RO EN
Košík je prázdný

BAP a proiectat cladirea Ethos House si fabrica CLM din Sibiu

Biroul de Arhitectura Pintilie (BAP), companie clasata printre primele 50 de birouri de proiectare din Romania, cu o cifra de afaceri de 2,12 milioane de lei in 2012, a realizat planurile tehnice pentru obiective de anvergura aflate in prezent in constructie, cum ar fi cladirea de birouri Ethos House, investitie de 7 milioane de euro din Bucuresti, ansamblul rezidential de pe str. Valea Cricovului din Capitala (S+P+5E, cu o suprafata de 25.000 mp) sau fabrica de subansambluri pentru industria auto a CML Innovative Technologies, din Sibiu. Dupa o usoara contractie a activitatii in 2013, pentru anul in curs se estimeaza stabilizarea afacerilor.
Interviu cu Bogdan Alexandru Pintilie, arhitect-fondator al Biroului de Arhitectura Pintilie.
 
- La ce nivel se situeaza portofoliul de proiecte in raport cu perioada 2007-2008?
- Numarul de proiecte s-a mentinut in 2013 la nivelul anului anterior, insa trebuie sa mentionez faptul ca valoarea si complexitatea lucrarilor a crescut, numarul efectiv al acestora nefiind foarte relevant. Fata de 2007-2008, dimensiunea si complexitatea proiectelor BAP au sporit semnificativ, in timp ce cifra de afaceri a scazut la aproximativ 65%. Situatia pietei este incomparabila, iar onorariile sunt, in unele cazuri, sub jumatate din cele practicate in 2007-2008.
 
- Care sunt principalele diferente intre caracteristicile proiectelor solicitate in perioada de boom imobiliar si cele de dupa criza?
- In perioada dinaintea recesiunii s-au elaborat multe proiecte pentru investitii (in special blocuri de apartamente, dar si cladiri de birouri si hale) care nu au fost niciodata construite. Aproximativ 40% din proiectele realizate de BAP pana in 2009 pe aceste segmente se afla in situatia respectiva. De multe ori, investitorii nu aveau experienta sau mijloacele materiale necesare si se bazau pe proiectant pentru a defini cerintele si tema de proiectare si pe banci pentru finantari. In prezent, lucram pe o piata concurentiala reala, dura, cu investitori profesionisti care stiu ce criterii trebuie sa indeplineasca cladirile lor pentru a fi eficiente. Solicitarile dezvoltatorilor sunt realizate in cele mai mici detalii, specificatiile vizand, de exemplu, cantitati unitare (la mp) maxime de beton si otel beton, dimensiuni minime si maxime pentru fiecare incapere etc. Aceasta profesionalizare a pietei a dus la imbunatatirea relatiilor dintre investitor si arhitect. Din cauza bugetelor foarte stranse de construire, relatia cu antreprenorii de constructii este ceva mai complicata, cu toate ca si in cazul acestora am remarcat o crestere a nivelului de profesionalism.
 
- Cand estimati ca se va relua cresterea sustenabila pe piata constructiilor?
- Momentul de reluare a cresterii in constructii nu poate fi estimat cu exactitate. In ultimii ani s-au facut multe pronosticuri si prea putine s-au si potrivit cu realitatea. As putea sa spun ca sunt, totusi, semnale firave ce anunta o posibila perioada de crestere, insa aceasta nu va fi de anvergura celei din primii ani de functionare a BAP (2003-2007). Ma astept, mai degraba, la o dezvoltare la nivelul evolutiei PIB, dar decalata cu 3-4 ani fata de reluarea cresterii PIB. Si aceasta doar in cazul in care majorarea indicatorilor macroeconomici continua si reflecta o realitate economica.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter