Aecom Ingenieria, subsidiara grupului american Aecom si liderul pietei locale de proiectare, cu afaceri de 11,4 milioane de euro consemnate in 2013, s-a implicat in realizarea unor investitii publice de anvergura, cum ar fi proiectarea autostrazilor Orastie-Sibiu (loturile 1 si 2), Lugoj-Deva (loturile 1 si 2) si Timisoara-Lugoj (lotul al doilea). Totodata, din anul 2013 Aecom lucreaza la reabilitarea platformelor de stationare a avioanelor in cadrul Aeroportului International "Mihail Kogalniceanu" (Constanta) si la realizarea noului PUG al Capitalei, ce va fi definitivat in 2015. Compania americana Aecom este prezenta in Romania din anul 2002, avand peste 160 de angajati. In 2009, societatea a achizitionat firma locala Savant Project, iar in 2010 a preluat si activele din tara noastra ale grupului spaniol Inocsa Ingenieria. La nivel de grup, Aecom are 45.000 de angajati, fiind inclusa intre primele 500 cele mai mari companii din lume, conform revistei Fortune. In exercitiul financiar 2013, corporatia a raportat venituri totale de 8,21 miliarde USD (+1%).
Cel mai recent proiect de infrastructura rutiera contractat de Aecom Ingenieria vizeaza proiectarea lotului al doilea din cadrul autostrazii Timisoara - Lugoj, sectiune cu o lungime de 25,6 km, in valoare de 423,3 milioane de lei (fara TVA). Aceasta sectiune va conecta centura Timisoarei cu lotul 1 al autostrazii Lugoj-Deva si va avea doua benzi de circulatie pe sens, latimea platformei de 26 de metri, 12 poduri, 20 de pasaje si doua intersectii (la km 54 - conexiune cu DN 6 si la km 73+600 - conexiune cu DJ 572). Lucrarile de executie au inceput recent, fiind realizate de asocierea Tirrena Scavi SpA - Societá Italiana per Condotte D'Acqua SpA. In ceea ce priveste lotul al doilea al autostrazii Lugoj-Deva, lucrarile nu au fost inca initiate, potrivit unei declaratii recente a ministrului Dan Sova, insa pot incepe in orice moment. Contractul de executie, in valoare de 126,4 milioane de euro, a fost atribuit asocierii italiene Salini - Secol. Tronsonul are o lungime de 28,6 km si va include 10 pasaje si 6 poduri. Aecom a proiectat si sectiunile de autostrada Orastie - Sibiu (loturile 1 si 2), care au fost deschise circulatiei in decembrie 2013. Toate aceste tronsoane fac parte din Coridorul Paneuropean IV si insumeaza aproximativ 110 km, avand drept beneficiar Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
Servicii de proiectare pentru aeroportul Mihail Kogalniceanu
Din 2013, Aecom Ingenieria lucreaza la reabilitarea platformelor de stationare a avioanelor in cadrul Aeroportului International "Mihail Kogalniceanu", din judetul Constanta. Compania...
Un reportaj complet despre activitatea Aecom in Romania poate fi lecturat in editia TOP Agenda Constructiilor, ce va fi disponibila la jumatatea lunii mai 2014.