RO EN
Košík je prázdný

Concept Structure a proiectat cu succes structura de rezistenta a cladirii Millo Offices

In centrul Bucurestiului, pe strada Matei Millo nr. 6, in vecinatatea hotelului Novotel, s-a inaltat in anul 2019 "Milo Offices", o cladire de birouri (3S+P+Mz+9E). Obiectivul face parte din proiectul Sector Zero al dezvoltatorului Forte Partners, complex de birouri cu o suprafata bruta construita de 50.000 mp. Imobilul se evidentiaza printr-o forma relativ regulata, cu retrageri graduale incepand cu etajul 6 si o fatada cu elemente decorative din piatra. Structura de rezistenta a cladirii este formata dintr-un nucleu central de pereti din beton armat si din cadrele perimetrale de beton armat. Amprenta suprastructurii este de aproximativ 1.045 mp, iar infrastructura se extinde pe o suprafata de circa 1.660 mp. Arhitectura cladirii, precum si cerintele beneficiarului au insemnat o provocare in proiectarea constructiei, prin alegerea unei solutii optime atat din punct de vedere structural, cat si economic, principalul obiectiv al beneficiarului fiind obtinerea unui cost minim de constructie.
 
 
Cladirea Millo Offices este situata in zona centrala a municipiului Bucuresti, in aria delimitata de Calea Victoriei, str. Matei Millo si str. Ion Campineanu, si se invecineaza cu variate constructii, o parte dintre acestea fiind monumente istorice. In vederea considerarii corecte si judicioase a solutiilor proiectate, pentru realizarea lucrarilor de incinta, in procesul de proiectare au fost consultate documentatii multiple si date de arhiva, impreuna cu proiectele dedicate de executie ale structurilor (acolo unde acestea au fost disponibile), expertize tehnice anterior intocmite, precum si rapoarte de incercari, studii proprii ale beneficiarului si articole publicate in revistele de specialitate. Informatiile astfel analizate si centralizate au contribuit la o buna cunoastere a istoricului constructiilor si la evaluarea solutiilor de adoptat si implementat la momentul demararii executiei.
 
 
Sistemul de sprijinire a excavatiei
Din cauza adancimii de excavare de aproximativ 10.0-11.0 m raportat la cota terenului natural si a patrunderii sub nivelul hidrostatic cu circa 5.50 m, precum si din cauza executiei lucrarilor de infrastructura sub cota terenului natural, a fost necesara protectia excavatiei prin intermediul unei incinte etanse din pereti ingropati din beton armat, realizati prin tehnologia de executie cu excavare sub protectia noroiului bentonitic. Incinta, in sistem de excavatie deschisa, a fost realizata din pereti mulati perimetrali din beton armat, de grosime 60.0 cm si local, din considerente arhitecturale, au fost prevazuti pereti de 45 cm grosime.
Caracteristicile proiectului si ale amplasamentului, precum si configuratia structurala a constructiei au impus necesitatea optarii pentru un sistem de sprijinire a peretilor mulati prin dispunerea a doua niveluri de spraituri orizontale, rezultand, astfel, un ansamblu ce asigura criteriile de rezistenta, stabilitate a masivului de pamant si siguranta pe perioada de executie a lucrarilor de infrastructura, precum si realizarea acestor lucrari intr-un mediu uscat.
Lungimile peretilor mulati de incinta au fost stabilite tinand seama de nevoia de limitare a deplasarilor orizontale, urmarindu-se, totodata, obtinerea unei incinte cvasi-etanse prin incastrarea peretilor mulati in stratul de argila cu permeabilitate redusa, situat sub adancimea de -16.00 m.
Metoda adoptata presupune excavarea terenului sub protectia peretilor ingropati din beton armat pe o anumita adancime si sprijinirea temporara a acestuia pe perioada de realizare a infrastructurii prin intermediul elementelor metalice recuperabile.
 
 
 
Conexiunea sprait-perete mulat s-a realizat prin intermediul unor filate metalice perimetrale, dispuse local, cu rol de transmitere uniforma a incarcarilor generate de impingerea pamantului. Pentru sustinerea elementelor metalice temporare si in vederea reducerii lungimii de flambaj a elementelor, s-au utilizat piloti forati si tevi pop. Pentru a oferi un plus de protectie cladirilor invecinate, pe laturile cu vecinatati la limita de proprietate (suprastructura Hotel Novotel), peretele mulat a fost realizat sub forma de panouri individuale, ce se traduce prin deschideri mici ale transeelor, cu un impact minim asupra cladirilor vecine pe perioada temporara a excavatiei, pana la incheierea betonarii.
Intreg perimetrul incintei a fost solidizat prin intermediul unei grinzi de coronament cu dimensiunea de 60x80 cm, respectiv 45x80 cm.
 
 
 
Descrierea infrastructurii
Infrastructura este realizata sub forma unei cutii rigide, compuse din ansamblul peretilor de contur de subsol si interiori, din diafragmele orizontale reprezentate de planseele subsolurilor si placa de cota ±0.00, respectiv radierul la partea inferioara.
Placile de subsol sunt decalate pe inaltime, iar conectarea dintre cele doua zone se realizeaza prin intermediul rampelor de circulatie auto. Placile peste subsolurile 2 si 3 sunt executate in solutie de planseu dala cu grosimea de 25 cm. Placa de cota ±0.00, cu grosime de 30 cm, este de asemenea decalata, avand cota superioara la -0.35 m, respectiv -1.70 m, conectarea dintre cele doua zone realizandu-se prin intermediul unui sistem sub forma de cheson de beton armat, cu rol de a transfera fortele seismice de la nucleu central la toate elementele infrastructurii.
Sistemul de fundare este de tip fundare directa, prin intermediul unui radier general cu inaltime variabila de la h=1.30 m sub zona nucleului la h=0.80 m in rest. Peretii de subsol perimetrali au grosimea de 25 cm, iar cei interiori au diverse grosimi, 50 cm pentru peretii care au continuitate in suprastructura si 30 cm pentru peretii de subsol interiori fara continuitate in suprastructura. Stalpii interiori de subsol care se continua in suprastructura au sectiunea 65x65 cm, iar cei care se opresc in subsol sunt de 50x50 cm.
Descrierea suprastructurii
Suprastructura este realizata in sistem de nucleu central de pereti din beton armat si cadru perimetral puternic din beton armat ce se opune torsiunii de ansamblu, generata de pozitia nucleului. Nucleul este format din pereti de grosime 45 cm, considerati pereti individuali pe directia Y si pereti cuplati pe directia X. Riglele de cuplare au dimensiunile de 45x120 cm si sunt armate cu carcase diagonale. In vecinatatea nucleului este pozitionat un perete izolat cu grosimea de 35 cm. Cadrul perimetral este format din stalpi de beton armat cu sectiunea 65x65 cm si grinzi de beton armat 30x100 cm. Avand in vedere deschiderile mari, de aproximativ 15.70 m, ale planseului pe directia X, placa a fost realizata in sistem dala cu fasii. Fasiile au grosimea de 45 cm si sunt post-tensionate. Acestea sunt calculate sa lucreze in stadiul nefisurat si contribuie semnificativ la limitarea deformatiei planseului.
Necesitatea post-tensionarii a venit ca un artificiu structural, eliminand stalpul central prevazut initial din cauza deschiderii de peste 12.0 ml a planseului din beton armat. Astfel, s-a eliminat stalpul central obtinandu-se o serie de beneficii aduse proiectului:
• arie utila suplimentara pentru zona office;
• o zona nelimitata de prezenta centrala a unui element vertical suplimentar din beton armat.
Placa tip dala are grosimea generala de 18 cm, iar in dreptul unui stalp interior este prevazut un capitel cu grosimea de 45 cm.
 
Consideratii privind calculul structural al imobilului
Structura de rezistenta a imobilului a fost dimensionata pe baza unui model spatial, utilizand un program de analiza cu elemente finite. A fost realizat un model complet ce contine suprastructura, infrastructura si interactiunea teren-structura (SSI). Grinzile si stalpii au fost modelati in program ca elemente tip bara, iar peretii si placile cu elemente de tip suprafata. Rigiditatea de calcul a elementelor a fost considerata cea aferenta betonului fisurat, planseele au fost considerate saibe rigide in planul lor, iar nodurile au fost modelate rigid. Interactiunea teren-structura a fost modelata prin intermediul unor resorturi elastice pozitionate sub radier (metoda Winkler). Au fost efectuate analize cu metoda spectrelor de raspuns si metoda fortelor seismice static echivalente. Pentru evaluarea modurilor proprii de vibratie si verificarea deplasarilor laterale de nivel, structura a fost incastrata la nivelul fundatiilor.
 
 
Concluzii
Cladirea "Millo Offices" a fost proiectata in conformitate cu normele si codurile de proiectare in vigoare din Romania. Structura de rezistenta a imobilului se incadreaza in solutia optima din punct de vedere tehnic si economic. Un aspect important in procesul de constructie a fost asigurarea unei calitati ridicate a lucrarilor de executie a structurii. Acest lucru a fost asigurat prin urmarirea riguroasa a santierului, bazata pe vizite dese pe amplasament si prin impunerea unor faze determinante de executie in zonele cu complexitate ridicata ale constructiei. 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter