RO EN
Košík je prázdný

VALORIA: 13% dintre firmele de constructii estimeaza cresteri ale profitului cu 30%

Evolutia afacerilor din Romania in 2018 este o cercetare privind mediul de afaceri din Romania, realizat in a doua jumatate a anului. Aceasta analiza este consecinta nevoii de a intelege mediul economic din Romania. Ea consemneaza opinia companiilor respondente referitoare la evolutia cifrei de afaceri, profitului, investitiilor, numarului de angajati, salariilor.
Am adresat managerilor intrebarile cele mai importante, care isi gasesc raspuns pana la urma in contul de profit si pierdere sau in fluxul de numerar al companiei. Merita spus ca, daca despre evolutia macro a economiei aflam din statisticile oficiale, prin aceasta cercetare aflam despre evolutiile prognozate ale companiilor, direct de la sursa.
Date demografice
Prin aceasta cercetare exploram perceptiile executivilor de top ai companiilor importante din Romania - multinationale si antreprenoriale - despre evolutia previzionata a afacerilor in a doua parte a anului 2018. Indicatorii pe care ii urmarim sunt: cifra de afaceri, profit, investitii, evolutia numarului de angajati si a nivelului salariilor. Chestionarul a fost aplicat in perioada 28 august - 28 septembrie 2018.
4% dintre respondenti provin din companii cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane EUR, 5% din companii cu cifra de afaceri intre 50-100 milioane EUR, 11% cu cifra de afaceri intre 10-50 milioane EUR, 31% cu cifra de afaceri intre 1-10 milioane EUR si 49% sub 1 milion de EUR cifra de afaceri. 44% dintre respondenti au functia de CEO / Presedinte / Director General.
Principalele concluzii
Cifra de afaceri - 20% dintre companii, fata de 29% la inceputul anului, se asteapta la cresteri ale cifrei de afaceri intre 5%-10% in 2018
Profit - 21% dintre companii in a doua jumatate a anului, fata de 30% in prima jumatate, se asteapta ca profitul lor sa creasca cu 1%-5% in 2018
Angajati - 40% dintre companii in a doua parte a anului, fata de 24% anterior, spun ca se asteapta ca personalul lor sa ramana neschimbat pe parcursul acestui an
Salarii - 29% dintre companii in semestrul al doilea, fata de 17% in primul semestru, spun ca nivelul salariilor stagneaza in 2018
Top 5 provocari si oportunitati in a doua jumatate a anului 2018
Cele mai importante provocari pentru companii, conform raspunsurilor la cercetarea din a doua parte a anului 2018 comparativ cu prima jumatate a anului, sunt urmatoarele: lipsa fortei de munca (61% vs 59%), cresterea productivitatii (48% vs 37%), cresterea costurilor (41% vs 21%), motivarea salariatilor (37% vs 25%) si schimbarile din domeniul fiscal (21% vs 62%),
Cele mai importante oportunitati pentru companii, conform rezultatelor cercetarii din a doua parte a anului 2018 comparativ cu prima jumatate a anului, sunt urmatoarele: cresterea economica (60% vs 72%), cresterea consumului (69%), cresterea exporturilor si deschiderea altor piete (45% vs 52%), digitalizarea si oportunitatile din online (40% vs 41%) si accesarea fondurilor europene si a finantarilor pentru IMM-uri (29% vs 36%).
Cifra de afaceri pe industrii
La nivel de industrii, cea mai mare crestere a cifrei de afaceri de 20%-30% este previzionata de 20% dintre firmele din industria de IT, 18% dintre firmele din productia industriala si de 14% dintre firmele din comert.
Profit pe industrii
Cea mai importanta crestere a profitului, de peste 30%, o preconizeaza 30% dintre firmele din IT, urmate de 15% din productia industriala si 13% constructi si imobiliare care preconizeaza cresteri de 20-30%.
Angajati pe industrii
La nivel de industrii, 31% dintre firmele de productie industriala, 29% servicii profesionale, 28% comert retail si en-gross, 17% din agricultura spun ca vor creste numarul de angajati cu 1%-5% in 2018.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter