RO EN
Košík je prázdný

Atelier Arhitectura Axa vizeaza valorificarea specificului autohton in proiectare

Andreea Barbulescu
Functie/firma: director general al firmei Atelier Arhitectura Axa;
Experienta profesionala: 17 ani in domeniul proiectarii/arhitecturii;
Studii: Institutul de Arhitectura Ion Mincu, din Bucuresti;
Stare civila: casatorita, trei copii.

Fondata in anul 1998, Atelier Arhitectura Axa este o companie specializata in urmatoarele domenii: proiectare de arhitectura, inginerie structurala, instalatii/echipamente, amenajari exterioare pentru spatii pietonale/carosabile, studii geotehnice, design interior etc. Totodata, firma intocmeste documentatii pentru obtinerea avizelor si autorizatiilor in conformitate cu legislatia in vigoare, asigurand servicii de consultanta pe intreaga durata a dezvoltarii investitiei. Dintre clientii principali ai firmei pot fi mentionate societatile: GTC, Solel Boneh, Daw Benta, Jolie Ville, Willbrook Management, Angst, American Village, Valtec Romania, Nordgrup, Axa Development.

- Care sunt trasaturile distincte ale proiectelor pe care le dezvoltati?
- In cadrul pietei imobiliare autohtone ne propunem sa promovam concepte si tehnologii moderne, dar care valorifica si specificul local. Acordam, totodata, o importanta deosebita ambientului si ne concentram pe amenajarea spatiilor publice in scopul desfasurarii de activitati recreative (cluburi, piscine, sali de fitness, locuri de joaca pentru copii, spatii verzi si pietonale dotate cu mobilier urban). Pe aceasta linie realizam proiecte de centre comerciale, de birouri, de hoteluri, ansambluri rezidentiale si cladiri industriale atat in Bucuresti, cat si in tara.

- Ce proiecte mai importante veti realiza in anii urmatori?
- In ultima perioada am intocmit planurile tehnice pentru patru imobile. Unul dintre acestea este ansamblul Saphire Residence, situat pe strada Catedrei nr. 27 (sector 1), investitie de 7,5 milioane de euro. Alt proiect este complexul Ambra Residence, amplasat pe strada Matei Basarab (din zona Baneasa-Pipera), pentru care se vor aloca fonduri de 6,2 milioane de euro. De asemenea, pe strada Gen. P. Ponovat nr. 56 (sector 6) va fi realizata - pe un teren de 475 mp - o cladire de birouri si locuinte – Onyx Center. Lucrarile de constructie a imobilului (S+DS+P+2E+E3-retras; cu sapte apartamente, showroom si doua spatii pentru birouri cu terasa) se desfasoara pana in ianuarie 2009, fiind necesara o investitie de 2,1 milioane de euro. Tot in zona Baneasa-Pipera (pe un teren cu aria de 9.265 mp) va fi realizat ansamblul Opal Residence. Obiectivul va avea in componenta noua cladiri (S+P+5E+planseu intermediar – supanta; suprafata construita totala de 28.550 mp). Fiecare imobil va include 18 apartamente, dintre care trei penthouse-uri in sistem duplex. Complexul beneficiaza de 205 locuri de parcare. Lucrarile de constructie se vor efectua in perioada noiembrie 2008 - martie 2010. Valoarea totala a investitiei este de 30 milioane de euro. Un concept diferit de cele anterioare este Jasp Bussiness Centre, care va fi dezvoltat pe strada Heliade Radulescu nr. 12-14 (sector 2). Constructia obiectivului va costa 16,5 milioane de euro. Beneficiarul celor cinci proiecte mentionate este Axa Concept, antreprenor general fiind Axa Development, ambele firme din Capitala.

- Detaliati specificatiile tehnice ale proiectelor.
- Primele patru proiecte mentionate vor beneficia de aceeasi solutie constructiva. Astfel, structura va fi din beton armat, inchiderile perimetrale din zidarie de caramida cu goluri tip GVP si anvelopa termoizolanta din polistiren expandat/extrudat (cu o grosime de 10 cm, respectiv 15 cm). Tamplaria exterioara va fi realizata din profile de aluminiu cu bariera termica si geam termoizolant, bagheta termica, iar spatiul dintre foile de geam este umplut cu argon. La interior, compartimentarile se vor executa cu pereti simpli/dubli de gips-carton dublu placati. Finisajele exterioare se realizeaza din tencuieli structurate pe plasa din fibra de sticla, elemente compozite pe structura metalica si placari din granit. Finisajele interioare includ pardoseli din parchet triplu stratificat, gresie rectificata, granit, vopsele lavabile, plafoane false fonoizolante s.a.

- Care sunt principalele probleme intampinate de arhitecti?
- Fluctuatia reglementarilor stabilite prin Planurile Urbanistice Generale (PUG) reprezinta o problema stringenta. Pentru Bucuresti, planul (adoptat in urma cu opt ani) a fost modificat de peste 450 de ori, atat din cauza presiunii investitorilor imobiliari, cat si - mai ales - ca urmare a faptului ca multe din prevederile sale contrazic tendintele firesti pentru dezvoltarea orasului. De exemplu, in anul 2000, in cartierul Primaverii s-au construit imobile P+4E, P+5E, dar, ulterior, o dsispozitie a PUG a stabilit ca regimul de inaltime maxim admis nu poate depasi unul/doua etaje. Rezultatul a fost intreruperea lucrarilor de executie aflate in derulare, pierderea investitiilor etc. In conexiune cu primul aspect, semnalam si slaba pregatire a personalului implicat in procesul de proiectare, aprobare si executie. Pe de alta parte, deficitare sunt si serviciile de project management, care sunt decisive pentru succesul unui proiect de anvergura – de la analiza din stadiul initial la verificarea proiectarii, planificare si supraveghere a lucrarilor de executie. In Romania prevaleaza partea teoretica a acestei activitati, in dauna identificarii unor solutii efective.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter