RO EN
Košík je prázdný

CORDIA: Preturile la apartamente vor creste accelerat, pe fondul ofertei insuficiente

Cordia este unul dintre cele mai mari grupuri de dezvoltare rezidentiala si investitii corporative din regiunea Europei Centrale si de Est, cu un brand puternic si bine cunoscut, prezent pe segmentele mediu si mediu superior ale pietelor din Ungaria, Polonia, Romania, Spania si Marea Britanie. In 2023, compania a vandut apartamentul cu numarul 10.000, dupa doua decenii de activitate intensa. Desi cea mai mare parte a portofoliului se afla in Ungaria, pe pietele din Romania, Marea Britanie si Spania dezvoltatorul a livrat peste 600 de locuinte. Cordia Romania detine terenuri in zona central-nordica a Capitalei si in nordul Bucurestiului pe care poate dezvolta circa 2.000 de apartamente, obiectivul declarat pe termen mediu si lung fiind acela de a realiza in regiune 500 de apartamente anual si a deveni, astfel, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori imobiliari de pe piata de profil din Romania. In cele ce urmeaza, Mauricio Mesa Gomez, directorul general Cordia Romania & Spania ofera mai multe detalii in acest sens. 
 
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale? Cum au evoluat preturile locuintelor in 2023 si cum credeti ca vor fluctua acestea in 2024?
- In primele 11 luni din 2023, in Bucuresti au fost emise autorizatii de construire pentru doar aproximativ 836.000 de metri patrati utili de cladiri rezidentiale noi, fata de 1,77 milioane de metri patrati utili in 2022, conform datelor oficiale ale Institutului National de Statistica. Aceasta scadere la jumatate a suprafetei autorizate este o consecinta directa a blocajului urbanistic generat prin suspendarea PUZ-urilor si va avea un impact semnificativ asupra volumului de apartamente noi care vor fi livrate pe piata in urmatorii doi ani. Odata cu scaderea dobanzii-cheie a BNR si a dobanzilor la creditele ipotecare - evolutie asteptata din a doua jumatate a acestui an - cererea solvabila pe segmentul rezidential va creste si va pune presiune pe preturi. In acest context, ne asteptam ca preturile apartamentelor noi sa stagneze in prima jumatate a anului, dupa o crestere de 10% pe parcursul anului trecut si sa-si reia cresterea din toamna, la inceput usor, iar apoi, din 2025, intr-un ritm accelerat, pe fondul ofertei insuficiente. 
 
 
- Cum s-a derulat activitatea companiei in 2023 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- In 2023 am finalizat faza a doua a proiectului rezidential Parcului20 pe care l-am dezvoltat in zona Expozitiei din nordul Bucurestiului. Am obtinut receptia in luna februarie si am continuat, pe parcursul anului, procesul de vanzare, astfel incat au fost tranzactionate, pana in prezent, peste 95% din cele 485 de apartamente existente in proiect. Parcului20 este un exemplu al modului in care Cordia dezvolta proiecte rezidentiale in toata Europa. Am incheiat anul trecut un intreg proces de revitalizare urbana a unei zone din Bucuresti care se afla in paragina, prin dezvoltarea acestui proiect rezidential eficient energetic care beneficiaza de toate facilitatile caracteristice unui stil de viata modern si urban, printre care enumeram sistem de incalzire prin pardoseala conectat la 14 centrale de bloc montate in cascada, sisteme smart home integrate in standard, crearea de noi spatii verzi destinate exclusiv rezidentilor si reabilitarea unui parc din apropierea ansamblului, locuri de parcare pentru biciclete, statii de incarcare pentru masinile electrice. 
 
- Cand estimati ca veti demara un proiect rezidential nou in Bucuresti?
- Speram ca in acest an blocajul urbanistic sa fie rezolvat si sa putem demara un proiect nou cat de curand posibil. Facem parte dintr-un grup puternic, cu prezenta in intreaga Europa, si singurul lucru de care avem nevoie din partea autoritatilor locale este dialogul constructiv si deschiderea catre parteneriate care sa aduca beneficii comunitatilor locale, atat celor pe care le cream prin dezvoltarea proiectelor noastre, cat si celor deja existente in zonele respective. 
Obiectivul nostru este de a dezvolta 500 de apartamente noi in fiecare an pe piata rezidentiala din Bucuresti si ne mentinem aceasta intentie. Nu suntem in masura momentan sa incepem o noua dezvoltare, deoarece proiectele noastre sunt puternic afectate de blocajul urbanistic, unul dintre ele, cu 600 de apartamente in zona Coralilor, fiind blocat de peste trei ani, fara nicio explicatie coerenta, la nivelul Consiliului General al Primariei Municipiului Bucuresti.
 
 
- Ce proiecte aveti in dezvoltare, la nivel de grup?
- Sustinem dezvoltarea imobiliara responsabila si avem, in portofoliul grupului din care facem parte, sase proiecte majore de regenerare urbana in Europa, care insumeaza 7.000 de locuinte, 300.000 de metri patrati de spatii de birouri, 150.000 de metri patrati de spatii comerciale si 110.000 de metri patrati de spatii verzi. In pofida acestei experiente semnificative, care implica parteneriate cu autoritatile locale orase precum Budapesta, Varsovia, Poznan sau Birmingham, in Bucuresti nu am reusit sa stabilim astfel de colaborari, desi ne-am manifestat in permanenta disponibilitatea si chiar am initiat demersuri in acest sens.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter