Sectorul rezidential din Romania va inregistra in 2019 cele mai bune rezultate din istoria sa moderna, atat in Bucuresti cat si in celelalte piete regionale majore, potrivit raportului de piata "Residential Market Genome - Toamna 2019", publicat de compania de consultanta imobiliara SVN Romania. Datele arata ca pana la 14.000 de locuinte noi ar putea fi livrate in acest an numai in Bucuresti si imprejurimi, in functie de respectarea graficelor de constructie din partea dezvoltatorilor, dar si de rapiditatea cu care vor fi intocmite procesele de receptie a lucrarilor.
Astfel, in Capitala si zonele limitrofe - cea mai mare piata locala, se va inregistra un nou record de livrari de locuinte noi. Datele oficiale arata ca in primul semestru s-au livrat cu 46,5% mai multe locuinte in Bucuresti si llfov, comparativ cu perioada similara din 2018.
Numarul de tranzactii incheiate se prefigureaza a fi la un nivel similar cu cel inregistrat anul anterior, in pofida unui inceput de an tumultos atat din punct de vedere al evenimentelor din sfera socialo-politica, cat si al informatiilor contradictorii privind evolutia pietei rezidentiale. Astfel, desi primele luni din 2019 au adus scaderi anuale de peste 16%, numarul de tranzactii a revenit pe crestere incepand cu luna iulie, scaderea anuala incetinind astfel la 3,5% in octombrie. Tinand cont de tendintele actuale, este probabil ca 2019 sa se incheie cu un numar similar de tranzactii incheiate in Bucuresti si imprejurimi. In tot acest context, preturile de tranzactionare si–au continuat tendinta de crestere, in ultimele 12 luni inregistrandu-se o majorare de aproximativ 5%.
"Piata rezidentiala a avut o evolutie foarte buna in ultimele luni. Numarul de tranzactii si-a revenit, inregistrandu-se plusuri semnificative pe perioada toamnei, iar preturile au ramas intr-o marja pozitiva. Gradul de absorbtie este inca unul foarte bun, de peste 70% pe durata constructiei, insa dezvoltatorii trebuie sa fie foarte atenti in continuare si sa apeleze la consultanta de specialitate", declara Andrei Sarbu, CEO al SVN Romania.
Revenirea numarului de tranzactii s-a produs intr-un context general de diversificare si majorare a ofertei pe palierele superioare ale pietei rezidentiale, 2019 fiind de altfel primul an in care segmentul middle market a detinut ponderea majoritara pe piata rezidentiala din Bucuresti.
Modificarea structurii ofertei s-a revazut si in ceea ce priveste modalitatile de achizitie. Astfel, programul Prima Casa nu mai este metoda principala de achizitionare, reprezentand aproximativ 25% din totalul tranzactiilor incheiate.
Cluj-Napoca ramane cea mai mare piata rezidentiala regionala
Orasul Cluj-Napoca ramane cea mai mare piata rezidentiala regionala din Romania, cu aproximativ 7.000 de locuinte livrate in oras si imprejurimi. Preturile si-au continuat tendinta de majorare si in 2019, iar gradul de absorbtie pe durata constructiei s-a mentinut la peste 90%. Cluj-Napoca este, de altfel, o piata rezidentiala atipica, aproximativ 80% dintre tranzactiile incheiate de catre persoanele fizice fiind realizate din resurse proprii.
Constanta si Timisoara reprezinta urmatoarele piete rezidentiale potrivit datelor SVN, cu aproximativ 4.000 de locuinte terminate anual, in principal datorita avantului luat de localitatile limitrofe. Brasov, Sibiu, Iasi si Oradea sunt celelalte piete rezidentiale in care sunt predate anual peste 1.000 de locuinte, Craiova avand premisele de a intra in 2019 in randul acestora.
***
SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara active in Romania, avand operational si un birou regional in Cluj-Napoca. Compania este lider pe segmentul rezidential si unul dintre principalii jucatori pe segmentul de property management. SVN Romania opereaza si o divizie de brokeraj de credite - SVN Romania | Credit & Financial Solutions.
SVN International Corp. are peste 200 de birouri in opt tari si regiuni (Australia, Caraibe, Coreea de Sud, Canada, Mexic, Romania, Rusia si SUA), in care activeaza peste 1.600 de consultanti imobiliari si personal administrativ.