RO EN
Košík je prázdný

EECFA - BUILDECON: Investitii de 100 miliarde euro pentru reconstructia dupa seism

Inflatia din Turcia a continuat sa creasca in cursul lui 2023, incurajata de majorarile salariale alimentate de alegeri din luna mai si de transferurile financiare ale statului pentru reconstructie, dupa cutremurele din luna februarie. Noua administratie aplica in prezent o politica economica conventionala, iar reconstructia post-dezastru este estimata la e 100 de miliarde de euro si va necesita alocari publice uriase pe termen scurt si mediu, considera experti EECFA – BUILDECON (Asociatia de prognoza in domeniul constructiilor pentru Europa de Est). Concret, Turcia a inregistrat o schimbare in politica economica dupa realegerea presedintelui Erdoğan. Noul ministru al Trezoreriei si Finantelor si guvernatorul al Bancii Centrale a Turciei (CBT) au optat pentru adoptat o revenire la politicile economice conventionale. CBT a incetat sa mai reduca dobanda de baza, iar in 3 luni succesive a crescut acest indicator de la nivelul de 8,5 puncte de baza, la 25. Dobanzile bancare pentru conturile de depozit si creditele au crescut, desi prezinta in continuare rate reale negative destul de ridicate. Politicile guvernamentale in ceea ce priveste salariul minim si pensionarea anticipata au continuat dupa alegeri, cu cresteri mari ale veniturilor angajatilor din sectorul public. In ceea ce priveste cutremurele de la inceputul acestui an, ele au dus la cresterea obligatiile de finantare ale guvernului. Aceste majorari ale masei monetare, impreuna cu deprecierea fata de valutele straine au incurajat inflatia. Sporul anual al indicelui preturilor de consum a fost de 47,83%, iar cel al indicelui preturilor de producator de 44,50%. In aceste conditii, CBT si-a revizuit prognoza de inflatie la aproximativ 59,5%, pana la sfarsitul anului 2023.
Sectorul constructiilor a reactionat la respectivele provocari macroeconomice in mod diferit in ceea ce priveste inceperea si darea in folosinta proiectelor. In trimestrul al doilea a.c., numarul autorizatiilor de constructie a crescut cu 43,83% trimestrial si 25,6% anual din punct de vedere al suprafetei totale, in timp ce numarul proiectelor finalizate s-a diminuat cu 16,6% trimestrial si 28,6% anual. Domeniul rezidential a avut o tendinta similara: autorizatie de constructie au crescut cu 44,3% trimestrial la 188,7 mii de unitati si 43,8% anual (pana la 741,7 mii unitati locative), in timp ce numarul obiectivelor date in folosinta s-a diminuat cu 15,3% trimestrial (106,9 mii de unitati), respectiv cu 16,6% anual (570,3 mii unitati). Programul de locuinte sociale care are ca obiectiv constructia a 253 de mii unitati de catre Administratia pentru Dezvoltarea Locuintelor (HDA) s-a confruntat cu o stagnare la finele anului precedent. Pentru constructiile comerciale, de birouri si industriale, autorizatiile de constructie au avut o rata de modificare pozitiva trimestriala si anuala. 
Din cauza cresterii preturilor pe piata imobiliara ridicate, sub efectul ratelor reale negative ale dobanzilor, pare sa existe o tendinta de dezvoltare a cladirilor, dar constructorii au incertitudini cu privire la perspectivele de marketing si profitabilitatea proiectelor lor, deoarece veniturile reale au scazut din cauza inflatiei continue instalate din 2018.
In luna iunie a.c., indicele preturilor locuintelor din cladirile noi a crescut cu o medie de 95,8% fata anul precedent (+90% in Istanbul, +102,3% in Ankara si +99% in İzmir). Deoarece costurile de construire s-au majorat cu 51,8% in iunie 2023, a rezultat o diferenta de 44 de puncte procentuale intre pretul locuintei si costul constructiei. O astfel discrepanta intre preturile locuintelor si costurile de constructie indica un deficit de locuinte, accentuat de numarul mare de refugiati din Siria si al migrantilor neinregistrati din alte tari.
Tranzactiile cu locuinte in perioada ianuarie-iulie 2023 au fost cu 17,7% mai putine fata de perioada similara a anului precedent, iar vanzarile ipotecare au scazut cu 28,2%. Accesibilitatea la creditele ipotecare a scazut semnificativ atunci cand ratele dobanzilor ipotecare au crescut la 35% pe an. In prezent, bancile de stat din Turcia acorda imprumuturi ipotecare cu rate lunare cuprinse intre 0,69% si 0,99% persoanelor care nu sunt proprietari de case, dar numarul total al acestor imprumuturi nu a afectat foarte mult ponderea tranzactiilor.
Situatia consemnata in urma seismelor din februarie ce au avut loc in regiunile de sud-est ale Turciei a fost gestionata in conformitate cu legea referitoare la dezastrele naturale, care defineste masurile de precautie, obligatiile guvernamentale pentru recuperarea post-dezastru, activitatile de atenuare si reconstructia cladirilor avariate. Impreuna cu organizatiile infiintate in acest scop, guvernul de la Ankara desfasoara activitati in cele 11 provincii afectate de cutremur. Legea impune reconstructia cladirilor prabusite si grav avariate atat locuinte, cat si locuri de munca, cu angajamente financiare din partea Guvernului. Banii cheltuiti sunt asimilati unui imprumut fara dobanda, iar proprietarii cladirilor reconstruite incep sa ramburseze sumele acordate dupa 2 ani de la mutare, intr-o perioada de 20 de ani. Conform datelor oficiale, in 11 provincii s-au prabusit sau au fost daramate 311 mii de cladiri cu 872 mii de unitati unifamiliale. Numarul total de locuinte urbane si rurale care urmeaza sa fie reconstruite este de 680 mii. Statul si-a propus sa reconstruiasca 518 mii de unitati de locuit in asezarile urbane si 162 mii de locuinte in zonele rurale. In prezent, se afla in executie aproximativ 180 de mii de unitati de locuit, in termen de un an urmand sa se finalizeze constructia a 319 mii unitati de locuit. Asistenta financiara este compusa dintr-un grant de 500.000 lire turcesti (circa 17.241 euro) si un credit fara dobanda in suma similara, acordat persoanelor eligibile  care urmeaza sa fie rambursat in 10 ani. Estimarile provizorii pentru reconstructie sunt de 100 de miliarde euro. In aceste conditii, cererea de materiale de constructii si forta de munca calificata va fi mare, mai ales daca se iau in considerare si proiectele de executie a celorlalte tipuri de imobile. Pentru informatii suplimentare, click aici 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter