RO EN
Košík je prázdný

CEC Architecture:Dezvoltare continua a afacerilor si a portofoliului de proiecte

CEC Architecture, companie ce ofera servicii de arhitectura, design interior, urbanism si project management, traverseaza o perioada de evolutie continua, marcata de dezvoltarea businessului si majorarea portofoliului de proiecte contractate, atat publice, cat si private. In aceasta perioada, arhitectii supervizeaza constructia Bazinului Olimpic de Inot din Drobeta-Turnu Severin, ce se afla aproape de finalizare. Proiectul a vizat reabilitarea, modernizarea, extinderea si dotarea bazinului, faza PAC, PTh-DE si asistenta tehnica. Obiectivul beneficiaza de un centru multifunctional (spa, sala de sport, bistro, sediu administrativ), dar si de rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati, facand posibila dorinta acestora de a participa la astfel de evenimente. 
Un alt proiect important in curs de finalizare este Piata Delfinului, din Bucuresti. Proiectul a constat in lucrari de modernizare, reconfigurare interioara, extindere, remodelare a fatadelor si consolidare a structurii metalice existente.
Unul dintre proiectele la care specialistii de la CEC Architecture lucreaza in prezent este Spital Orasenesc Vinju Mare. Lucrarile au avansat la noul corp de cladire, realizandu-se infrastructura de rezistenta, fundatiile si stalpii. La doua dintre corpurile unitatii medicale lucrarile au un progres de peste 70%.
"La inceputul anului, am preluat si restaurarea Bisericii «Nasterea Domnului» din Sacuieni, Dambovita, care este un monument istoric de categorie A, de importanta nationala. Sef de proiect este domnul arhitect profesor Sorin Minghiat. Tot la inceputul anului, sub indrumarea domnului profesor Minghiat, am inceput documentatia de reabilitare si dotare a Sectiei Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta-Turnu Severin, care va functiona intr-o cladire cu o valoare urbanistica, artistica si istorica ridicata pentru oras, fiind una dintre cele mai apreciate cladiri locale prin calitatea arhitecturii ei. Monumentul a fost construit in 1937 cu functiunea de hotel (parte a lantului Ritz din Viena), iar in 1949, cand a intrat in patrimoniul sanitar al statului, a fost refunctionalizat in spital, cu servicii de obstetrica - ginecologie, boli interne si pediatrie. Dupa lucrarile de reabilitare si restaurare cu revenire la forma initiala, orasul va beneficia de o sectie de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie care va asigura tratamentul complex al bolnavilor cu multiple afectiuni locomotorii", a declarat arh. Emilian Calota, fondator si CEO al CEC Architecture.
 
 
Documentatii pentru constructia de locuinte NZEB, in Tulcea
Pe langa serviciile de arhitectura, proiectare si project management, CEC Architecture elaboreaza si documentatii PUD si PUZ, in cadrul carora abordeaza toate fazele proiectului, de la studii de fundamentare, concept, proiectare si avizare, pana la aprobarea acestora la nivelul consiliului local, respectiv general. Pentru a participa activ la obiectivele Uniunii Europene, la care Romania este parte implicata in procesul de dezvoltare, CEC Architecture are in curs de elaborare doua documentatii PUZ, care au ca obiectiv dezvoltarea unor ansambluri de locuinte colective NZEB, in Tulcea.
"Locuintele NZEB propuse sunt proiecte tip, care se pot regasi pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), si sunt proiectate conform jaloanelor specifice din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), raportate la specificul terenului aferent investitiei. Astfel, acestea au capacitatea de a raspunde necesitatilor cetatenilor si de a participa la dezvoltarea durabila a municipiului Tulcea. Aceste documentatii PUZ au obtinut avizul de oportunitate, ceea ce inseamna ca, in cadrul unei comisii tehnice de specialitate, solutia propusa de noi a fost agreata, astfel am raspuns cerintelor beneficiarului si ne-am incadrat cu propunerea si la nivelul strategiei de dezvoltare a municipiului Tulcea", a declarat arh. Emilian Calota.
In prezent cele doua documentatii sunt in avizare, proces care necesita corelarea documentatiei cu acordurile si avizele emise de institutiile competente. Acest proces este complex si necesita o coordonare activa si o abordare sistematica, ce poate duce la o modificare a solutiei initiale. Acest proces de durata, la nivelul celor doua documentatii PUZ, este in faza finala, realizat intr-un procent de 80%, proiectul urmand a incepe in cel mai scurt timp. 
 
 
Design interior pentru proiecte de referinta
Designul de interior este una din cele mai creative parti ale unui proiect, dar, totodata, este bazat pe reguli si principii stricte. Acesta consta in conceptul, compartimentarea, mobilarea si decorarea unui spatiu interior intr-un mod armonios si functional pentru beneficiar.
"Cu un interes aparte pentru detalii, am dorit de fiecare data sa cream un spatiu adaptat la cerintele fiecarui client. Modul de lucru este eficient, iar etapele unui proiect constau in: crearea conceptului, a functionalitatii si a fluxurilor transpuse in planuri 2D, randari 3D realiste, detalii si schite pentru executie, propunere finisaje, coordonare si executie. In cadrul firmei, de-a lungul anilor am avut proiecte diversificate, atat din domeniul rezidential, cat si cel public. Un proiect finalizat din sectorul public este o clinica stomatologica «CEC Dental Clinic», care a luat nastere in toamna anului 2021 si a fost inaugurat dupa aproximativ 5 luni. Proiectele principale fac parte, in marea majoritate, din domeniul rezidential (apartamente, case, duplexuri, locuinte de vacanta). Unul dintre cele mai provocatoare proiecte in aceasta zona a fost un duplex din Tunari, compus din doua corpuri alipite, fiecare cu regim de inaltime P+2E. Proiectul a constat in amenajarea spatiului interior pentru fiecare corp in parte. Implementarea lui, la nivel de design de interior, a durat in jur de un an", a explicat reprezentantul CEC Architecture.
Sectorul public va genera cea mai mare parte a cererii din arhitectura si constructii, in urmatorii ani
Potrivit fondatorului CEC Architecture, perspectivele pietei de arhitectura su constructii in anul 2023 sunt inca umbrite de efectele pandemiei si ale razboiului, care vor continua sa se faca resimtite in multe domenii.
"In 2023, dar si pe viitor, ne asteapta multiple provocari cu un impact potential semnificativ asupra economiei globale, ne vom confrunta cu forta de munca deficitara, cu scumpiri, cu credite ipotecare care nu mai sunt rentabile, sau cu falimentul unor companii mari. Toate aceste efecte se rasfrang, in mod firesc, si asupra domeniului de proiectare si constructii, in special in sectorul privat", a precizat arh. Emilian Calota.
Conform arhitectului, sectorul public - infrastructura, lucrarile de consolidari si renovari majore, precum si proiectele de eficientizare a consumului de energie si productia prin sisteme alternative, continua sa creasca din ce in ce mai mai mult. In sectorul privat situatia este mai dificila.
"Industria constructiilor private nu este imuna la cresterile de preturi ale materiilor prime si energiei, la inflatie sau la scumpirea finantarii. Se preconizeaza ca sectoarele cele mai grav afectate in acest an vor fi constructia de locuinte noi, intretinerea si imbunatatirea locuintelor private, inainte de a se recupera lent in urmatorii ani", a precizat reprezentantul CEC Architecture.
In ceea ce priveste onorariile arhitectilor si proiectantilor, Emilian Calota spune ca acestea depind de mai multi factori, precum stabilitatea financiara a companiei, istoricul acesteia pe piata, expertiza, politica interna, clientii cu care lucreaza etc.
 
Spital Vinju Mare (randare)
 
"In spatele unui proiect se afla sute de ore de munca, comunicare constanta cu beneficiarii, cu constructorii, cu furnizorii, vizite pe santier. Toate aceste se pot reflecta in pretul de proiectare. In orice domeniul al proiectarii si al constructiei, securitatea si siguranta, atat pe durata implementarii design-ului cat si a fazei de constructie, sunt absolut necesare. Acesti doi factori importanti, care inseamna un echilibru intre elemente de proiectare si constructie, nu se pot obtine fara calitate, iar calitatea este data de experienta si expertiza echipei de proiectanti, materialele folosite, durabilitate si de estetica. Insumate, acestea au un pret, care poate fi mare pentru unii sau mic pentru altii. Bineinteles, ca atunci cand facem o oferta ne raportam si noi la situatia economica curenta", a explicat arhitectul.
In ceea ce priveste evolutia preturilor de proiectare in 2023, specialistul se asteapta ca acestea sa stagneze din cauza cresterii inflatiei si a lipsei personalului calificat. Totodata, exista si un trend ascendent al cererii de locuinte moderne, sustenabile si eficiente energetic, ceea ce poate avea ca efect o crestere a pretului de proiectare. 
 
Cladirile noi: flexibile, multifunctionale si eficiente energetic
Evolutia pietei muncii de dupa pandemie, cumulata cu scumpirile energetice, tendinta in aceasta perioada in sectorul public si comercial rezidential, este maximizarea functionalitatii spatiului, precum si reducerea impactului asupra mediului prin conservarea energiei si reducerea emisiilor de carbon, subliniaza arh. Emilian Calota. Potrivit acestuia, o alta tendinta in arhitectura si design este echilibrul dintre viata personala si profesionala. Astfel, multe proiecte comerciale sau rezidentiale integreaza, inca din stadiul de proiectare, zone verzi, facilitati, locuri de joaca, si diverse centre de servicii, ceea ce le permite locatarilor/ angajatilor sa se relaxeze.
 
Spital Recuperare Drobeta-Turnu Severin
 
"Odata cu pandemia, o parte din proiectele la care lucram au trebuit sa fie adaptate nevoilor beneficiarilor. De exemplu, camera de oaspeti sau camera de joaca a devenit si birou. Spatiul adaptabil se aplica si birourilor sau cladirilor publice, fiind o tehnica de protectie pentru schimbari viitoare. Tendinta de a crea un spatiul in aer liber potrivit pentru locuit si agrement, ramane inca stabila. Bucatariile in aer liber sunt populare, impreuna cu spatiile de relaxare comunale. In ceea ce priveste designul interior, materialele tactile si de lux sunt in tendinte, alaturi de o paleta de culori si materiale naturale. Baile sunt un spatiu de refugiu de relaxare, integrand facilitati precum saune mici si cazi cu hidromasaj. Se aspira la minimalism, impreuna cu un design durabil, materialele locale, cu o amprenta de carbon cat mai redusa, locuinte modulare, lumina naturala, elemente de design biofilic, si utilizarea tehnologiei in toate fazele. Acestea sunt unele dintre tendintele remarcate din aceasta perioada", a adaugat arh. Emilian Calota.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter