la nivel global, deoarece un procent semnificativ din ea este folosita pentru producerea otelului si a cimentului, astfel incat, proiectand eficient, reusim sa punem umarul la reducerea consumului de energie la nivel global.
Proiectele de arhitectura se indreapta catre cladiri eficiente energetic si spatii exterioare din ce in ce mai mari. Cred ca cerintele de confort au crescut considerabil si arhitectii se adapteaza la cererile venite din partea cumparatorilor.
 
 
- Ce impact credeti ca vor avea digitalizarea si noile tehnologii pe piata de constructii si asupra fortei de munca si a productivitatii din acest sector? Ce investitii aveti in plan in sensul digitalizarii activitatii?
- Digitalizarea este o unealta extrem de utila, insa este si foarte dificil de folosit. Orice instrument este bun doar in masura in care utilizatorul are cunostinte sa il foloseasca. Biroul nostru a inceput investitiile in proiectare BIM in anul 2010 si s-au depus eforturi constante in acest sens. Nu avem intentia sa reducem eforturile ci, dimpotriva, impreuna cu un constructor puternic in piata incercam sa construim sisteme ce pot acoperi nevoia de control a partilor implicate in proiectele pe care le dezvoltam impreuna.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter