RO EN
Košík je prázdný

KÉSZ Romania mizeaza pe un business de 50 milioane de euro in anul 2021

Compania de constructii KÉSZ Romania a incheiat anul 2020 cu o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de nivelul anului anterior, pentru 2021 conducerea societatii mizand pe o noua majorare a business-ului, care ar urma sa depaseasca pragul de 50 de milioane de euro. In aceasta perioada, KÉSZ Romania are deschise santiere pentru executia unor proiecte de anvergura, precum cladirea Dacia One dezvoltata de Atenor, fabricile Zollner din Satu Mare si Hirschmann, de langa Targu Mures, dar si reabilitarea unor lacase de cult. Valoarea portofoliului contractat depaseste 60 de milioane de euro, potrivit datelor companiei.
KÉSZ este unul din grupurile determinante ale pietei de constructii, un actor important al regiu­nii Europei Centrale si de Est, avand firme in Ungaria, Rusia, Ucraina, Serbia si Germania. KÉSZ Romania are sediul in Cluj-Napoca si, in 2021, aniverseaza doua decenii de activitate neintrerupta pe piata locala. Datorita stabilitatii financiare a grupului, in perioada urmatoare este planificata extinderea pe piata finantarilor de proiecte si, alaturi de serviciile de proiectare si executie, compania doreste sa se consolideze si in sectorul de dezvoltare imobiliara.
Interviu cu Sárosi Béla, Sales Manager la KÉSZ Romania si manager cu o experienta profesionala de 23 de ani in industria constructiilor.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2020 si in primele sapte luni din 2021 si ce estimari aveti pe termen scurt si mediu?
- Consideram ca industria constructiilor a fost una dintre cele mai putin afectate ramuri economice de pandemia de Covid-19, datorita faptului ca majoritatea lucrarilor se desfasoara in aer liber, putand astfel respecta normele si prescriptiile de igiena si de siguranta. Activitatile legate de proiectare, pregatirea ofertelor si a productiei (adica cele legate de birou, in cazul firmelor cu grad de digitalizare), dar si productia s-a putut organiza prin "home office", fara sa pierdem in mod semnificativ din eficienta. Anul trecut, societatea noastra a avut contracte cu beneficiari seriosi, hotarati, financiar puternici, care s-au adaptat impreuna cu noi la situatia data, cu ajutorul carora ne-am putut organiza in asa fel incat sa nu intrerupem activitatile, poate chiar sa marim ritmul in unele cazuri. Credem ca aceasta adaptare dinamica la situatia existenta a determinat cresterea volumului de munca.
Consideram ca anul 2021 va fi cu multe investitii in constructii. Daca avem stabilitate, siguranta politica este palpabila si economia tarii este in crestere, numarul si volumul investitiilor va creste. Sunt multe domenii unde avem de recuperat, cum ar fi investitiile infrastructurale mari (autostrazi, reabilitari de cai ferate), proiecte serioase in domeniul sanitar, sportiv etc.
 
 
 
- Din punct de vedere al rezultatelor financiare, ce estimati pentru 2021?
- Societatea KÉSZ Romania a avut o cifra de afaceri de 40 de milioane de euro in anul 2020, ceea ce reprezinta o crestere de peste 20% comparativ cu nivelul din 2019. Consideram aceasta o evolutie organica, normala, usor de gestionat. Si anul acesta se contureaza o majorare a cifrei de afaceri in concordanta cu planurile prestabilite, cu plus 20%-25%, urmand a atinge pragul de 50 de milioane de euro. Planificam sa avem o dezvoltare continua, lenta, dar sigura si o stabilitate financiara ce ne va sustine pe termen lung.
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- In perioada actuala cele mai importante investitii in executie vizeaza constructia sediului central administrativ al Bancii Transilvania din Cluj-Napoca, executia proiectului Dacia One pentru grupul Atenor, in Bucuresti, fabrica de elemente micro­electronice Zollner din Satu-Mare, extinderea fabricii Hirschmann, de langa Targu Mures, constructia centrului logistic pentru societatea Elan Trio, din Odorheiu Secuiesc, precum si reabilitarea bisericii Sfantu Mihail din centrul orasului Cluj-Napoca si a bisericii reformate din Dej. Valoarea portofoliului contractat depaseste 60 de milioane de euro. Aceste contracte ne ofera o stabilitate pe termen scurt si mediu. Ne consideram norocosi ca nu avem contracte semnate pe termen lung, deoarece instabilitatea/ fluctuatia preturilor materialelor de constructii creeaza probleme in respectarea angajamentelor pe termen lung.
 
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Grupul KÉSZ este una dintre societatile determinante ale pietei de constructii, un actor important al regiunii Europei Centrale si de Est, avand firme in Ungaria, Rusia, Ucraina, Serbia si Germania. Noi, cei din Cluj, ne concentram numai pe piata din Romania. Bineinteles importam, utilizam si valorificam experienta, stiinta extrem de serioasa acumulata in decursul a celor 39 de ani de istorie a firmei, si a celor 20 de ani in Romania. Motto-ul "Noi ne bazam unul pe altul" reprezinta si valoarea grupului. Credem ca aceasta valoare, aceasta experienta vasta, de la proiectare pana la executie, ne deosebeste in mod pozitiv de concurenta. Datorita stabilitatii financiare a grupului KÉSZ si gratie gandirii pe termen lung, ne pregatim sa dezvoltam servicii si mai complexe decat proiectarea si executia. Planificam sa intram si in zona de finantari de proiecte, vrem sa continuam si sa dezvoltam investitii, precum a fost Hexagon Offices din Cluj si nu numai.
 
 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in lucru?
- La ora actuala sunt doua mari provocari, care nu sunt deloc usor de gestionat. Prima dintre acestea este reprezentata de fluctuatia preturilor de pe piata materialelor de constructii. Aceasta ne obliga la o analiza de risc mai aprofundata in cazul noilor proiecte. Speram ca in viitorul apropiat piata se va stabiliza de la sine, avand deja semne in aceasta directie. Incercam sa atenuam, sa echilibram acest dezechilibru si pentru binele beneficiarilor nostri, cu finantari suplimentare sau anticipate, cu programari de achizitii.
Cealalta mare problema se mentine lipsa acuta de forta de munca. Anul trecut, societatea noastra a castigat un concurs organizat de o renumita firma de resurse umane, conform careia oferim cel mai indragit loc de munca in domeniul firmelor de constructii. Avem relatii bune cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Facultatea de Constructii, avem o reputatie buna in domeniu, ceea ce ne aduce noi angajati, multi tineri talentati si devotati. Inclusiv, la ora actuala, peste zece studenti fac practica la noi. Dorim sa credem ca oamenii buni, talentati si ambitiosi cauta o firma buna in care sa lucreze si in care gasesc stabilitate si posibilitate de dezvoltare profesionala. In acest moment, suntem o echipa tanara, cu perspective frumoase. Societatea KÉSZ pune un mare accent pe digitalizare, pe optimizari de fluxuri de munca si eficienta bazata pe tehnologii inovatoare. Volumul de munca crescut poate fi gestionat si prin aceste metode.
 
 
- Cum au evoluat preturile de executie la lucrari in ultimele 12 luni si cum estimati ca vor fluctua acestea in perioada urmatoare?
- Am fost martorii unor scumpiri excesive, in ultima perioada, ale materialelor de constructii. Nu putem afirma ca acest fenomen s-a datorat numai cererii crescute si este posibil sa aiba si o tenta speculativa. Speram ca stabilizarea preturilor se va intampla in viitorul apropiat sau va ajunge macar la niste procente gestionabile, calculabile. Instabilitatea pietei, cresterile de preturi greu justificabile pe termen lung, pot avea ca rezultat o inflatie mai mare decat cea prevazuta, ceea ce ar duce la o alta provocare economica nedorita. Noi credem ca pe orice piata este loc intotdeauna pentru o companie care ofera in mod consecvent calitate, servicii corecte, bazate pe stiinta si experienta acumulata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter