RO EN
Košík je prázdný

ASRO: Pandemia a accentuat nevoia de standardizare, mai ales in constructii

Noile mega-trenduri de digitalizare si sustenabilitate/ dezvoltare durabila care afecteaza intreaga societate, inclusiv sectorul de constructii, ridica la un nou nivel valoarea standardelor, care se explica prin faptul ca multe dintre acestea sunt armonizate la nivel european. Prin intermediul standardelor armonizate, producatorii si alti operatori economici din domeniul constructiilor pot demonstra ca produsele, serviciile sau procesele lor respecta legislatia UE relevanta. Anul trecut, 21% din totalul standardelor vandute de ASRO - Organismul National de Standardizare - au fost pentru domeniul constructiilor. Acestea au vizat segmente complexe, ingloband elemente de proiectare, digitalizare BIM, inginerie geotehnica, produse de constructii, Eurocoduri, eficienta energetica, analize si teste de laborator, executie si altele.
ASRO este platforma nationala pentru elaborarea si adoptarea standardelor europene si internationale, organizatia fiind membra a ISO, IEC, CEN, CENELEC si ETSI.
Interviu cu Iuliana Chilea, Director General al ASRO - Organismul National de Standardizare din Romania. Doamna Iuliana Chilea detine functia de Director General al ASRO incepand cu anul 2017 si este reprezentantul Romaniei in Comitetul pentru Standarde de pe langa Comisia Europeana. Este membru al Comitetului de Administratie al CENELEC, precum si al Comitetului de Monitorizare si Relatii Parteneriale al organizatiilor de standardizare europene CEN/CENELEC. Are o experienta de peste 15 ani in activitatea de standardizare si in implementarea de proiecte europene privind consolidarea capacitatii altor organisme nationale de standardizare. In plus, datorita pregatirii juridice cu specializare in proprietate intelectuala, a activat atat in domeniul drepturilor de autor, cat si a marcilor inregistrate pentru o perioada de 7 ani. 
 
- Ce elemente specifice a inregistrat activitatea de standardizare in aceasta perioada? Cum a evoluat numarul companiilor care utilizeaza standarde in ultimii ani, in general, si in constructii, in special?
- In ultimii ani, la nivel national s-a pus un accent special pe activitatea de standardizare, datorat pe de-o parte interesului tot mai mare al partilor interesate de a respecta cerintele anumitor standarde (pe sisteme de management sau standarde specifice domeniului lor de activitate), iar pe de alta parte, capacitatii organismului national de standardizare de a-si creste vizibilitatea pe piata.
Suntem bucurosi sa vedem ca din ce in ce mai multe companii acorda importanta aplicarii standardelor si altor documente de standardizare. Spre exemplu, anul 2020 a inregistrat o crestere de aproximativ 30% a interesului din partea companiilor, cea mai mare implicare venind dinspre sectoarele de productie, zona industriala, medicala si cea a constructiilor, cu o crestere semnificativa a implicarii in comparatie cu anii anteriori.
 
- Ce impact a avut pandemia asupra directiilor de actiune ale organizatiei (necesitatea de standarde noi, actualizarea de standarde mai vechi etc.)?
- In ceea ce priveste impactul pandemiei asupra actiunilor ASRO, 2020 a fost intr-adevar un an care ne-a pus pe toti la incercare.
Ca organizatie, am reusit sa ne redresam rapid si sa facem fata tuturor provocarilor si cerintelor aparute. Am implementat sistemul de telemunca, am luat toate masurile necesare pentru a mentine angajatii in conditii de siguranta in cadrul sediului ASRO si ne-am continuat activitatea in cea mai buna forma!
Am sprijinit economia romaneasca inca din momentul izbucnirii pandemiei pentru ca aceasta sa faca fata noilor provocari si am pus la dispozitie, in mod gratuit, o serie de standarde privind echipamentele de protectie si dispozitivele medicale ca raspuns la lipsa acuta a acestora pe piata (initiativa care a avut loc atat la nivel european, cat si international prin partenerii nostri in standardizare). De asemenea, am venit cu informari online suplimentare referitoare la standardele necesare in pandemie si am oferit suport partilor interesate din societate pe tot parcursul anului.
Desigur, pe langa standardele pe care ni le-am propus sa le elaboram sau sa le adoptam de la nivel european si international, au fost necesare standarde noi, dar si noi versiuni ale unor standarde referitoare la siguranta, securitate si rezilienta.
Noi am constientizat deja ca, de cele mai multe ori, se apeleaza la standardizare si standarde atunci cand exista probleme grave in societate, crize, situatii care necesita raspunsuri rapide, pe care cei care sunt raspunzatori sa le solutioneze stiu ca le vor gasi in cerintele standardelor.
 
- Care este rolul standardelor si standardizarii in sectorul de constructii?
- In domeniul constructiilor standardele au o valoare semnificativa la nivel national, care se explica prin faptul ca multe dintre acestea sunt armonizate la nivel european. Prin intermediul standardelor armonizate, producatorii si alti operatori economici din domeniul constructiilor pot demonstra ca produsele, serviciile sau procesele lor respecta legislatia UE relevanta. Mai mult, tinand cont de faptul ca piata constructiilor din Romania se afla in continua crestere si este, totodata, constienta de importanta calitatii si a sigurantei, aplicarea standardelor si a celor mai bune practici a devenit chiar esentiala: spre exemplu, in anul precedent, 21% din totalul standardelor vandute au fost pe domeniul constructiilor. Este de departe, cel mai important domeniul pentru noi, datorita complexitatii, ingloband elemente de proiectare, digitalizare BIM, inginerie geotehnica, produse de constructii, Eurocoduri, eficienta energetica, analize si teste de laborator, executie si altele.
 
- Care sunt cele mai importante standarde dedicate sectorului de constructii pe care le-ati lansat in ultimul an si ce prevad acestea, pe scurt?
- Sectorul constructiilor este unul extrem de activ, insumand sute de standarde care sunt publicate in fiecare an. Printre cele mai importante documente de standardizare din domeniu publicate in ultimul an se regasesc:
SR EN 15804+A2:2020 - Sustenabilitatea lucrarilor de constructie. Declaratii de mediu pentru produse. Reguli de baza pentru categoria produselor pentru constructii. Standardul furnizeaza categorii de reguli de baza pentru produse, aplicabile tuturor produselor pentru constructii si serviciilor. Acesta furnizeaza o structura care asigura ca toate declaratiile de mediu pentru produse (DMP) ale produselor, serviciilor si proceselor de constructie sunt obtinute, verificate si prezentate intr-un mod armonizat;
SR EN 17412-1:2020 – Modelarea informatiei constructiei (BIM). Nivelul necesar de informatii - Partea 1: Concepte si principii, standard care stabileste principiile si conceptele pentru definirea nivelului necesar de informatii ca parte din procesele schimbului de informatii pe parcursul ciclului de viata al activului construit, atunci cand se utilizeaza BIM. Tot in domeniul BIM au fost publicate standardele referitoare la IFC si la containere de informatii:
          • SR EN ISO 16739-1:2020 - Industry Foundation Classes (IFC) pentru partajarea informatiilor intre industriile de constructii si de management al facilitatilor. Partea 1: Schema de date;
          • SR EN ISO 21597-1:2020 - Container de informatie pentru livrarea documentelor asociate - Specificatie de schimb - Partea 1: Container;
          • SR EN ISO 21597-2:2020 - Container de informatie pentru livrarea documentelor asociate - Specificatie de schimb - Partea 2: Tipuri de asocieri;
Standardul SR EN 206+A2:2021 - Beton. Specificatie, performanta, productie si conformitate, care se aplica betonului destinat structurilor turnate in situ, structurilor prefabricate, elementelor de structura prefabricate pentru cladiri si structurilor civile ingineresti;
Standardul Eurocod referitor la prinderile pentru beton, SR EN 1992-4:2019 – Eurocod 2. Proiectarea structurilor de beton. Partea 4: Proiectarea prinderilor pentru beton, care a fost publicat anul trecut, in luna aprilie, cu versiune in limba romana.
 
- Ce standarde sunt in pregatire, dedicate sectorului de constructii si cand vor fi disponibile acestea?
- Intreg sectorul constructiilor cuprinde un numar important de comitete tehnice atat nationale, cat si europene, iar activitatea acestora este sustinuta, procesul de elaborare a standardelor fiind continuu, in permanenta adaptare la cerintele industriei constructiilor. Vorbim despre mii de standarde aflate in lucru in diferite faze de elaborare si exista, in ultima perioada, o tendinta de crestere a numarului de propuneri de teme noi care vor constitui standardele din urmatorii ani.
Singurul mod in care specialistii au acces la aceste proiecte de standarde europene si internationale, care devin la un moment dat standarde romane, il reprezinta implicarea in activitatea de standardizare nationala, prin calitatea de membru in comitetele tehnice ASRO. Prin participarea la elaborarea proiectelor de standarde nationale si europene industria se poate pregati si adapta din timp noilor cerinte standardizate.
Incepand cu anul 2015 a inceput procesul de revizuire a standardelor din seria Eurocoduri si un lucru imbucurator este faptul ca Romania este bine reprezentata la nivel european in acest proces de revizuire, prin expertii romani, membri ai comitetului tehnic national de standardizare ASRO/CT 343 - Bazele proiectarii si Eurocoduri pentru structuri. Asteptam ca in perioada imediat urmatoare sa inceapa publicarea primelor standarde Eurocoduri, procesul de revizuire fiind preconizat sa se incheie in septembrie 2027, odata cu publicarea ultimelor standarde din serie.
In domeniul BIM asteptam anul viitor doua standarde din seria EN ISO 19650, referitoare la schimbul de informatii si la sanatate si securitate BIM, extrem de importante pentru implementarea conceptului BIM la nivel national:
EN ISO 19650-4 - Organization and digitization of information about buildings and civil engineering works, including building information modelling (BIM) - Information management using building information modelling - Part 4: Information exchange;
EN ISO 19650-6 - Organization and digitization of information about buildings and civil engineering works, including building information modelling - Information management using building information modelling – Part 6: Health and Safety.
EN ISO 22057 - Sustainability in buildings and civil engineering works - Data templates for the use of EPDs for construction products in BIM reprezinta un alt standard necesar specialistilor pe care il asteptam anul viitor, intrucat va face legatura intre declaratia de mediu a produselor si serviciilor, elementelor de constructie si sistemelor tehnice integrate si BIM, cu scopul de a ajuta in evaluarea performantei de mediu a lucrarii de constructie pe tot parcursul ciclului sau de viata.
 
- Cand estimati ca vor fi elaborate si restul de standarde privind implementarea BIM?
Pana in acest moment avem 13 standarde adoptate la nivel national din domeniul BIM. Pentru numai doua dintre acestea a fost elaborata versiunea in limba romana si anume pentru:
SR EN ISO 19650-1:2019 – Organizarea informatiilor in format digital despre cladiri si lucrari de geniu civil, utilizand modelarea informatiei constructiei (BIM). Managementul informatiilor utilizand modelarea informatiei constructiei. Partea 1: Concepte si principii;
SR EN ISO 19650-2:2019 – Organizarea informatiilor in format digital despre cladiri si lucrari de geniu civil, utilizand modelarea informatiei constructiei (BIM). Managementul informatiilor utilizand modelarea informatiei constructiei. Partea 2: Etapa de livrare a activelor.
Ca principala actiune, ne concentram pe constientizarea industriei constructiilor privind importanta elaborarii versiunii romane a acestor 13 standarde, iar pentru un astfel de efort este nevoie de sustinere din piata. Atata timp cat standardele sunt in limba engleza, implementarea conceptului BIM la nivel national ramane lenta si neuniforma.
Comitetul european de standardizare are in lucru un numar de 12 standarde, unele se vor prelua de la nivel international si sunt asteptate anul viitor, iar altele sunt elaborate la nivel european. Tot pentru a facilita intelegerea, implementarea si utilizarea conceptului BIM se pregatesc o serie de specificatii tehnice sub forma de ghiduri si indrumatoare care vor fi gata in urmatorii doi ani.
 
- Ce actiuni vor fi in zona constructiilor sustenabile si eficiente energetic, pentru conformarea la nZEB?
- Dupa publicarea Directivei 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor, Comisia Europeana a adresat o solicitare organizatiilor europene de standardizare CEN si CENELEC, de a elabora un set de standarde care sa sprijine implementarea directivei in statele membre. A fost elaborat un pachet de 87 de standarde europene, ce au fost publicate in perioada 2017-2019, care se refera la evaluarea performantei energetice a cladirilor si la proiectarea cladirilor nZEB. Aceste standarde vizeaza armonizarea evaluarii performantei energetice a cladirilor si a conceptului de nZEB la nivel european. ASRO a adoptat toate aceste standarde la nivel national si a publicat versiunea romana a acestora. Standardele se refera la evaluarea performantei energetice a cladirii propriu-zise, la evaluarea performantei energetice a sistemelor tehnice (instalatii) aferente cladirii, la automatizarea si reglarea sistemelor tehnice ale cladirii si la sistemul de management tehnic al cladirii, precum si la sursele regenerabile utilizate pentru producerea energiei la nivelul cladirii sau in apropiere. La Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei este in curs de elaborare noua Metodologie de calcul a performantei energetice a cladirilor (Mc001), care va fi publicata in curand, si care a fost elaborata pe baza acestui set de standarde europene. Standardizarea este insa un proces in permanenta evolutie si in prezent sunt in curs de elaborare si alte standarde in acest domeniu.
 
- Care sunt principalele dificultati pe care le intampinati in activitatea de standardizare in Romania?
- Prefer sa vorbesc mai degraba despre provocari decat despre dificultati. Marea provocare a activitatii de standardizare tine de cooptarea in activitate a unui numar cat mai mare de parti interesate, inclusiv atragerea si implicarea tinerei generatii in standardizare. Este important sa reusim sa asiguram o prezenta continua si vocala a expertilor romani in procesul de elaborare a standardelor europene si internationale si, mai ales, o prezenta influenta. In acest scop, provocarea este sa identificam corect si cat mai complet care sunt partile interesate la nivel national pentru cat mai multe domenii si sa le comunicam eficient despre relevanta standardizarii in afacerile lor, trezindu-le interesul de a participa in proces. Aceasta este o provocare nu numai pentru standardizarea romaneasca. Impreuna cu celelalte organisme de standardizare din UE schimbam experiente si impartasim initiative in acest sens.
O alta provocare, una poate mai acuta in Romania decat in alte state, este asigurarea finantarii standardizarii. Tocmai pentru ca aplicarea standardelor sau participarea in standardizare nu aduce beneficii materiale imediate, industria romaneasca are o retinere in alocarea de resurse pentru o implicare continua in proces. Si atunci, de multe ori, firmele intreaba de standardele aplicabile domeniului in care activeaza cand au dificultati, la sfatul partenerilor de business din afara. La nivelul autoritatilor publice incercam sa avem o colaborare continua pentru asigurarea corelarii reglementarilor tehnice cu noile standarde europene si care, de multe ori, mai ales in domeniul constructiilor, schimba metode si abordari incetatenite in Romania. Si aici este o provocare, atat in ceea ce priveste continuitatea, cat si finantarea necesara asigurarii functionarii procesului.
 
- Care sunt obiectivele ASRO in perioada urmatoare?
- ASRO urmareste sa adopte pentru piata din Romania standarde care sa sprijine calitatea, siguranta si interoperabilitatea serviciilor sau produselor si prin aceasta contribuie la realizarea obiectivelor strategice ale economiei nationale. Recent, am elaborat si publicat noua "Strategie de standardizare pentru perioada 2021-2030" care are scopul de a sprijini organismul national de standardizare sa isi croiasca drum printre si catre viitoarele provocari si oportunitati si sa isi continue activitatea de standardizare intr-un mediu in continua schimbare. Obiectivele strategice nationale pe care ASRO le va avea in vedere in urmatorii ani sunt:
● Relevanta pentru piata si societate;
● Sursa principala de informatii, standarde si produse derivate pentru partile interesate;
● Educatie in domeniul standardizarii;
● Model de afaceri sustenabil;
● Organizare flexibila.
Totodata, pentru ca ASRO este si membru al organizatiilor europene si internationale de standardizare, obiectivele pe care si le-a propus pe plan extern vizeaza:
● Participarea sustinuta la activitatea si guvernanta standardizarii europene si internationale;
● Consolidarea statutului de partener de incredere.
Las cititorilor revistei posibilitatea de a descoperi mai multe informatii referitoare la Strategia ASRO 2021-2030, dar si despre activitatile pe care le desfasuram pe website-ul nostru: www.asro.ro.
Pentru perioada imediat urmatoare, insa, consideram ca misiunea noastra principala este informarea si sprijinirea companiilor din tara, in special a intreprinderilor mici si mijlocii, astfel incat acestea sa realizeze importanta si necesitatea standardelor pentru domeniul lor de activitate si sa le aplice pentru a depasi si a se recupera din criza Covid-19. Ne dorim sa ajungem la cat mai multe companii, indiferent de marimea sau activitatea acestora, deoarece impreuna putem crea o societate mai buna, mai sigura si sustenabila prin aplicarea cerintelor din standarde.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter