RO EN
Košík je prázdný

GRANVIA dezvolta doua proiecte rezidentiale noi, pana la finele lui 2016

Dezvoltatorul cu capital spaniol GranVia a inceput, in luna octombrie 2015, lucrarile de constructii la doua cladiri rezidentiale ce vor fi realizate pe fosta platforma Electrotehnica, din Bucuresti, termenul de finalizare a celor 290 de apartamente fiind stabilit in luna noiembrie 2016. Tot in acest an, compania a achizitionat un teren de peste 9.600 mp din spatiul fostei fabrici de paine Baneasa, din Capitala, unde are in vedere sa construiasca alte trei blocuri (S+P+8E), tot pana la finele anului viitor. Alte proiecte sunt dezvoltate de companie pe fostele platforme Frigocom si Tricodava din Bucuresti, cumparate, alaturi de terenul Electrotehnica si un lot de 6,2 hectare pe bd. Aurel Vlaicu, langa Maritimo Mall Constanta, in perioada 2007-2008.

Interviu cu Antoanela Comsa (47 de ani), directorul general al Granvia Romania.

 

- In ce stadii se afla dezvoltarea proiectelor derulate de GranVia in Romania?

- Am inceput dezvoltarea pe platforma Frigocom, la intersectia B-dului Timisoara cu str. Moinesti, in iunie 2013. La sfarsitul lunii mai 2014 am finalizat primul bloc, cu 82 de apartamente, din care, in prezent, mai avem spre vanzare doar 18 unitati. In iunie 2014 am inceput faza a doua a acestui proiect, construind, pana la jumatatea acestui an, alte 161 de apartamente, din care mai sunt neocupate 105. In continuare, dorim ca in martie 2017 sa demaram etapa a treia a acestui proiect, prin constructia unei cladiri S+P+14E si sa incepem faza a doua a ansamblului rezidential de pe platforma Lujerului. In paralel, speram sa putem demara si lucrarile pe terenul de la Constanta, in prezent discutand cu arhitectii din municipiu pentru elaborarea unui master plan. In acest an, am decis sa incepem dezvoltarea celor doua cladiri rezidentiale de pe fosta platforma Electrotehnica, in luna octombrie a.c. obtinand autorizatia de construire si demarand proiectul. Intrucat avem suficienta expertiza in cadrul firmei, am decis ca lucrarile sa fie executate de antreprenori specializati, nu de un contractor general. Astfel, in prezent, firma BTD Construct realizeaza structurile celor doua cladiri. Suntem in faza de negociere pentru lucrarile de instalatii si, in acest caz, negociem direct cu societatea Thermoflux. In perioada urmatoare vom desemna compania ce va realiza finisajele, in timp ce pentru executia utilitatilor a fost selectata firma M&D Cons. In prezent, lucrarile sunt la stadiul de fundatii, termenul de finalizare fiind stabilit pentru luna noiembrie 2016. Anul acesta am achizitionat un alt teren in nordul Bucurestiului si ne ocupam de obtinerea avizelor necesare autorizatiei de construire si Planului Urbanistic de Detaliu. Speram sa putem incepe lucrarile cat mai curand. Se vor construi trei cladiri S+P+8E (cu ultimele doua etaje retrase) si vom organiza licitatii pentru atribuirea lucrarilor de structura, instalatii si finisaje. Termenul de finalizare a proiectului este stabilit pentru ultima parte a anului 2016. Daca ritmul de vanzari va fi accelerat, asa cum speram, probabil ca vom decide sa finalizam toate cele trei cladiri in acelasi timp.

 

- Ce evolutie ati avut in 2015, avand in vedere revigorarea pietei imobiliare?

- Putem spune ca am inceput anul destul de bine, cu noi achizitii, un ritm de vanzare crescut si investitii noi. Pentru GranVia, anul 2016 va fi o perioada ocupata, in care vom avea in lucru aproximativ 50.000 mp supraterani in constructie, in diverse stadii de finalizare. Speram sa mentinem ritmul de vanzari pentru fiecare dintre proiecte, daca nu chiar sa il crestem.

 

- Cum credeti ca se va dezvolta piata constructiilor in perioada urmatoare?

- Comparativ cu anul trecut, piata constructiilor inregistreaza un trend usor crescator in aceasta perioada. Din pacate, majoritatea proiectelor sunt in Bucuresti. La nivel national, a mai fost anuntata demararea de proiecte noi numai in orase mai mari, precum Ploiesti, Timisoara si Braila (pe segmentul logistic si industrial), Constanta, Deva si Timisoara (retail-comercial) si Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova, si Constanta - in domeniul rezidential.

 

- Care sunt dificultatile intampinate de dezvoltatorii imobiliari in prezent?

- In continuare, piata imobiliara se confrunta cu problema finantarii, in special pe segmentul rezidential. In prezent, sunt banci ce doresc, pentru a finanta un proiect rezidential, sa existe 30% antecontracte de vanzare-cumparare la momentul finantarii, asigurand exact aceleasi conditii ca in perioada de «boom». Astfel, exista riscul unei noi bule imobiliare in domeniul rezidential. Dobanzile au scazut la un nivel record (dobanzi in lei cu valori sub 5% pentru credite si sub 1,5% pentru depozite). Cererea de apartamente de inchiriat, in special in Bucuresti, a crescut, asa ca au inceput sa reapara clientii care cumpara apartamente pentru a le inchiria. Pe segmentul cladirilor de birouri, riscul principal este reprezentat de majorarea ratei de neocupare, in contextul in care, in prezent, majoritatea cererilor de inchiriere se bazeaza pe relocare si extindere, nu pe solicitari ale investitorilor nou-intrati pe piata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter