RO EN
Košík je prázdný

Comisia Europeana: Noul Bauhaus European va beneficia de finantare suplimentara

Comisia Europeana a prezentat, marti, primul Raport intermediar privind noul Bauhaus european (NBE) care face bilantul realizarilor din primii doi ani ai initiativei, precum si primul instrument de evaluare a proiectului privind noul Bauhaus european: Busola NBE.
Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, noul Bauhaus european a creat o comunitate larga de organizatii si cetateni din intreaga Europa, a caror actiune se structureaza in jurul unei viziuni comune ce combina sustenabilitatea, incluziunea si estetica.
Principalele activitati ale noului Bauhaus european - inclusiv premiile NBE, primul festival si laboratorul NBE - isi arata deja rezultatele si au creat o retea transnationala ascendenta. Datorita unei finantari europene de peste 100 de milioane de euro, deja alocate, in prezent sunt in curs de desfasurare in intreaga Europa proiecte din sfera NBE, atat la scara redusa, cat si la scara larga. De asemenea, Comisia va majora finantarea pentru perioada 2023-2024 cu inca 106 milioane de euro, si asta doar din fondurile speciale ale programului Orizont Europa.
Initiativa a luat amploare, devenind o miscare, cu o comunitate activa si in plina dezvoltare, provenita din toate statele membre ale UE si din afara acesteia. Datorita celor peste 600 de organizatii partenere oficiale, de la retele la nivelul UE pana la initiative locale, NBE ajunge la milioane de cetateni. Initiativa reuneste persoane din medii diverse - de la arta si design, industrii culturale si creative, institutii de patrimoniu cultural, pana la educatori, oameni de stiinta si inovatori, intreprinderi, autoritati locale si regionale si initiative cetatenesti.
Inca de la inceput, NBE a incurajat si a inspirat actorii locali, regionali si nationali sa isi creeze propriile initiative in domeniu. Pentru a oferi un acces transparent la informatiile referitoare la cererile de propuneri specifice noului Bauhaus european, la beneficiari si la membrii comunitatii acestuia, Comisia a creat Tabloul de bord al NBE o baza de date cuprinzatoare sub forma unei harti interactive.
Comunitatea NEB este activa si in Ucraina, unde, printre altele, ofera contributii atat pentru solutiile locative de urgenta, cat si pentru planificarea pe termen lung a reconstructiei. Laboratorul NBE deruleaza trei proiecte-pilot (locuinte de urgenta, circularitate si consolidarea capacitatilor), inventariind nevoile municipalitatilor ucrainene si ale partilor interesate ale acestora (de exemplu, arhitecti, urbanisti, studenti si societati de constructii) in ceea ce priveste reconstructia pe termen scurt si lung. O serie de instrumente de consolidare a capacitatilor destinate ucrainenilor, partenerilor NBE si expertilor internationali in reconstructie vor deveni disponibile in primul trimestru al anului 2023, pe baza rezultatelor proiectelor-pilot.
Datorita unei finantari bine canalizate din partea diferitelor programe ale Uniunii Europene, NBE a inceput sa produca schimbari reale pe teren. In 2022, au fost selectionate si au inceput sa functioneze primele sase proiecte demonstrative ale NBE - proiecte de transformare locala reproductibile, la scara larga - finantate in cadrul programului Orizont Europa.
In 2023, vor fi lansate urmatoarele 10 astfel de proiecte, in cadrul Actiunilor inovatoare europene ale politicii de coeziune. Daca luam in calcul si proiectele la scara mai mica derulate in intreaga Europa, investitia totala in proiectele NBE sprijinite de diferite programe din CFM in perioada 2021-2022 se ridica la peste 100 de milioane de euro.
Toate statele membre au integrat noul Bauhaus european in programele lor din cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027, deschizand calea pentru ca proiectele inspirate de NBE sa primeasca fonduri de coeziune.
Comisia a prezentat marti si Busola NBE, un instrument de evaluare care contribuie la intelegerea masurii in care un anumit proiect incorporeaza abordarea NBE. Ea explica ce inseamna cele trei valori ale NBE - sustenabilitatea, incluziunea si frumosul - in contexte specifice, precum si modul in care acestea pot fi integrate si combinate cu principiile de lucru ale participarii si transdisciplinaritatii. Pe baza acestei Busole, vor fi elaborate instrumente de evaluare mai detaliate, incepand cu mediul construit.
De asemenea, Executivul comunitar va continua sa lucreze atat la integrarea NBE in programele UE, inclusiv in contextul gestiunii partajate din cadrul politicii de coeziune, cat si la sporirea finantarii initiativei. In 2023 si 2024, se vor aloca peste 106 milioane de euro pentru cererile de propuneri specifice NBE, in cadrul misiunii si al clusterelor programului Orizont Europa.
In contextul Anului european al competentelor, editia din 2023 a premiilor NBEva pune accentul pe educatie si va extinde acoperirea geografica pentru a include, pe langa statele membre ale UE, si tarile din Balcanii de Vest. In acest an, NBE va dezvolta, de asemenea, Academia NBE si va institui cursuri de formare in domeniul constructiilor sustenabile, al circularitatii si al biomaterialelor, pentru a accelera transformarea sectorului.
Proiectele in curs de desfasurare, cum ar fi laboratorul NBE, vor continua sa integreze NBE in toate politicile. NBE considera, de asemenea, ca una dintre sarcinile sale importante este de a-si spori prezenta in tari si regiuni, inclusiv in zonele rurale, unde, pana in prezent, activitatea NBE este redusa.
Datorita rutelor noului Bauhaus european din cadrul actiunii "DiscoverEU" a programului Erasmus+, tinerii europeni vor avea in curand posibilitatea de a descoperi peisajele si orasele minunate ale Europei si de a afla totodata noutati despre proiectele noului Bauhaus european.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter