RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Tendinte eterogene pe piata europeana de arhitectura

Dupa ce in ultimul semestru din 2014 a inregistrat anumite probleme, in prima parte a anului in curs piata de constructii din Germania – si, implicit, sectorul de arhitectura – se dezvolta din nou intr-un ritm mai rapid decat cel estimat initial. Semnalele pozitive din Olanda si Spania, remarcate anterior, se intensifica, insa Franta si Italia se confrunta cu dificultati si, de aceea, majoritatea proiectantilor din cele doua state se afla intr-o situatie de supravietuire, dupa cum se arata in cel mai recent raport elaborat de Arch Vision si intitulat European Architectural Barometer (editia aferenta primului trimestru a.c.). Astfel, mai mult de 1.600 de arhitecti, din opt state membre ale UE (Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Italia, Olanda, Belgia si Polonia), opineaza ca, dupa o scadere generala de -1% in 2014, piata europeana de arhitectura se va stabiliza in acest an (0%), insa la un nivel redus, iar in intervalul 2016-2017 se va instala un trend de recuperare, cu majorari anuale modeste, de +1% si +2%.
Evolutia continua, insa, sa fie eterogena in fiecare din pietele analizate, depinzand mai ales de dinamica eliberarii autorizatiilor de construire. „In Marea Britanie se remarca o imbunatatire treptata, dar sub potentialul estimat initial, deoarece numarul autorizatiilor de construire (emise pentru mediul rezidential si cel nerezidential) a scazut usor, la fel ca si indicele increderii in constructii, ce a ajuns la -4,5 puncte. Arhitectii britanici sunt increzatori pe termen scurt, majoritatea explicand ca se asteapta la un portofoliu solid de contracte si comenzi (+34 de puncte fata de studiul anterior) si la o crestere a cifrei de afaceri (+27 de puncte). Trebuie totusi avut in vedere ca viitorul este nesigur, iar scaderea numarului autorizatiilor de construire pentru locuinte va avea un efect negativ deplin in maximum doi-trei ani. Totusi, tendintele pietei britanice de arhitectura vor ramane pozitive, cu sporiri de +2%, +3% si +2% in 2015-2017. La nivelul Germaniei, proiectantii si-au modificat asteptarile, indicatorii volumului de comenzi si ai majorarii cifrei de afaceri fiind in ascensiune, cu 21 de puncte si, respectiv, 11 puncte, reprezentand astfel un record neconsemnat din trimestrul al doilea al anului 2011. Doar 5% din birourile germane de arhitectura considera ca in urmatoarele 12 luni nu vor beneficia de niciun contract nou, dar un motiv real de ingrijorare rezida in faptul ca indicele increderii in constructii a scazut timp de patru trimestre consecutive, iar numarul de permise pentru constructii noi a ramas acelasi timp de sase luni. De aceea, Arch-Vision se asteapta ca tendinta ascendenta din Germania sa fie mai putin pronuntata ca la inceputul deceniului actual – si anume +1% in 2015 si cote de cate +2% in 2016 si 2017”, se arata in studiul citat.
Piata poloneza de constructii, evaluata la 34 miliarde euro
Potrivit cercetarii, sectorul de constructii din Franta nu prezinta semnale de revenire, dar sentimentul increderii s-a imbunatatit usor, desi majoritatea arhitectilor francezi (45%) experimenteaza o scadere a numarului de comenzi, trend prefigurat sa continue de-a lungul lui 2015, deoarece acest indicator este in continuare negativ, cu un regres de -21 de puncte, la fel ca si cel al cifrei de afaceri (-27 de puncte). Totusi, numarul proiectantilor ce semnaleaza amanarea sau anularea planurilor de constructii este mai redus ca in ultimul trimestru, insa, chiar si in acest context, Arch-Vision previzioneaza ca piata franceza de profil va scadea in 2015 si 2016, cu -3% si -1%, urmand sa se stabilizeze in 2017 (0%). In schimb, in Spania rezultatele sunt pozitive pentru al cincilea trimestru consecutiv, insa, daca majoritatea arhitectilor sustine ca numarul de contracte a crescut semnificativ, numarul celor care anunta anularea sau amanarea pe termen nedefinit a proiectelor ramane covarsitor, iar autorizatiile de construire au o dinamica fluctuanta, motive pentru care 2015 va reprezenta, in cazul Spaniei, un eventual moment de stabilizare (0%), dupa scaderea de -2% din 2014, iar ulterior piata de constructii se va recupera gradual (+1% in 2016 si +2% in 2017). In Italia, 60% din respondenti indica faptul ca numarul de contracte este stabil, comparabil cu cel din 2014, dar niciun alt indicator nu este pozitiv, astfel incat perspectivele pe termen scurt, mediu si lung raman negative, cu scaderi continue de -4%, -2% si -1% in 2015-2017, care se adauga celor din anii anteriori (2012-2014), evaluate la -9%, -11% si -5%.
In Olanda, anul trecut a fost optim pentru arhitecti, iar prima parte a celui curent indica inca o imbunatatire, mai ales ca numarul proiectantilor ce indica o situatie optima a devenit majoritar (55%), aspect ce nu a mai fost intalnit inca de la inceputul studiului Arch-Vision, in anul 2012. In acest moment doar 17% din respondenti se asteapta la un portofoliu nul de contracte in urmatoarele 12 luni, ceea ce reprezinta cel mai mic prag procentual din ultimii patru ani, iar in acest sens pentru piata olandeza de constructii se intrevad cresteri de +2% in 2015, +3% in 2016 si +4% in 2017. Si la nivelul Belgiei sentimentul este pozitiv, cu numai 13% din arhitecti care iau in considerare faptul ca in acest an nu vor avea comenzi noi, ceea ce plaseaza acest indice sub media europeana. In schimb, situatia autorizatiilor de construire (rezidentiale si nerezidentiale) arata un aspect diferit – si anume o revenire timida in prima parte a anului in curs, dupa prabusirea din 2014. Se poate lua in considerare, astfel, o stabilizare care, coroborata cu alti indicatori, determina mentinerea unui avans modest al pietei belgiene de profil (+1% in 2015 si cate +2% in 2016 si 2017).
In fine, dar nu in ultimul rand, in ceea ce priveste cea mai mare piata a Europei de Est (Polonia), ultimele cinci trimestre au insemnat o perioada propice pentru arhitectii locali, numarul celor care au anuntat cresteri ale portofoliului de comenzi noi fiind mai mare decat al celor ce au raportat scaderi (indicator-barometru ce totalizeaza 104 puncte). De asemenea, 18% din respondenti sustin ca s-ar putea confrunta cu o situatie dificila in urmatoarele 12 luni, respectiv cu un stoc nul de contracte. La fel ca si alte tari din est, Polonia se bazeaza mai ales pe noile constructii, acestea influentand major volumul lucrarilor specifice, intrucat au o pondere de 73% din total, iar diferenta constituie proiecte de reparatii/ renovari si de inginerie civila. De aceea, tendintele in ceea ce priveste dinamica emiterii autorizatiilor de construire si cifra de afaceri trebuie urmarite cu atentie – actualmente, acestea reflecta o scadere in primul caz, iar in al doilea caz tot mai multi arhitecti sustin ca incep sa se confrunte cu un declin al rulajului. In consecinta, Arch-Vision considera ca piata poloneza de constructii va avea o valoare cuprinsa intre 32 miliarde euro si 34 miliarde euro, cu o crestere de cate +2% in 2015, 2016 si 2017.
Datele Arch-Vision, cu privire la arhitecti, constituie, printre altele, unul dintre cei mai semnificativi indicatori ce permit evaluarea pietei europene de constructii, in ansamblul sau, iar tema speciala a actualei editii a cercetarii denumite European Architectural Barometer a fost dedicata marcilor de materiale de constructii – „Love Brands”. Informatii suplimentare, la www.arch-vision.eu

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter