Bugetul alocat de consilierii locali ai Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) in acest an pentru finalizarea stadionului National Arena a fost redus la 147,8 milioane de lei, fondurile fiind diminuate cu 235 milioane de lei fata de suma prevazuta initial. Aceasta nu este prima problema intampinata in executia obiectivului, de-a lungul timpului partile implicate in proiect confruntandu-se cu dificultati legate de autorizare si finantare, de la amplasarea arenei intr-o zona cu un risc seismic ridicat pe un teren inundabil si diferite tipuri de sol, pana la obtinerea anumitor sisteme care se gaseau pe piata doar cu dimensiuni standard si transportul acestora sau conditiile de clima. Cu toate acestea National Arena va fi definitivata, conform planurilor initiale, in prima parte a anului in curs. Structura de rezistenta si cea metalica pentru instalarea acoperisului au fost finalizate, iar scaunele sunt montate in proportie de 80%. Instalatiile si finisajele sunt realizate la un nivel de 60%, fiind demarata si amenajarea lojelor.
Pe santier s-a incercat permanent economisirea de timp
Eugen Tudose, seful de santier al acestui proiect a explicat ca profesionalismul muncitorilor, respectarea contractelor de catre subantreprenori si colaborarea eficienta cu firma de proiectare Berger Devine Yaeger - Louis Berger au condus la respectarea termenului de finalizare si depasirea tuturor inconvenienetelor aparute pe parcursul lucrarilor. “Am depus toate eforturile si ne-am mobilizat pentru a respecta termenele. Am avut parte si de multe provocari in perioada executiei, insa acest fapt nu ne-a demoralizat, ci, dimpotriva, as spune ca ambitia si puterea de concentrare au crescut, am devenit o echipa mai unita si mai eficienta”. Reprezentantul constructorului - asocierea Max Bögl - Astaldi - sustine ca nu a avut dificultati cu fluctuatiile de personal, subantreprenorii fiind cei care au asigurat un numar de aproximativ 600 de lucratori pe teren, in fiecare zi. “Am avut o relatie buna cu subantreprenorii si cu muncitorii. Conditiile meteo nefavorabile ne-au amanat putin planurile initiale, gasindu-ne in imposibilitatea de a turna betoane, insa lucrarile au avansat acolo unde s-a putut”. Pentru National Arena s-au folosit aproximativ 70.000 de metri cubi de beton, 7.200 de tone de armatura, 25.000 de metri cubi de elemente prefabricate din beton, circa 30.000 de metri patrati de sisteme de acoperis, 3.900 de metri patrati de fatada, stadionul urmand a avea 55.000 de locuri pentru spectatori.
S-au folosit tehnologii si materiale inovatoare
Referindu-se la tehnologiile si materialele inovatoare, Eugen Tudose a precizat ca acestea au avut un rol esential in desfasurarea optima a lucrarilor de constructii. "Produsele respective sunt fiabile si se castiga timp la montare. Noi am avut noua tipuri de echipamente de cofrare, utilizate pentru elementele verticale si orizontale, puse la dispozitie de societatea Meva. De altfel, acesta a reprezentat un record absolut in Romania. De asemenea, am importat panourile metalice Mammut 350/250 si sistemul de sustinere si siguranta a cofrajelor, marca Space, ambele ajutand la executia celor 120 de stalpi de sustinere a gradenelor. Mesele cofrante pentru grinzi si sistemul mobil de cofrare a stalpilor cu inaltimi pana la 6 metri, tip Carofalt, sunt alte tehnologii deosebite si atipice folosite pe santier”. Valoarea totala investitiei a fost evaluata la aproximativ 120 de milioane de euro.
{youtubejw}u0kAKwFHBJE{/youtubejw}