RO EN
Košík je prázdný

AICPS: Inginerii intampina probleme in procesul de aplicare a noilor standarde

In conformitate cu prevederile legii, la proiectarea structurilor de rezistenta pentru constructii este necesar si obligatoriu ca toti inginerii constructori sa utilizeze noile seturi de standarde armonizate cu normele europene, versiunile anterioare fiind abrogate. Ing. Petre Ionita, director executiv al Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS), subliniaza faptul ca acest proces de aplicare a noilor cerinte este anevoios din cauza investitiilor necesare si a timpului pe care specialistii din domeniu trebuie sa-l dedice instruirii si studiului. In opinia sa, in pofida tuturor vicisitudinilor, in acest an se va remarca  o trecere masiva la metodele de calcul impuse de noile standarde.
 
- Ce probleme intampina specialistii din domeniu in desfasurarea activitatii?
- Pentru inginerii constructori proiectanti de structuri, o problema importanta este constituita de utilizarea noilor standarde, ce se afla in portofoliul Asociatiei de Standardizare din Romania (ASRO), aceasta comercializandu-le la preturi destul de mari. Lipsa de lucrari a creat un blocaj financiar pentru firmele de profil, astfel ca alocarea de fonduri pentru noile standarde referitoare la proiectarea structurilor pentru constructii este aproape imposibila in cazul majoritatii membrilor AICPS. Astfel, pana in prezent, numai 20% din totalul inginerilor constructori lucreaza dupa noile standarde. AICPS si ASRO au incheiat un contract de colaborare pe baza caruia ASRO va furniza membrilor AICPS colectia de standarde privind calculul structurilor, denumita generic “Colectie CD EUROCODURI”, la pretul de 1.488 lei (TVA inclus), beneficiind de o reducere de 69% din valoarea standard (4.894,16 lei cu TVA inclus). Conform parteneriatului, AICPS a obtinut 100 de pachete, insa - chiar si in conditiile reducerii substantiale - nu s-au vandut decat putin peste 20 de bucati. Al doilea aspect are in vedere instruirea inginerilor cu privire la prevederile noilor standarde si la metodele actuale de calcul. Practic, simultan cu progresul stiintei si tehnicii, sistemele de proiectare ingineresti pentru calculul structurilor pentru constructii se modifica si se imbunatatesc continuu. Noile sisteme (Eurocoduri, standarde SR EN, P100-1/2008, P100-3/2008, anexele nationale etc.) au obligativitatea de utilizare in prezent. Ca urmare, inginerii constructori proiectanti de structuri sunt obligati sa invete noile metode de calcul, sa se informeze despre noi materiale si tehnologii de executie si, ca urmare, trebuie sa se instruiasca in mod continuu.
 
- Cum s-ar putea rezolva deficientele existente si in ce fel este implicata AICPS in identificarea solutiilor?
- Alaturi de parteneriatul initiat cu ASRO, AICPS organizeaza periodic, cu sprijinul facultatilor de constructii si in colaborare cu societatile furnizoare de programe de calcule ingineresti, cursuri de instruire sustinute de profesori universitari de inalta calificare si reputatie stiintifica. Participarea specialistilor din domeniu la aceste cursuri este necesara, deoarece se familiarizeaza cu noile metode de proiectare si de calcul, primind un CD cu suportul cursurilor si un certificat de participare, acestea din urma fiind luate in considerare la autorizarea de catre AICPS  a inginerilor proiectanti de structuri pe trepte de competente si specialitati. in ciuda tuturor vicisitudinilor, consider ca anul acesta se va observa o trecere masiva la metodele de calcul impuse de noile standarde, pentru ca legea ne obliga sa le utilizam. Totodata, prevederile severe prevazute in Legea nr.10 /1995 pentru inginerii constructori proiectanti de structuri care comit greseli si abateri de la prevederile legale ne obliga sa fim asigurati profesional suplimentar. Conform practicii din Uniunea Europeana, care in timp urmeaza sa se aplice si in Romania, anexat unui contract de proiectare trebuie sa contina si o polita de asigurare, cel putin la nivelul valorii contractului. In sprijinul membrilor sai,  AICPS a promovat un sistem de asigurari profesionale la pret redus, cu asiguratorul Groupama Asigurari, prin brokerul AON Romania, costul accesibil fiind determinat de faptul ca asociatia garanteaza membrilor sai, fata de asigurator, capacitatea profesionala si deontologia la niveluri ridicate.
 
- Care sunt perspectivele pentru dezvoltarea domeniului constructiilor in urmatoarea perioada?
- Piata constructiilor se afla la mai putin de jumatate fata de anii de boom imobiliar. Se observa o scadere puternica a activitatii de proiectare si de executie a lucrarilor de constructii. Din luna noiembrie a anului trecut, sunt foarte multe santiere din sectorul public inchise din lipsa de fonduri. Contam pe o revigorare a domeniului de profil in perioada aprilie-mai a.c. si, de asemenea, pe o revizuire a bugetului, care speram sa redreseze situatia actuala din domeniu. Este importanta cresterea numarului de proiecte sustinute de institutiile statului, in conditiile in care investitiile private se situeaza in continuare la valori mici.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter