RO EN
Košík je prázdný

IMOTECA: Vor exista corectii de preturi pe unele segmente ale pietei rezidentiale

Evolutia indicelui ROBOR, cererea de locuinte care se mentine, in continuare, ridicata si cresterile salariale vor influenta in mod favorabil piata rezidentiala cel putin pe termen scurt si mediu, potrivit estimarilor Imoteca, companie de consultanta de marketing si vanzari de locuinte cu peste 15 ani de experienta in domeniu si care coordoneaza si administreaza un portofoliu extins de ansambluri rezidentiale noi din Romania. 
"Valoarea indicelui ROBOR a inregistrat scaderi sustinute anul trecut. Daca ROBOR la trei luni se situa la 3,09% la finele lunii noiembrie (fata de 3,31% la inceputul sau), indicele la sase luni a scazut la 3,36% (fata de 3,49%). In plus, cererea de locuinte este, in continuare, foarte ridicata, iar oferta este si ea in crestere, in 2019 si 2020 urmand a se livra un numar record de unitati rezidentiale pe piata", a declarat Rafaela Nebreda, Owner & Managing Partner Imoteca. In ceea ce priveste evolutia preturilor, datele Imoteca arata ca in al treilea trimestru al anului trecut, preturile medii solicitate pe segmentul apartamentelor s-au majorat, insa precizeaza ca, in concordanta cu tendinta consemnata la nivel national, variatiile de pret au fost semnificativ mai mici decat in anii precedenti, ceea ce reprezinta un alt factor favorabil vanzarilor de locuinte. TVA 5% la a doua locuinta, cresterea numarului de depozite bancare cu 100% fata de nivelul din 2008 si majorarea cu aproape 140% a salariului mediu net lunar in ultimii zece ani (de la 1.134 de lei in martie 2008 la 2.720 de lei in octombrie 2018) creeaza, de asemenea, un context favorabil cererii in perioada urmatoare.
Printre factorii care vor influenta piata - mai ales pe segmentele cu preturi medii si mici - se afla, in special, cei de ordine demografica, precum migratia populatiei apte de munca, dar si situatia civila sau rata in crestere a divorturilor.
Contextul global complicat ar putea avea, insa, o influenta negativa asupra dezvoltarii pietei rezidentiale si a intregii economii, in contextul in care pare a favoriza apropierea unei noi crize. "Contextul global este unul complicat. In multe capitale preturile sunt in scadere, cererea din China scade masiv, ritmul de crestere in SUA, Germania si China decelereaza, dobanzile pe USD / EUR cresc, din cauza companiilor din China si insolventele (default pe obligatiuni) sunt la un nivel maxim istoric, iar majoritatea burselor importante din lume au pierdut 15%-20% in ultimele sase luni. In plus, cursul euro a crescut cu peste 25% (de la 3,7276 de lei la finele lui martie 2008, pana la 4,7 lei in ianuarie 2019)", a precizat reprezentantul Imoteca.
 
Concluzii
In acest context, sunt asteptate corectii de preturi pe unele segmente ale pietei rezidentiale si pentru anumite produse, dar nu se estimeaza o criza de proportii. "Pe termen mediu si lung, impactul in ceea ce priveste preturile va fi inegal, orientat mai mult catre cele sub media pietei rezidentiale; urcand catre valorile superioare, impactul va fi mai diminuat. In acelasi timp, vom vedea si o crestere a pietei de inchirieri. Intrucat va deveni mai dificila achizitia unei locuinte, chiriile vor creste pe termen lung, cu efect simtitor si in urmatorii doi-trei ani. In prezent, Romania are cel mai ridicat grad de detinere a locuintei proprii din UE, cu mult peste 90%, dar acest lucru va scadea, treptat, in timp", a concluzionat Rafaela Nebreda.
***
Pentru Imoteca, anul 2018 a marcat o perioada ascendenta a business-ului, in 2019 fiind asteptata o consolidare a rezultatelor, atat datorita numarului in crestere de unitati livrate, cat si prin prisma proiectelor noi din portofoliu, sau a fazelor noi ale proiectelor deja lansate. Printre cele mai noi ansambluri rezidentiale incluse in portofoliul Imoteca se afla Triama Residence si Buena Vista, situate in zonele de est, respectiv de nord ale Capitalei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter