RO EN
Košík je prázdný

ACE: Previziuni negative privind activitatea arhitectilor in urmatoarele trei luni

Consiliul European al Arhitectilor (ACE) a finalizat, recent, editia a IX-a a studiului semestrial referitor la impactul recesiunii financiare mondiale asupra sectorului de arhitectura din Europa. Rezultatele analizei (elaborate in ianuarie 2012) arata o usoara imbunatatire a situatiei din domeniu fata de datele incluse in raportul precedent (realizat in luna iunie 2011), activitatea specifica aflandu-se in continuare sub nivelul anterior crizei economice. Cu toate acestea, cei mai multi proiectanti sunt mai pesimisti in ceea ce priveste urmatoarele trei luni, cand numarul celor care estimeaza scaderi ale volumului de lucru a crescut fata de nivelul din studiul anterior. La ancheta ACE au raspuns 3.687 de arhitecti din toate statele Europei, rezultatele fiind centralizate si analizate pentru a oferi o medie statistica asupra activitatii din bransa, in perioada iunie - decembrie 2011. Anchetei ACE au raspuns si 50 de arhitecti din Romania. Conform analizei, 51,4% dintre respondenti sunt de parere ca domeniul arhitecturii se afla intr-o perioada sumbra, ponderea acestora fiind, insa, inferioara celei din sondajele anterioare (64,4% in iunie 2011, 53,7% in decembrie 2010). In ceea ce priveste numarul de angajati ai birourilor de arhitectura, rezultatele indica faptul ca la una din trei companii a fost inregistrata o scadere a acestuia de la inceputul crizei (42,4% dintre respondenti), in timp ce ponderea birourilor care au consemnat o crestere a numarului de salariati a sporit usor, de la 13,4% la mijlocul anului trecut la 16,5% in ianuarie 2012. Pentru prima data dupa datele disponibile pentru luna decembrie 2009, majoritatea managerilor de firme de proiectare care si-au exprimat opinia in acest sens estimeaza o scadere a numarului de salariati in urmatoarele trei luni. In ansamblu, rezultatele studiului ACE nu mai sunt incurajatoare in ceea ce priveste perspectivele pentru perioada urmatoare, aceasta nota pesimista fiind resimtita pentru prima data in analizele asociatiei.
Proiectele de locuinte private vor sustine arhitectura si in perioada urmatoare
Potrivit datelor ACE, aproximativ 44% din numarul total de proiecte elaborate de arhitectii din Europa reprezinta planuri de locuinte realizate de investitori privati. Din punct de vedere al proiectelor aflate pe plansete, 20,1% dintre respondenti estimeaza ca numarul documentelor realizate pentru locuinte private noi se va mentine in crestere, in timp ce 35,1% preconizeaza o scadere a numarului de proiecte rezidentiale noi. Astfel, previziunile de crestere realizate in luna iunie 2011 nu au fost confirmate. In ceea ce priveste proiectarea cladirilor publice, opiniile sunt majoritar pesimiste: 43,8% considera ca numarul solicitarilor se va diminua, in timp ce numai 10,2% sunt de parere ca volumul de munca va spori. Sectorul specific reprezinta circa 6% din volumul lucrarilor de proiectare executate de arhitectii europeni. Referitor la cladirile comerciale (care reprezinta circa 23% din numarul total al planurilor realizate anual de arhitecti), peste jumatate (50,8%) sunt de parere ca se va inregistra o scadere din acest punct de vedere, in timp ce 10,2% dintre opinii sunt pozitive. In concluzie, se pare ca in urmatoarele trei luni activitatea arhitectilor va fi bazata tot pe proiectele de locuinte private, care au constituit, in ultima perioada, segmentul predilect ce a sustinut domeniul de specialitate. De asemenea, ca o consecinta, pe baza acestor estimari se pot stabili tendintele pietei europene a constructiilor in intervalul urmator. Proiectele private de mici dimensiuni vor mai sprijini o vreme activitatea de pe piata constructiilor si a tuturor companiilor implicate in aceasta industrie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter