RO EN
Košík je prázdný

ADNBA: Ne asteptam la o accelerare a dinamicii investitiilor in anii 2021-2022

Anul 2020 a adus initial o relativa incetinire a ritmului de lucru obisnuit in cadrul biroului de arhitectura ADN (ADNBA). Din a doua jumatate a anului, insa, proiectele au revenit si activitatea a fost reluata la nivelul anterior pandemiei, spune arh. Esenghiul Abdul, Partener in cadrul ADN Birou de Arhitectura. In perioada urmatoare este asteptata o accelerare a dinamicii investitiilor, ce va genera o intensificare a activitatii in cadrul companiei. In prezent, biroul are 6 obiective importante in executie, precum si 17 proiecte in curs de elaborare.
Compania ADNBA este activa pe piata din anul 2003, fiind fondata, initial, de arhitectii Andrei Serbescu si Adrian Untaru. Ulterior, ca parteneri s-au alaturat si Bogdan Bradateanu si Esenghiul Abdul.
Interviu cu Esenghiul Abdul, Partener la ADN Birou de Arhitectura si specialist cu o experienta profesionala de 15 ani in arhitectura si design urban, cu experienta specifica in masterplanuri si proiecte la scara mare, in Romania, Marea Britanie si Arabia Saudita.
 
- La ce proiecte lucrati in aceasta perioada?
- Unul dintre proiectele importante aflate in executie este Sector 0, dezvoltat de Forte Partners, o initiativa mai ampla de revitalizare a zonei centrale a Bucurestiului, ce cuprinde doua cladiri de birouri situate in vecinatatea Palatului Telefoanelor, Millo - finalizat - si Tandem, al carei termen de finalizare este in a doua jumatate a acestui an. De asemenea, la finalul anului trecut au demarat lucrarile de executie pentru Avalon Estate, un proiect de mari dimensiuni dezvoltat pe 8 hectare din nordul Bucurestiului de catre Prime Kapital. Proiectul cuprinde o varietatea de tipuri de locuire, insotite de o serie de functiuni complementare si servicii conexe, avand ca scop construirea unei comunitati. Santierele sunt in desfasurare si la Marmura Residence, un alt proiect Prime Kapital din zona Bucurestii Noi si Virgiliu 22-23, o cladire boutique cuprinzand 30 de apartamente al carei beneficiar este Millstone Developments. Un proiect mult asteptat, care a ajuns in faza de executie, este extinderea si remodelarea functionala a sediului Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, iar printre proiectele finalizate recent se numara Calderon 80, Urban Spaces 2 Mumuleanu si Dumbrava Vlasiei. 
 
 
- Ce impact a avut criza medicala asupra activitatii biroului si cum ati gestionat-o?
- Modul nostru de lucru a trebuit sa se adapteze noilor conditii, determinandu-ne sa implementam mai rapid platformele disponibile de lucru online si sa gestionam diferit comunicarea atat in cadrul echipei, cat si cu beneficiarii si colaboratorii nostri. Diversele procese de management al activitatii biroului implementate acum ne vor imbunatati pe termen lung modul de lucru. In ceea ce priveste proiectele, dupa o perioada de ezitare fireasca si evaluare a situatiei, majoritatea acestora au continuat. 
 
- Dar asupra proiectelor de arhitectura? Ce s-a schimbat?
- Pandemia a generat o re-evaluare a spatiului domestic, precum si a calitatii mediului construit in general. Criza sanitara a scos in evidenta nevoia de spatii bine gandite atat pentru locuire, cat si pentru lucru, mai generoase sau mai flexibile, care sa permita scenarii diferite de utilizare. De asemenea, s-a remarcat necesitatea elementului natural si valoarea spatiilor exterioare asociate diverselor functiuni. In acelasi timp, la nivel urban, poate ca a accelerat tendinte si preocupari deja existente catre o regandire a dispunerii functiunilor in oras, a nevoii de deplasare in cadrul acestuia si a demarat niste schimbari de asemenea necesare, in ceea ce priveste modul de lucru, ce vor determina noi abordari la nivel arhitectural.
 
 
- Care credeti ca vor fi tendintele in proiectare/ arhitectura in anii urmatori?
- La nivel macro, al orasului, credem ca dupa o tendinta de extindere in teritoriu prin ansambluri satelit, monofunctionale, exista un interes din ce in ce mai crescut pentru proiecte cu functiuni mixte, care integreaza functiuni rezidentiale, de birouri si comerciale, ce determina astfel o dezvoltare mai echilibrata si sustenabila. In acelasi timp, am putut observa un interes crescut pentru redezvoltarea zonei centrale, cu atat mai interesanta fiind propunerea de functiuni care sa asigure un mix cat mai echilibrat, de tipul birourilor. In cadrul temelor de proiectare exista o preocupare mai mare pentru solutii ce se pot adapta unor conditii flexibile de lucru sau de locuire, fapt ce se reflecta, de asemenea, intr-o mai buna calitate a vietii.
 
 
- Ce impact are digitalizarea si noile tehnologii asupra activitatilor de proiectare si constructii?
- Daca ne referim la activitatea de proiectare, tehnologiile utilizate ne permit o corelare din ce in ce mai coerenta intre specialisti, cu impact major in special in etape de detaliere si constructie, fara a minimiza insa rolul calificarii acestora. Modul de lucru BIM devine aproape un imperativ, cel putin in ceea ce priveste proiectele de mari dimensiuni, crescand productivitatea si eficienta arhitectilor. Insa, la nivelul constructiei propriu-zise, cel putin in piata locala, as zice ca tehnologiile inovatoare sunt inca la nivel de experimente punctuale.
Modul de lucru BIM a devenit o constanta in procesul de proiectare al biroului, optimizand timpul de lucru si coordonarea intre specialitati. Avem, de asemenea, un BIM Manager in-house, care ne ajuta in crearea unor solutii specifice, dar si in automatizarea unor task-uri repetitive, permitandu-ne astfel sa scurtam timpul de proiectare si sa crestem calitatea si acuratetea proiectelor. Mai mult decat atat, experienta acumulata cu modul de lucru BIM ne-a determinat sa oferim servicii conexe de proiectare BIM birourilor de arhitectura si instalatii din Germania.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter