RO EN
Košík je prázdný

ANPM a emis cu 20% mai multe avize de mediu in T1 2023 fata de T1 2022

Crestere spectaculoasa a numarului de proiecte si activitati economice cu impact asupra mediului, in primele patru luni ale acestui an. Potrivit statisticilor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), in intervalul ianuarie-aprilie 2023, numarul actelor de reglementare emise de agentiile judetene pentru protectia mediului (APM) a crescut, in medie, cu 20%, fata de aceeasi perioada a anului 2022, a anuntat Presedintele ANPM, Laurentiu Alexandru Pastinaru.
”Agentiile judetene pentru protectia mediului si cea a municipiului Bucuresti au emis in acest an mai multe avize de mediu, decizii ale etapei de incadrare, revizuiri de acte de reglementare, acorduri, autorizatii si autorizatii integrate, decat in primele patru luni ale anului trecut, semn ca se afla in dezvoltare mai multe proiecte si activitati economice care necesita acte de reglementare, decat in 2022. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in luna februarie si a fost de 27%, iar cea mai mica, in luna aprilie, de 7%. Facand o medie a celor patru luni, cresterea inregistrata in 2023 este de 20%”, a explicat reprezentantul ANPM.
Conform legii, au nevoie de acte de reglementare emise de APM proiectele de investitii, planurile urbanistice si cele de management, planurile pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor, activitatile cu posibil impact semnificativ asupra mediului, modificarea sau extinderea proiectelor sau activitatilor cu impact asupra mediului.
In afara actelor de reglementare, agentiile judetene pentru protectia mediului emit si „clasarea notificarii”, pentru proiectele de investitii. Aceste documente sunt solicitate prin certificatul de urbanism, de catre autoritatile locale si stau la baza emiterii autorizatiei de construire.
Daca in cazul reglementarilor statisticile indica cresterea cu o cincime, in acest an, in cazul clasarilor s-au inregistrat in perioada ianuarie-aprilie 2023 un numar de 20.076 de documente, cifra cu 3% mai mica fata de cea inregistrata in primele patru luni ale lui 2022, de 20.602 unitati.
Intr-un top trei al clasarilor, atat in 2022, cat si in 2023, pe primul loc se afla invariabil Capitala, cu cel mai mare numar de documente de acest fel. Pozitiile a doua si a treia ale topului se impart intre Ilfov, Arges, Timis si Suceava.
„Numarul mare de solicitari privind clasarea notificarii, care au fost depuse in toata tara este un semnal clar ca domeniul constructiilor se mentine la un nivel ridicat, in ciuda previziunilor care anuntau scaderi importante in ritmul de dezvoltare al acestui tip de proiecte. Spre exemplu, doar in Bucuresti au fost emise in acest an 1.573 din totalul clasarilor, iar in Arges si Ilfov, 1.116, respectiv 1.065 de documente de acest fel. Mai mult decat atat, in luna aprilie a acestui an am inregistrat chiar o crestere cu 7% a numarului de solicitari de clasarea notificarii, cifra care indica pornirea pe trend ascendent a proiectelor imobiliare”, a mai spus Laurentiu Alexandru Pastinaru, Presedintele ANPM.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter