RO EN
Košík je prázdný

ANL are in constructie peste 5.000 de locuinte, la nivel national

Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) aniverseaza 25 de ani de activitate in 2023, perioada in care a livrat beneficiarilor mai mult de 42.000 de locuinte, din care peste 36.000 au fost pentru tineri si specialisti din sectorul de sanatate si invatamant. Institutia isi continua misiunea de construi locuinte pentru aceste categorii sociale. La aceasta data, prin programele guvernamentale de constructii de locuinte sunt in implementare proiecte pentru realizarea a 4.691 unitati locative prin programul de constructii locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, cu o valoare totala de investitie estimata la 1,87 miliarde lei si a 457 de unitati locative prin programul de constructii de locuinte de serviciu, cu o valoare totala de investitie estimata la 204,75 milioane de lei.
ANL a fost infiintata pe 15 iulie 1998, prin Legea nr. 152, si a devenit functionala un an mai tarziu, ca institutie de interes public, care deruleaza programe nationale de constructii de locuinte si care functioneaza sub coordonarea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA). Agentia colaboreaza permanent cu autoritatile publice locale si centrale, institutii financiare (banci, societati de asigurare), birouri de proiectare si firme de constructii, pentru a-si derula corect si competitiv proiectele.
Interviu cu ing. Gabriel Ionut Stanciu (32 de ani), directorul general al Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) si manager cu o experienta profesionala de 5 ani in domeniul constructiilor si 3 ani si jumatate in administratia publica, in cadrul MDLPA si ANL.
 
- Care sunt principalele repere ale activitatii din cei 25 de ani de existenta a ANL?
- De-a lungul celor 25 de ani, ANL a adus o contributie importanta in domeniul constructiei de locuinte, in special prin proiectele dedicate tinerilor si specialistilor din sectorul de sanatate si invatamant. Consider ca, prin implementarea programelor sale, institutia a oferit posibilitatea multor oameni de a avea o locuinta adecvata si accesibila si a contribuit la crearea de comunitati puternice si sustenabile.
In anul 2000, Agentia a demarat primul program de constructii de locuinte proprietate personala, prin credit ipotecar, si a devenit prima institutie din Romania care ofera credite ipotecare. Programul se adreseaza tuturor persoanelor cu cetatenie romana, care au implinit varsta de 18 ani si care doresc sa cumpere o locuinta cu credit ipotecar, construita prin intermediul ANL. Fondurile utilizate pentru finantarea lucrarilor de executie a acestor locuinte sunt asigurate exclusiv din surse private, asigurate de viitorii proprietari. Primul ansamblu de locuinte dezvoltat de ANL prin acest program a fost cel din municipiul Brasov, strada Oltului (80 de locuinte), iar primul din regiunea Bucuresti - Ilfov a fost cel situat in strada Cernauti nr. 31, in Sectorul 2 (100 de locuinte). In prezent, sunt peste 3.900 de locuinte livrate beneficiarilor prin acest program.
 
 
Din anul 2001, in paralel cu programul propriu prin credit ipotecar, ANL implementeaza si dezvolta programul guvernamental de constructii locuinte pentru tineri, destinate inchirierii. Acesta se adreseaza tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinte, persoane care nu isi permit sa cumpere sau sa inchirieze o locuinta de pe piata libera. Locuintele pentru tineri sunt construite prin ANL, iar dupa finalizarea lucrarilor, sunt predate autoritatilor publice locale, in vederea administrarii si repartizarii catre tinerii care indeplinesc criteriile de acces la astfel de locuinte.
Institutia deruleaza in cadrul acestui program si proiecte destinate specialistilor din sanatate si invatamant, prin care, practic, este incurajata stabilirea cadrelor medicale si a profesorilor in comunitatile locale, unde este nevoie de serviciile lor si, mai ales, unde se inregistreaza un deficit de personal in domeniile precizate anterior.
 
- Care sunt primele ansambluri de locuinte pentru tineri, dezvoltate de ANL?
- Primele ansambluri de locuinte destinate tinerilor au fost finalizate de ANL in localitatile Ploiesti (33 de apartamente) si Campina (40 de apartamente), in judetul Prahova. Prin intermediul acestui program, institutia a reusit sa raspunda unei nevoi importante a tinerilor, respectiv accesul la locuinte decente, cu chirii si preturi accesibile. Locuintele au fost initial destinate numai inchirierii, dar in anul 2008 s-au creat conditiile legale pentru achizitionarea lor de catre beneficiari. Astfel, tinerilor li s-a oferit posibilitatea de a deveni proprietari intr-un mod accesibil. In prezent, dupa minimum un an de inchiriere neintrerupta, chiriasii au posibilitatea de a cumpara apartamentele in care locuiesc, fara ca vanzarea sa fie conditionata de varsta solicitantilor (achitand integral pretul locuintelor din sursele proprii si/sau credite ipotecare contractate de la institutii financiare autorizate, inclusiv cu garantia statului, sau in rate lunare egale direct catre autoritatile publice locale care administreaza locuintele).
 
 
Agentia nu este implicata in mod direct in procesul de vanzare a locuintelor pentru tineri, dar mentine o stransa colaborarea cu autoritatile publice locale, care efectueaza operatiunile de publicitate imobiliara, in vederea accelerarii vanzarilor. Pentru a asigura chiriasilor posibilitatea de achizitionare a locuintelor pentru tineri, destinate inchirierii, si tinand cont de trendul descrescator al vanzarilor din perioada 2016-2020, MDLPA, prin intermediul ANL, a modificat mecanismul de stabilire a valorii de vanzare a locuintelor realizate prin programul implementat de agentie, astfel incat aceste locuinte sa poata fi accesibile mai multor chiriasi, iar sumele rezultate din vanzarea lor sa permita constructia de noi locuinte pentru tineri.
ANL a finalizat, la nivel national, 36.415 locuinte ce se adreseaza tinerilor, inclusiv specialistilor din sanatate si invatamant. La aceasta data, din raportarile autoritatilor publice locale, sunt achizitionate peste 10.000 de unitati din fondul construit de ANL.
 
- Ce alte programe aveti in derulare, in acest moment?
- Subprogramul Tehnologii Noi este derulat de ANL incepand cu anul 2006, in cadrul programului principal de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii. Acest subprogram a fost gandit ca o alternativa la solutiile clasice, avand ca principal obiectiv adoptarea unor solutii constructive eficiente din punct de vedere energetic. Agentia a finalizat 184 de locuinte prin acest subprogram, primul bloc fiind inaugurat in 2008 in localitatea Sancraiu de Mures (judetul Mures).
La programele agentiei cu caracter permanent se adauga si un program cu caracter temporar, de ajutorare a persoanelor afectate de dezastre naturale. Acesta a fost introdus in anul 2005 si a fost implementat numai pentru situatii de urgenta. In perioada 2005-2010 s-au reconstruit case distruse sau grav avariate si s-au achizitionat materiale de constructii care au fost distribuite persoanelor sinistrate. La nivel national, 1.617 locuinte au fost reconstruite si pentru alte 16.076 au fost asigurate materiale de constructie.
 
 
Programul "Locuinte sociale pentru comunitatile de romi" (aprobat prin HG nr. 1237/2008) este derulat prin ANL de MDLPA, impreuna cu autoritatile administratiei publice locale si cu Agentia Nationala pentru Romi. Programul are ca obiective incluziunea sociala a cetatenilor de etnie roma cu situatie locativa precara si prevenirea discriminarii pe criterii rasiale.
In cadrul acestui program se implementeaza proiecte viabile pentru constructia a maximum 300 de locuinte sociale pentru cetatenii romani de etnie roma, distribuite in cele 8 regiuni de dezvoltare ale tarii. Comunitatile de romi beneficiaza in prezent de 239 de locuinte construite de ANL. Aceste locuinte nu se pot vinde.
Prin HG nr. 719/2016 s-a aprobat si programul guvernamental "Constructia de locuinte de serviciu". Initiat de MDLPA, acesta are in vedere constructia de locuinte de serviciu pe baza propunerilor primite de catre ANL de la autoritatile administratiei publice locale si centrale. Aceste locuinte sunt destinate functionarilor publici, precum si angajatilor din institutii publice centrale si locale si nu se pot vinde. ANL a finalizat, pana in prezent, 294 de locuinte de serviciu in localitatile Babadag (16 locuinte), Dorohoi (16), Curtea de Arges (15), Orastie (16), Hateg (30), Uricani (9), Bistrita (24), Alesd (16), Ineu (16), Suceava (30), Sebes (22), Calarasi (30), Buftea (30) si Odorheiu Secuiesc (24).
Plecand de la cele prezentate mai sus se concluzioneaza ca, in prezent, ANL deruleaza 3 programe guvernamentale si un program propriu de constructii de locuinte, in cei 25 de ani de activitate fiind finalizate si predate beneficiarilor peste 42.000 locuinte.
 
 
- Care sunt principalele obiective pe care le aveti in actualul mandat la conducerea Agentiei?
- De la preluarea mandatului, am avut in vedere, in primul rand, cresterea numarului de investitii la nivel national, asigurarea finantarii pentru obiectivele aflate deja in executie, dar si promovarea de noi proiecte in colaborare cu autoritatile publice locale si centrale. La data prezentei sunt inregistrate la ANL cereri din partea autoritatile publice locale pentru realizarea a circa 28.000 de locuinte pentru tineri.
De asemenea, consider ca ANL trebuie sa vina cu solutii constructive moderne, in acord cu normativele de proiectare si evolutia sectorului materialelor de constructii, dar si sa urmareasca permanent, in teritoriu, calitatea lucrarilor si respectarea graficelor de executie de catre firmele de constructii partenere. Drept urmare, am efectuat permanent vizite de lucru in amplasamentele ANL, pentru monitorizarea stadiului executiei obiectivelor de investitie, si am purtat discutii cu reprezentantii firmelor de constructii pentru solutionarea tuturor problemelor aparute in santiere.
 
 
- Care este valoarea bugetului de care dispune ANL in 2023 si ce fonduri vor fi alocate pentru investitii?
- Bugetul total alocat in anul 2023 pentru implementarea programelor guvernamentale de construc­­tie de locuinte este de 124,42 milioane de lei, din care pentru constructia de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, s-au dispus 105,12 milioane de lei, pentru programul-pilot "Locuinte sociale pentru comunitatile de romi" s-au alocat 1,8 milioane de lei si pentru constructia de locuinte de serviciu, 17,5 milioane de lei. Aceste fonduri se completeaza cu sumele pe care ANL le colecteaza, permanent, din teritoriu, de la autoritatile publice locale, pentru locuintele finalizate anterior in cadrul programului de constructii locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.
Fac precizarea ca ANL deruleaza si proiecte cofinantate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), ce au ca obiectiv principal construirea de locuinte pentru tinerele familii si locuinte de serviciu. MDLPA deruleaza aceste proiecte prin ANL, desemnata agentie de implementare, in baza Acordului-cadru de imprumut dintre Guvernul Romaniei si BDCE, semnat la Bucuresti, la 12 ianuarie 2016, si la Paris, la 22 ianuarie 2016.
Cele mai mari proiecte care vor beneficia de finantare in anul 2023 sunt amplasate in municipiile Braila (80 de locuinte), Targoviste (146), Medias (88), Barlad (120) si Tulcea (110 locuinte).
 
 
- Cate locuinte sunt in constructie prin ANL la nivel national? Cate vor fi puse pe piata in 2023 si ce obiective aveti privind anii urmatori (2024-2027)?
- ANL are efectiv in executie 2.167 de locuinte pentru tineri si 227 de locuinte de serviciu. La sustinerea bugetului pentru anul 2023, am propus finalizarea unui numar de 1.500 de locuinte, insa acest numar poate suporta modificari in functie de modul de alocare a fondurilor si de factori independenti de vointa partilor (evolutia preturilor materialelor de constructii, forta de munca, conditii meteo deosebite, finalizarea lucrarilor de utilitati de catre operatorii privati - energie electrica, gaze naturale etc.). Incepand cu ianuarie 2023, am receptionat si predat catre autoritatile publice locale un numar de 446 de unitati locative, alte 327 unitati locative fiind deja notificate de constructori ca fiind finalizate si pentru care s-au initiat procedurile de receptie la terminarea lucrarilor.
Pentru perioada 2024-2027 vom propune finantarea unui numar de circa 5.000 de unitati locative/an, din care circa 1.500 unitati/an finalizate.
 
 
- Ce prevede strategia de dezvoltare a companiei pentru intervalul 2023 - 2025?
- In vederea implementarii obiectivelor stabilite prin Programul de guvernare, aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 22/2023, ANL va continua identificarea si centralizarea necesitatilor, pe plan local, pentru edificarea de locuinte prin programele implementate. Obiectivele Agentiei sunt legate, in principal, de derularea cu succes a programelor de constructii de locuinte, indiferent carei categorii de beneficiari ne adresam.
Aceasta nu se poate realiza decat printr-o permanenta colaborare cu autoritatea coordonatoare, respectiv MDLPA, cu autoritatile publice locale, care identifica necesitatea unor astfel de investitii la nivel de comunitate, si cu firmele de proiectare si de constructii partenere in aceste proiecte. Ceea ce ne propunem pentru perioada urmatoare este o accelerare a ritmului de executie a lucrarilor si, asa cum am mai precizat si anterior, cresterea numarului de investitii la nivel national.
Pe de alta parte, se are in vedere alinierea la standardele nationale si internationale legate de eficienta energetica a cladirilor, in prezent fiind implementate solutii de ultima generatie in domeniu. Insa, trebuie sa gasim solutii si pentru cladirile finalizate in anii anteriori, care necesita astfel de imbunatatiri ce genereaza atat confort locatarilor, cat si reduceri ale costurilor cu utilitatile.
In cadrul Agentiei urmarim, in acest moment, simplificarea procedurilor interne, perfectionarea profesionala continua a angajatilor si digitalizarea institutiei, pentru ca eficacitatea, transparenta si simplitatea duc cu siguranta la cresterea productivitatii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter