RO EN
Košík je prázdný

CBRE: Peste 50% din energia parcurilor industriale va fi furnizata de panouri solare

Sectorul spatiilor logistice si industriale va juca un rol esential in productia de energie solara, in conditiile in care, pana in 2030, mai mult de jumatate din aceasta va fi generata de panourile fotovoltaice montate pe acoperisurile unitatilor logistice, potrivit unui studiu CBRE, lider global pe piata de servicii comerciale si investitii in real estate.
Potentialul este cu atat mai ridicat in Romania, o tara in care cresterile anuale sunt asteptate sa ajunga la doua cifre in acest sector. In plan local exista deja un stoc substantial de spatii logististice si industriale moderne, care actualmente totalizeaza 6,9 milioane mp si este in continua extindere.
Studiul CBRE privind impactul sistemelor fotovoltaice asupra spatiilor logistice arata ca, in evaluarea acestora, sunt tot mai importante caracteristicile ce tin de mediu. Mai mult, sursa de alimentare cu energie este printre primele cinci criterii de selectie a cladirii pentru chiriasii industriali. Pana la sfarsitul acestui deceniu, cei mai multi dintre ei vor trebui sa adopte programe ESG mai extinse, dupa ce tinta UE pentru 2030 privind energia regenerabila a fost ridicata la un minimum de 42,5% ca procent din consumul final de energie.
 
Europa se indreapta spre o tranzitie accelerata catre energie regenerabila, iar Romania va trebui sa urmeze aceasta tendinta
Energia solara a castigat, recent, teren si in Romania si indeplineste toate conditiile pentru o dezvoltare si mai accelerata, in contextul costurilor ridicate la energie. De asemenea, exista o serie de acte normative care impun constructia de cladiri cu performante energetice foarte ridicate, cu un consum aproape de zero.
„Exista oportunitate pentru energia solara, tinand cont ca este singurul tip de energie care poate fi produsa la fata locului, asa cum cere legislatia actuala. Acesti factori externi favorabili, printre care reducerea TVA-ului si dinamica mai larga a intregului context, conduc la o cerere tot mai mare de sisteme fotovoltaice (PV). Mai mult, panourile fotovoltaice au ajuns sa fie incluse in negocierile de inchiriere commerciala. Chiriasii acorda tot mai des prioritate acestor sisteme, ce au devenit o cerinta cheie”, a declarat Daniel Cateliu, Director Industrial & Logistics Services, CBRE Romania.
In Romania, dezvoltatorii au raspuns nevoilor companiilor chiriase. Drept urmare, noile proiecte de spatii industriale si logistice (I&L) includ acum, in ofertele standard, sisteme fotovoltaice. Intre timp, si la nivelul proiectelor mai vechi sunt explorate modalitati de finantare pentru instalarea unor astfel de sisteme. Legislatia actuala permite utilizarea sistemelor fotovoltaice pentru a acoperi consumul de energie electrica si chiar pentru a furniza energia in exces catre retea, transformand utilizatorii in prosumatori. Surplusul de energie poate fi stocat si utilizat in perioadele in care alimentarea directa nu este posibila, datorita schemei de compensare pentru consumul de energie, in vigoare pana in 2030. In esenta, pe termen lung aceasta transforma reteaua nationala de energie intr-o baterie. Toate aceste aspecte indica factul ca ne aflam intr-un moment oportun pentru instalarea si utilizarea de sisteme fotovoltaice.
 
Romania, printre tarile cu cel mai mare potential de energie solara din Europa
Potrivit unui raport al SolarPower Europe, la nivelul UE, anul trecut au fost instalate sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 41,4 GW energie verde, cu 47% mai mult decat in 2021, ajungand la o capacitate totala de 208,9 GW. In timp ce Germania se afla pe primul loc, cu o putere totala instalata de 68,5 GW la finalul anului trecut, Romania inca nu a intrat in top zece cu cei 1,8 GW ai sai.
Tinta Romaniei de energie solara pentru 2030, privind capacitatea instalata pe cap de locuitor, este la o treime din media UE pentru aceeasi perioada de timp, respectiv 279 W fata de 758 W. Asta in timp ce datele arata ca potentialul de crestere pentru piata locala este unul urias, de top 3 in UE.
„Romania are unul dintre cele mai mari potentiale de energie solara din Europa. Tinta nationala ar putea fi mult mai ridicata daca am acorda mai multa atentie sectorului spatiilor logistice si industriale, unde astfel de capacitati pot fi instalate pe acoperisuri. Pe o piata in crestere, cu un stoc modern in T2 de 6,9 milioane mp, sectorul nostru ofera multiple solutii logistice „verzi”. Asadar, pe langa energia solara, infrastructura feroviara poate juca si ea un rol major in asigurarea unui viitor sustenabil in Romania. Mai mult, terminalele intermodale, precum cele din Decea si Aiud, sunt mai importante ca niciodata. In drumul spre neutralitatea emisiilor de CO2, eficienta energetica este cruciala, deoarece asigura o diminuare imediata a amprentei de carbon”, a declarat Victor Rachita, Senior Director, Head of Industrial & Logistics Services, CBRE Romania.
Panourile fotovoltaice instalate pe acoperis pot fi, de asemenea, raspunsul la una dintre provocarile pietei locale - dificultatile pe care le ridica legislatia in calea proiectelor fotovoltaice pe terenurile agricole.
Fiind una dintre cele mai accesibile solutii in obtinerea de energie verde pe segmentul I&L, datorita suprafetelor generoase ale acoperisurilor, sistemele fotovoltaice vin cu beneficii de cost. Acestea pot reduce dependenta de reteaua nationala de electricitate cu pana la 80%, compensand pana la 95% din factura la electricitate a unei cladiri. Exista, totodata, beneficii sociale, de mediu, de marketing si nu numai, de exemplu obtinerea unei certificari de sustenabilitate (BREEAM, LEED etc.).
Sondajul Global ESG al CBRE arata ca, la nivelul Europei continentale, dotarile care reduc consumul de energie erau citate de 88% dintre proprietari si investitori, respectiv de 86% dintre chiriasi, ca avand cel mai semnificativ impact asupra deciziilor imobiliare. Mai mult de 30% dintre ocupantii unei cladiri ar renunta cu totul la o negociere daca o cladire nu ar avea aceste caracteristici.
Exista, de asemenea, o mare disponibilitate in randul proprietarilor, investitorilor si chiriasilor pentru costuri mai ridicate pentru cladirile care dispun deja de sisteme de energie regenerabila si astfel reduc impactul asupra mediului.
Atingerea tintei de zero emisii nete nu este posibila pana cand cladirile nu sunt alimentate in intregime cu energie regenerabila. Avand in vedere acest lucru, eficienta energetica a cladirilor, prin sistemele fotovoltaice, trebuie sa devina o prioritate pentru ca proprietarii si chiriasii sa-si poata indeplini angajamentele de mediu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter