RO EN
Košík je prázdný

ArcelorMittal Construction: Afaceri de 17 milioane euro si noi perspective pozitive

ArcelorMittal Construction Romania a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de aproximativ 17 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de nivelul 2021. Chiar si in contextul unui an instabil si dificil din punct de vedere economic, compania a avut perioade in care liniile de productie au lucrat la capacitate maxima, de aproximativ 2.000 tone/ luna, conform informatiilor furnizate de Camelia Dumitru, General Manager al companiei. La fabrica din Pantelimon, ArcelorMittal Construction Romania produce profile metalice pentru structuri usoare, accesorii metalice, precum si tabla cutata cu cuta mica si cuta inalta pentru acoperisuri si fatade de cladiri industriale, cu materie prima provenita de la firmele Grupului din Franta, Austria, Polonia si Germania. Circa 20% din productia locala a fost orientata catre exportul in tarile vecine din Uniunea Europeana (indeosebi catre Ungaria si Bulgaria).
Pe langa productia locala, compania poate furniza clientilor panouri termoizolante, sisteme de cofrare pentru plansee, casete structurale pentru perete si alte solutii metalice pentru fatadele sau acoperisurile cladirilor cu utilizari industriale, comerciale, logistice, agricole sau hale de depozitare si productie. Livrarile sunt insotite de servicii de proiectare, panotaj, calcule structurale si verificari conform normativelor, suport si asistenta tehnica pe santier.
"Avand in vedere obiectul activitatii noastre, cererile de oferta au venit in special pentru centre logistice, depozite, supermaketuri, dar si pentru centre de productie. In prezent, cea mai dinamica zona este Vestul tarii. Ca suprafete, vorbim despre proiecte cuprinse intre 20.000 si 30.000 mp, dar si de hale mai mari, cu suprafete de 80.000 - 90.000 mp", a precizat Camelia Dumitru.
 
Solutii pentru constructii orientate catre sustenabilitate
Studiile de piata din ultimii ani au pozitionat ArcelorMittal Construction Romania in topul producatorilor de tabla cu cuta inalta, compania ocupand in anul 2022 pozitia de lider de piata pe acest segment, cu un market share de aproximativ 29%, conform studiilor Neomar. "Intr-un mediu de afaceri concurential si in continua schimbare, pozitia pe care o ocupam in piata ne responsabilizeaza si ne obliga sa fim exemple de inovatie, eficienta si sustenabilitate, aducand inovatii constante in produsele si serviciile noastre", a adaugat Camelia Dumitru.
In acest moment, ArcelorMittal Construction este implicata in mai multe proiecte si initiative de sustenabilitate pentru a reduce impactul asupra mediului si pentru a contribui la dezvoltarea sustenabila. 
La nivel de Grup, Arcelor Mittal a implementat un amplu program de sustenabilitate, intitulat C5 Green Commitment - al carui principal obiectiv este decarbonizarea industriei de otel. Compania s-a angajat sa isi reduca emisiile de CO2 cu 30% pana in 2030 si sa fie neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon pana in anul 2050.
"Prin programul C5 Green Commitment, luam initiative puternice si inovatoare in cadrul afacerii noastre, pentru a furniza produse, solutii si servicii menite sa transforme lumea intr-un loc mai bun pentru generatiile urmatoare si pentru a indeplini obiectivele UE privind schimbarile climatice. Astfel, ArcelorMittal investeste masiv in tehnologii mai curate, cum ar fi tehnologia cu fasciculi de electroni, tehnologia de captare si stocare a carbonului (CCS) sau utilizarea de hidrogen verde si electricitate provenita din resurse regenerabile, pentru a raspunde cererii tot mai mari de materiale sustenabile, inclusiv pentru domeniul constructiilor civile si industriale. Produsele ArcelorMittal Construction pe baza de otel X-Carb® sunt deja disponibile spre comercializare pe piata. Otelul XCarb provine din reciclarea deseurilor sau este produs prin tehnologii ce utilizeaza resursele regenerabile, avand amprenta redusa de carbon sau chiar zero emisii", a explicat Camelia Dumitru.
 
Noile oportunitati vor veni din sectorul agroalimentar
In ceea ce priveste perspectivele din domeniul constructiilor metalice, reprezentanta ArcelorMittal Construction spune ca sectorul agroalimentar reprezinta o oportunitate din punct de vedere al viitoarelor proiecte/ investitii finantate din fonduri europene. "Aceasta oportunitate ne ofera posibilitatea relansarii pe piata locala a sistemelor complete de hale metalice proiectate la ArcelorMittal Construction Romania. Aceste «hale la cheie» cuprind atat structura metalica usoara, cat si sistemele pentru anveloparea cladirii (tabla cutata/ sinusoidala pentru fatada si acoperis, flashing-uri si accesorii aferente) produse in totalitate la fabrica noastra din Pantelimon", a precizat Camelia Dumitru.
Pentru ArcelorMittal Construction, provocarea anului 2023 a fost tradusa in efortul de a ramane langa clientii traditionali si de a incerca sa treaca cu bine printr-un an impredictibil si nesigur, marcat de focusul pe "pretul cel mai mic" -, pe agresivitatea concurentei in aceasta lupta acerba a pretului mic, dar si pe evaluarea "la sange" a companiilor de asigurari. Astfel, compania a dublat numarul personalului din departamentele vanzari, proiectare si suport tehnic si a continuat investitiile in planurile de dezvoltare profesionala a angajatilor, pentru a raspunde cat mai bine nevoilor clientilor si cerintelor pietei. Totodata, compania a investit in dezvoltarea liniilor de business si pe piata din Bulgaria, colaborand cu firme locale de constructii si participand, alaturi de acestea, la dezvoltarea de proiecte de anvergura.
"Inceputul acestui an nu s-a anuntat unul exploziv din punct de vedere al investitiilor. In contextul izbucnirii razboiului din Ucraina, s-a creat o adancire a starii de incertitudine si multi investitori au devenit destul de prudenti in a face previziuni, avand in vedere anul precedent cand preturile au fluctuat de la o luna la alta sau de la un trimestru la altul. Cresterea preturilor materiei prime a fost un factor decisiv, care a determinat cresteri in lant si pentru celelalte componente (produse finite, mana de lucru, servicii etc.). Pe fondul acestor fluctuatii de preturi, bugetele alocate proiectelor de constructii nu au mai putut fi sustinute de catre antreprenori si dezvoltatori. Odata cu al doilea trimestru, cand piata constructiilor s-a mai stabilizat, marii investitori cu potential financiar ridicat au demarat totusi proiectele bugetate (gen Kaufland, CTP, Lidl). In acelasi timp, am observat si tendinta de deblocare a proiectelor finantate din bani europeni (ferme zootehnice, aeroporturi, sali de sport etc.)", a adaugat Camelia Dumitru.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter