RO EN
Košík je prázdný

EBI: Dezvoltatorii se grabesc sa finalizeze proiectele aflate in derulare in Romania

In primele trei luni ale acestui an, in Romania au fost demarate proiecte imobiliare noi cu o valoare totala de 1,3 miliarde euro, in scadere cu 14% comparativ cu aceeasi perioada din 2019, potrivit analizei EBI Construction Activity Report. Atitudinea rezervata a dezvoltatorilor a fost generata de prognozele economice negative publicate incepand de la jumatatea lunii februarie, in contextul declansarii pandemiei de coronavirus. In acelasi interval, cheltuielile legate de constructii au crescut cu 25%.
"Volumul record al lucrarilor de constructii finalizate in primele trei luni ale anului in Romania, aproape dublu fata de perioadele corespunzatoare din fiecare din ultimii cinci ani, ne duce la concluzia ca investitiile au fost majorate pentru a grabi finalizarea proiectelor aflate in executie in momentul respectiv, inainte ca impactul negativ anticipat al crizei generate de Covid-19 sa-si faca simtite efectele", se arata in analiza citata.
Raportul EBI mai subliniaza, totodata, ca valoarea cumulata a proiectelor de cladiri a caror constructie a inceput in primul trimestru al acestui an in Romania a scazut cu 3% fata de aceeasi perioada din 2019. Totusi, analistii puncteaza ca valoarea proiectelor incepute in intervalul analizat este mai mare decat in primele trei luni ale fiecarui an din perioada 2014-2018, iar usoara scadere din 2020 este data, mai degraba, de raportarea la o perioada foarte buna, in care au inceput multe proiecte, din primele trei luni din 2019.
"Un nivel crescut de activitate s-a inregistrat in ceea ce priveste proiectele de renovare. In timp ce demararea de noi proiecte a fost, oarecum, amanata de previziunile economice negative, lucrarile de renovare sunt mult mai putin expuse acestui efect, deoarece sunt mai urgente, prin natura lor. Mai mult, odata cu implementarea masurilor de preventie a raspandirii infectiei cu Covid-19, din luna martie, atat oamenii, la nivel individual, cat si afacerile au avut nevoie sa faca anumite ajustari la conditiile de trai si lucru: spatii au fost transformate in centre de carantina, birourile si spatiile industriale au trebuit adaptate noilor conditii, aripi intregi de spitale au fost relocate si multe altele", se mai arata in analiza EBI.
 
Cheltuieli de 804 milioane de euro in proiecte de infrastructura
Potrivit datelor prezentate in raport, in primul trimestru al acestui an valoarea totala a cheluielilor legate de proiectele de inginerie civila (infrastructura) in Romania s-a situat la 804 milioane de euro, cifra mai mare decat oricare inregistrata in trimestrul intai din fiecare an de cand EBI monitorizeaza datele agregate, din 2014. Conform analistilor, aceasta valoare se datoreaza mai ales finalizarii unor proiecte care se aflau in executie. Pe de alta parte, raportul subliniaza o scadere valorica de 38% a proiectelor noi demarate, comparativ cu primul trimestru din 2019.
"Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in cazul noilor proiecte de constructii de drumuri si utilitati publice. In ambele cazuri, s-a raportat o crestere valorica a proiectelor finalizate in intervalul analizat, ceea ce indica faptul ca focusul a fost mai mult pe finalizarea de proiecte, decat pe inceputul unora noi", subliniaza analistii.
 
Disparitati regionale in demararea de noi proiecte
In pofida declinului inregistrat in ceea ce priveste startul de noi proiecte la nivel national, au existat regiuni ale Romaniei care au marcat cresteri la acest capitol, respectiv cele din centrul, sudul si vestul tarii, in primul trimestru din 2020, comparativ cu aceeasi perioada din 2019. Specialistii comenteaza acest trend ca fiind un indicator de rezilienta al pietelor locale de constructii, dar si al unei increderi mai mari a investitorilor in anumite regiuni ale tarii. Nu este exclus, insa, nici un posibil raspuns intarziat al acestor regiuni la criza anticipata, mai puncteaza analistii EBI.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter