RO EN
Košík je prázdný

QUALIS Properties pregateste un nou proiect in Brasov, de 140 milioane euro

Qualis Properties, unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari din Brasov, pregateste dezvoltarea unui ansamblu mixt, investitie cu o valoare de piata de 140 de milioane de euro, care va marca intrarea companiei pe segmentul imobiliar premium. Noul proiect va fi construit in Centrul Civic din Brasov si va avea circa 140.000 mp de spatii rezidentiale, comerciale si de birouri.
"Brasovul este atractiv pentru relocare sau investitii, motiv pentru care am achizitionat un teren cu o pozitionare excelenta pe harta - Centrul Civic din Brasov - si lucram la conceptul viitorului proiect. Va fi unul de anvergura pentru piata locala, datorita mixului, pozitionarii intr-o zona centrala, dar si integrarii de facilitati si finisaje premium, tehnologii verzi, statii de incarcare pentru masini electrice, locuri de relaxare. Ansamblul va cuprinde aproximativ 750 de unitati locative, la care se adauga spatii comerciale, birouri si parcari acoperite. Proiectul va integra o suprafata generoasa de spatii verzi, aproximativ 7.500 mp fiind alocati unei zone deschise: parc, loc de joaca pentru copii, activitati sportive si de relaxare.", a declarat Catalin Mandru, fondatorul Qualis Properties. 
Noul proiect va fi lansat in trimestrul al II-lea al acestui an si se va desfasura pe o perioada de aproximativ 4 ani, in trei etape de constructie. 
De asemenea, in 2023, compania isi va concentra resursele pe dezvoltarea complexului rezidential Qualis I, al carui santier este in derulare, proiectul fiind vandut integral off-plan. 
 
Prin noul proiect aflat in pregatire, Qualis Properties, companie activa din 2017 pe piata rezidentiala si din 2022 pe cea logistica, isi va extinde, astfel, activitatea si pe celelalte segmente ale pietei imobiliare - office si comercial. De asemenea, compania analizeaza cele mai importante orase din Romania pentru identificarea de oportunitati si dezvoltarea unor proiecte in zone-cheie. "Exista mereu nise si oportunitati in domeniul in care activam, insa timingul si pasii de dezvoltare trebuie bine calculati. Ca obiectiv strategic, in urmatorii 3 ani ne dorim sa demaram cel putin un proiect rezidential/industrial in afara Brasovului", a mai spus reprezentantul Qualis.
Aceste planuri vin dupa un an 2022 in care cifra de afaceri a Qualis Properties a crescut cu aproximativ 40% fata de nivelul de 7,5 milioane de euro din 2021. Activitatea a fost intensa pe parcursul intregului an recent incheiat, pe toate cele trei santiere deschise in Brasov. Doua dintre acestea, respectiv ansamblul rezidential Qualis II (cu 298 de apartamente) si proiectul parcului logistic Modulis (faza I, cu o suprafata inchiriabila de 20.000 mp) au fost finalizate.
 
Qualis 1 - parcare
 
Cresterile de preturi vor continua in 2023, dar cu un ritm redus
Contextul economic si geopolitic influenteaza direct piata imobiliara si preturile de vanzare. Preturile locuintelor sunt pe un trend ascendent, alimentate de inflatia inca mare si cotatiile in crestere ale materialelor de constructie si manoperei. Trendul se va mentine si in 2023, cu o crestere mai liniara.
"Pe piata rezidentiala asistam la majorari de pret pe anumite segmente, cel mai afectat fiind cel mass-market. Nivelul ridicat al inflatiei si efectele conflictul din Ucraina, alaturi de modificarea plafonului de la care se aplica TVA de 19% vor avea impact asupra numarului de locuinte noi contractate in acest an. Numarul tranzactiilor va fi mai scazut in prima jumatate a anului, desi cererea ramane constanta. Odata cu reducerea plafonului, creste presiunea asupra celor care cauta locuinte; multi vor incerca sa achizitioneze o suprafata cat mai mare la un pret cat mai mic, ceea ce poate fi regretabil ca efect. Mai ales cei care doresc apartamente cu 3 camere, cei care spera sa ofere copiilor spatii dedicate vor opta pentru apartamentul cu o camera in plus in pofida locatiei sau in detrimentul calitatii. Putem aduce in atentie tendinta de amanare in luarea deciziei de cumparare, puternic influentata de factorul emotional", au explicat reprezentantii Qualis Properties.
In ceea ce priveste proprietatile premium, Catalin Mandru estimeaza ca s-ar putea sa identificam, in viitor, cateva probleme in special legate de oferta, care va continua sa se diminueze. 
"Unii dezvoltatori au decis sa amane demararea proiectelor, altii nu obtin autorizatiile din cauza blocarii PUZ-urilor sau a procesului de autorizare care este intarziat nejustificat de mult, in special in marile orase. Preocuparea pentru costuri, resurse si materiale sustenabile influenteaza atentia din ce in ce mai crescuta pe care clientii o acorda randamentului si performantelor energetice ale imobilului. Costurile din ce in ce mai ridicate cu energia/ incalzirea fac ca aceste criterii sa conteze din ce in ce mai mult", a mai mentionat fondatorul Qualis Properties.
 
Parc industrial Modulis
 
Inflatia si lipsa de predictibilitate din piata vor continua sa puna probleme dezvoltatorilor
In contextul cresterii foarte mari a preturilor la materialele de constructii din 2022, conducerea Qualis a luat masuri pentru ca aceste majorari sa nu fie transferate in pretul final si sa nu afecteze semnificativ activitatea economica a companiei. 
"Am renegociat contractele cu furnizorii, am optimizat activitatea santierelor si, poate cel mai important, nu am redus fluxul activitatii, reusind sa ne atingem obiectivele stabilite la inceput de an. In ceea ce priveste planul de investitii, spre exemplu, pentru faza a doua de dezvoltare a parcului logistic Modulis, lucram la o repozitionare a conceptului in piata pentru a ne adapta noilor cerinte. Avem in vedere flexibilizarea conditiilor de inchiriere si respectiv oferirii optiunii de achizitie hala/ teren. Inca lucram la concept, dar mentionam ca va fi un proiect atractiv pentru proprietarii de businessuri care sunt in cautarea unui spatiu de productie/ depozitare modern, cu toate facilitatile incluse, bine conectat la infrastructura orasului.", a mai spus Catalin Mandru.
 
In continuare, principala provocare ramane lipsa de predictibilitate din piata. "Clientii si furnizorii reactioneaza rapid la informatiile din piata. Pentru constructia unui bloc, de exemplu, termenul de predare este de aproximativ 14-18 luni de la momentul primelor sapaturi, iar in acest interval orice schimbare legislativa sau economica a pietei trebuie integrata si asumata de dezvoltator. Contextul actual geopolitic si economic fara precedent, precum si majorarea preturilor la materialele de constructii si energie sunt cele mai mari provocari intampinate in activitatea noastra. 
Oportunitatile vor apartine proiectelor mixte, bine construite si amplasate in zone-cheie, cu facilitati diverse – de la o buna conectare cu orasul, pana la eficienta energetica si costuri reduse de exploatare", a declarat reprezentantul Qualis.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter